Ne legyen akadálya a nyaralásnak!
Címlap / Szépség-Egészség / Ne legyen akadálya a nyaralásnak!

Ne legyen akadálya a nyaralásnak!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Az éjszakai ágybavizelés (enuresis nocturna) sok kisgyereknek keseríti meg a nyári szünidőt: szégyenletesnek képzelt betegségük miatt nem mernek táborozni, nyaralni utazni; kénytelenek a szünidőt otthon tölteni.  

Az éjszakai ágybavizelés (enuresis nocturna) sok kisgyereknek keseríti meg a nyári szünidőt: szégyenletesnek képzelt betegségük miatt nem mernek táborozni, nyaralni utazni; kénytelenek a szünidőt otthon tölteni. A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány célja felhívni a szülők figyelmét: ne halogassák a kezelést, ne várjanak arra, hogy gyermekük kinövi a betegséget.


A probléma a legtöbb esetben kezelhető, nem szükséges lemondani a nyári pihenésről, szórakozásról!

Várva várt vakáció…?
A nyári vakáció közeledtével sok gyermek nem az önfeledt szórakozásra, nyaralásra, táborozásra készül. 90 000 család életében ez az időszak sem sokban különbözik a többitől: a rendszeres éjjeli ágyneműhúzás, lepedőcsere a nyári hónapok során sem marad el. A legtöbb szülő éppen ezért nem meri elengedni gyermekét táborozni. Pedig egy-egy táborozás, több napos túra alkalmával csökken az éjszakai ágybavizelés veszélye. Az új környezet és élmények hatására a gyermek éberebben alszik, ezért nagyobb valószínűséggel ébred fel, mielőtt a baj bekövetkezne. Azoknál a gyermekeknél, ahol az orvos gyógyszeres kezelést javasolt, a napi adagok átmeneti, a tábor idejéig tartó megemelése szintén jelentősen csökkentheti a bevizelés veszélyét.

Nemzetközi adatok szerint az 5-14 éves korosztály átlagosan 7%-a szenved éjszakai ágybavizelésben (enuresis nocturna). A statisztika alapján azonban az 5-6 évesek 15-20%-a is érintett lehet. Ez a riasztóan magas az arány az életkor előrehaladtával javul, de a fiatal felnőttek esetében is 1% körüli. A szakemberek legfontosabb tanácsa, hogy a szülő ne várjon arra, hogy a probléma magától elmúlik. Bár a betegséget a legtöbb esetben nem súlyos funkcionális vagy szervi elváltozás okozza, ez mégis jelentős problémát jelent gyermeknek és családnak egyaránt. A leggyakoribb kiváltó tényezők között a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara, a húgyhólyag beidegzésének rendellenességei és húgyúti gyulladások szerepelnek. A betegség a legtöbb esetben jó eredménnyel kezelhető akár gyógyszeres, akár nem gyógyszeres terápiával is. Legtöbbször azonban a kis betegek el sem jutnak az orvoshoz, a családok igyekeznek titokban tartani a gyermek betegségét. Mindezek következményeként a gyermek zárkózottá válik, nehezen illeszkedik be új környezetbe, önbecsülése és önértékelése jelentősen sérül, súlyosabb esetben pedig maradandó lelki károsodás érheti.

Alapítványi segítség
A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány azért jött létre, hogy felvilágosító munkával segítse az éjszakai ágybavizelésben szenvedő gyermekek gyógyulását. Honlapján (www.szarazejszakak.hu), valamint mobil info-vonalán (06-20/478-53-30) keresztül nyújt segítséget a szülőknek a megfelelő szakrendelő kiválasztásában, információt ad a betegségről, valamint a lehetséges kezelési módokról. A tapasztalatok szerint erre nagy szükség van, mivel a gyógyulást sokszor a szülők tájékozatlansága is akadályozza. Jelentős részük a betegséget egyértelműen pszichés eredetűnek tekinti (holott ez csak az ötödik leggyakoribb kiváltó tényező), így ha fel is keresett orvost a panaszokkal, az elsősorban pszichiáter, nem pedig az éjszakai ágybavizelés kezelésében jártas szakorvos (pl. gyermek nefrológus) volt. Az sem ritka, hogy a kezdeti sikertelenséget látva nem folytatják az előírt kezelést. Fontos tudni, hogy sok múlik a gyerekek, illetve a hozzátartozók együttműködési készségén, kitartásán: a sikeres kezelés sokszor hónapokon át elhúzódhat!

Hurrá, nyaralunk!
Van azonban kifejezetten az ágybavizelős gyermekek számára szervezett üdülési lehetőség is, az Enuresis-tábor, ami idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre. A gazdag szabadidős programokkal tarkított nyaralás mindenképpen új élményt jelent a gyerekek számára, hiszen panaszaik miatt „normál” táborban nem vehetnek részt, mivel félnek a megszégyenüléstől. Nagyon fontos az is, hogy a gyerekek a program során megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, hiszen más is küzd ugyanazzal a gonddal. „Tapasztalataink szerint a gyerekek megnyílnak egymás előtt, nyíltan beszélnek gondjaikról. Elmondják tapasztalataikat, tanácsokat adnak egymásnak” – vázolja a tábor előnyeit dr. Györke Zsuzsa, a baranya megyei Kerpel-Frónius Ödön Gyermekkórház nefrológus főorvosa, a táborok egyik szervezője.

További információ:
Tel: 326-5313

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1390 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x