Antibiotikum rezisztencia: hogyan szedd, hogy hasson?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Antibiotikum rezisztencia: hogyan szedd, hogy hasson?

Antibiotikum rezisztencia: hogyan szedd, hogy hasson?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-25

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezésére az Európai Unió 27 tagországa a mai napon tartja a második Európai Antibiotikum Napot, amelyen a tagállamok egészségügyi hatóságai és szakmai szervezetei a felelősségteljes antibiotikum fogyasztás szükségességére figyelmeztetik a lakosságot. Az antibiotikumok helyes alkalmazására azért kell odafigyelnünk, hogy hosszú távon, egyéni és közösségi szinten is megőrizzük az antibiotikumok hatékonyságát. 

 

Rendezvénynaptár
A legutóbbi ECDC adatok megerősítik, hogy az Európai Unióban nő az antibiotikumoknak ellenálló (ún. rezisztens) baktériumokkal fertőzött betegek száma, és az antibiotikum rezisztencia lényeges közegészségügyi veszéllyé vált.

A helytelen vagy indokolatlan antibiotikum szedés ellenállóvá teheti a fertőzést okozó baktériumokat, tehát az adott hatóanyag elveszítheti hatékonyságát. A baktériumok túlélésük érdekében ugyanis képesek arra, hogy alkalmazkodjanak az antibiotikumok hatóanyagához, és átalakuljanak, ellenállóvá váljanak a már megszokott hatóanyaggal szemben. A rezisztens baktériumok jelenléte miatt hosszabb ideig tartanak a betegségek, gyakrabban alakulnak ki szövődmények, amelyek szélsőséges esetben akár halálozáshoz is vezethetnek. Ez a probléma azonban nem csak egyéni szinten jelentkezhet, hiszen az ellenállóvá vált baktériumok terjedni is képesek! A felelős gyógyszerfogyasztásra tehát nem csak saját egészségünk, de környezetünk védelme érdekében is figyelnünk kell!Az antibiotikumok helyes alkalmazása segítheti az ellenálló baktériumok kialakulásának megelőzését
és az antibiotikumok hatékonyságának megőrzését a következő generációk számára. Ehhez mindenki hozzájárulhat azzal, hogy betartja az antibiotikum szedés alábbi aranyszabályait.

Ne kezeljük magunkat korábbról megmaradt, vagy másoknak felírt gyógyszerekkel, akkor sem, ha a tüneteink megegyeznek másokéval, vagy azokkal a panaszokkal, amiket korábban mi magunk már tapasztaltunk. Az antibiotikum szedését csak az orvos írhatja elő, bakteriális fertőzés esetén. A vírusos eredetű fertőzéseket, például az influenzát, az antibiotikumok nem gyógyítják!

Vegye be a teljes előírt mennyiséget! A panaszok megszűnése után sokan hajlamosak abbahagyni a gyógyszer szedését. Ez a betegség kiújulásához vezethet, ugyanis a tünetek enyhülése nem jelenti azt, hogy meg is gyógyultunk. Ha az orvosunk által tanácsoltnál hamarabb, túl korán abbahagyjuk az antibiotikum szedését, annak nemcsak a betegség kiújulása vagy újrafertőződés lehet a következménye, de kifejlődhetnek olyan kórokozók is, amelyek ellenállóak az adott készítménnyel, vagy akár több hatóanyaggal szemben (utóbbiak a multi-rezisztens baktériumok).


A betegségek és az erős gyógyszerek, mint például az antibiotikumok, a szervezetünkben természetes módon meglévő, a bélflóra részét képező jótékony baktériumok működését is gyengítik, a bélflóra egészséges egyensúlya eltolódik. Ekkor romlik az ellenálló-képességünk, az emésztésünk, és az arra hajlamosak hasi panaszokat (legtöbbször hasmenést) is tapasztalhatnak. A bélflóra károsodás megelőzése céljából az antibiotikumot ajánlott mindig probiotikus gyógykészítménnyel együtt szedni. A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, javítják a bélflóra működését, elősegítik a problémamentes emésztést, erősítik az immunrendszert és vitaminokat juttatnak a szervezetbe. Így hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsabban felépüljünk a betegségből.

www.aranyszabalyok.hu

(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
 
[ 5669 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x