Vitaminpótlás? Igen vagy nem? Mikor milyet és miért?
Címlap / Szépség-Egészség / Vitaminpótlás? Igen vagy nem? Mikor milyet és miért?

Vitaminpótlás? Igen vagy nem? Mikor milyet és miért?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Egyre több ember érzi szükségét annak, hogy vitaminokat szedjen, táplálék kiegészítők, tabletták, porok, vagy éppen pezsgőitalok formájában. Egyre több termékben vannak kiegészítő, hozzáadott vitaminok. Vajon mennyire van szükségünk ezekre? Szedjem, vagy sem? Cikkünkben választ keresünk erre a kérdésre.  

Szépségvitamin, egészségvitamin, rákmegelőző vitamin. Vitaminkomplex, ilyen és olyan féle vitamin, X és Y által kavart nagy és kis mennyiség. Egyik véglet a folyamatos vitaminszedésre buzdít bennük et, míg a másik végletbe tartozók azt mondják, hogy épp elég a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, azzal egészségesek leszünk. A zöldséges és a vitamingyártó lobbi összecsapása előtt inkább lássunk tisztán, néhány olyan helyzetet, amikor egészen biztosan szükséged van a vitaminok pótlására.

Vitamin-tények
 • Azok az emberek, akik folyamatosan szednek vagy visznek szervezetükbe vitaminokat, ellenállóbbak lesznek a legtöbb betegséggel szemben.
   
 • Az AIDS betegek önmagában attól, hogy vitaminokat szednek, sokkal hosszabban élhetnek.
   
 • A vitaminok nem adnak energiát.
   
 • A vitaminok zsírban, vagy vízben oldódnak – a zsírban oldódókból túl sokat is fogyaszthatunk, míg a vízben oldódókból a fel nem szívódott mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből. 
   
 • A zsírban oldódó vitaminokat könnyedén megjegyezhetjük a következő betűszóval: DEKA
vitamin

A kiegyensúlyozott étrend mellett főleg az alábbi esetekben van szükség vitaminpótlásra. A lista nem teljes körű, csupán a leggyakoribb helyzetekre hívja fel a figyelmet:
 • Dohányosok számára mindenképp magas C-vitamin tartalmú vitamintablettát, vagy C vitamint önmagában kell fogyasztani. A dohányosok a béta karotint és az E vitamint is nagyobb mennyiségben igénylik – a dohányzó hölgyek számára az A vitamin pótlása is különösen fontos.
   
 • Azoknak, akik fogamzásgátló tablettát szednek, mindenképpen több B vitaminra (B2 és B12) valamint folsavra van szükségük. A nyomelemek közül gyakori lehet a vashiány azon nők szervezetében, akik fogamzásgátló tablettákat szednek – egy vérkép segíthet ennek eldöntésében.
   
 • Menstruációs panaszok esetén a magnézium és a B12 vitamin bevitele fontos – ugyancsak a vas pótlására célszerű még gondolni ezen időszak alatt.
   
 • A stresszes időszakokban (például a karácsonyt megelőző hajtásban) megnő a magnézium, a C és a B vitamin komplex iránti igény a szervezetben.
   
 • Immunerősítésre alapnak mindig C-vitamin kúrát kell tartani. Az E vitamint, béta karotint és cinket tartalmazó ételek és étrend kiegészítők is segítenek az immunrendszer turbósításában.
   
 • Utazási betegség, az autóban, buszon, repülőn való rosszullét esetén a gyógyszer helyett, vagy mellett érdemes a B6 és a magnézium szedése.
   
 • Napégés esetén niacin, béta karotin, E és C-vitamin, valamint cink és pantoténsav tartalmú ételeket kell fogyasztani a gyors regenerálódáshoz.
   
 • Változó korban lévőknek és idősebb korban az E és A vitamin, a C-vitamin, valamint a csontok és a szemek erejéhez a kalcium, a D vitamin és a foszfor szedése elengedhetetlen.
Azok számára, akik minőségi ételeket fogyasztanak, megfelelő mennyiségben és tápanyagokban gazdagon, továbbra is azt javasoljuk, hogy nincs nagy szükségük a külön vitaminszedésre – viszont a gyermekek vitaminfogyasztására érdemes lehet figyelni. Nagyon sok gyermekek számára készült termék tartalmaz hozzáadott vitaminokat. Ez nem rossz, de a vitaminok beépüléséhez több tényező együttállása szükséges. Ahhoz tehát, hogy a vitaminok hasznosuljanak is, legjobb, ha ellenőrzötten erre a célra készült terméket szed egy gyermek, és óvatosan adagoljuk azokat az ételeket, melyekben hozzáadott vitaminok vannak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5570 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x