Alvás vagy hajtás - megéri?
Címlap / Szépség-Egészség / Alvás vagy hajtás - megéri?

Alvás vagy hajtás - megéri?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás - dúdoljuk magunkban gyakran, még ha nem is vonatkozik ránk, amiről énekelünk. Ha végiggondoljuk, hogyan állunk az alvás-munka-szórakozás hármasával, rá kell jönnünk, hogy a napi nyolc óra munkavégzés (vagy több!) állandó, az alvás és a szórakozás terén viszont lehetnek hiányosságaink. 

Emellett nyakunkon az év végi fáradtság, jön a december, a karácsonyi nyüzsgés. Ne halasszuk az alvást az ünnepek utánra, hiszen még helyt kell állnunk pár hétig a munkahelyünkön! Ha nappal fáradtabbak, kimerültek vagyunk és problémáink vannak az alvással, ne várjunk, forduljunk mihamarabb orvoshoz. Különösen akkor, ha már az ötödik X-et tapossuk, hiszen ilyenkor gyakoribbak az alvászavar társbetegségei és az alvást szabályozó belső óra zavarai is.

Nyolc óra munka
Haladjunk szép sorrendben, és kezdjük a nyolc óra munkával! A pihenés és a jó alvás hiánya egyértelműen csökkenti a koncentrációnkat, amely a teljesítőképességünk rovására megy, és ez könnyen növelheti a munkahelyünkön eltöltött órák számát. Ma Magyarországon az emberek jelentős része többet dolgozik, mint nyolc óra. Ráadásul ebbe még nem számoltuk bele az otthon házimunkával töltött időt, melynek legfeljebb egy töredékéről mondható el, hogy feltöltődést okozna (bár van, aki számára a főzés kikapcsolódást jelent). A másik probléma az, hogy egyre ritkább az olyan munkahely, ahol reggel 8-tól délután 4-ig (tehát mindennap a napnak ugyanabban a szakaszában) tart a munkaidő. Pedig a bioritmusunk szempontjából sokkal szerencsésebb volna, ha a hétköznapok munkabeosztása rendszeres, vagyis napról-napra nagyjából ugyanolyan lenne. Alvásunkat ugyanis egy belső óra szabályozza, amely a rendszertelen életmód miatt könnyen megzavarodhat.

A rendszertelen munkavégzés egyik legtöbbet emlegetett formája a váltott műszak, ami alaposan próbára teszi az emberi alkalmazkodó képességet: mire hozzászokunk az éjszakai munkavégzéshez, ismét át kell állnunk a nappalira. Amit ilyenkor is megtehetünk, az az életünk más területein bevezetett rendszer szigorú betartása.


Az Európai Unió munkavállalóinak 20 százaléka váltott műszak-szerű, vagy legalábbis nagyon rendszertelen munkát végez, ami annyit jelent, hogy hétről-hétre, vagy akár munkanapról-munkanapra változik az, hogy a nap mely szakában kell dolgoznia. 

Nyolc óra pihenés
A nyolc óra pihenés alatt általában az alvást értjük, noha ennyit a népesség kisebb hányada alszik: az Egyesült Államokban a felnőttek átlagosan 6,5 órát, az Európai Unióban pedig 7,1 órát alszanak. Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy nekünk is ennyi alvásra van szükségünk: az alvásigény rendkívül egyéni, ráadásul az életkor és az élethelyzetek is befolyásolják. Egyes embereknek 4 óra alvás is bőven elég, másoknak 40 év felett is szüksége van akár 9-10 órára is, de az átlagos alvásigény mégiscsak valamivel kevesebb, mint 8 óra. Így az alvással eltöltött időt ne számokban mérjük, hanem másnapi frissességünkre figyeljünk: akkor aludtunk igazán jól, ha kipihenten ébredünk.

Ha napközben aktívak, energikusak vagyunk, akkor akármilyen keveset is aludtunk, az valószínűleg elég volt. Ha azonban a nap legnagyobb részében fáradtak, levertek vagyunk, könnyen elalszunk a buszon, vagy a számítógép előtt, nehezebben koncentrálunk, tanulunk, vagy ingerlékenyebbek, idegesek vagyunk, akkor bármennyit is aludtunk, az kevésnek bizonyult. Amennyiben a problémák rendszeressé válnak, érdemes orvoshoz fordulni, mert ilyenkor vagy az alvás mennyiségével, vagy (ha egyébként átalusszuk az éjszakát) az alvás minőségével van baj. Mindezek a panaszok az életkorral (különösen 55 év felett, amikor a belső óránk magától is elállítódhat) gyakoribbá válhatnak.

Hogyan próbáljuk a munkánkat és pihenésünket összhangba hozni?
  • Mindenképpen igyekezzünk egyfajta állandóságot beiktatni: ez a legrendszertelenebb munkákban úgy képzelhető el, hogy figyelünk a napi 4-5-szöri étkezésre, és arra, hogy az étkezések nagyjából ugyanabban az időszakban történjenek.
  • Igyekezzünk rendszeresen mozogni, a mozgás a bioritmus egyik legjobb szabályozója.
  • Ne sajnáljuk magunktól a kikapcsolódást! Törekedjünk arra, hogy a napi apró örömforrásaink meglegyenek!
  • A lefekvést megelőző fél-egy órában már mindenképpen csak pihentető, kikapcsoló tevékenységet végezzünk!
  • Ha váltott műszakban, éjszaka dolgozunk, és nappal szeretnénk aludni, munka után kerüljük az erős fényt: hazafelé menet viseljünk sötét szemüveget, lefekvéskor pedig nagyon sötétítsük be a szobát.
  • Végezetül, ha panaszaink nem múlnak el egy hónapon belül, forduljunk orvoshoz! Az orvos számos módon képes segíteni nekünk biológiai óránk, alvás-ébrenlét ritmusunk helyreállításában!

Alszol - de rosszul?
Az alvás mennyiségének vagy minőségének romlása mögött számos testi és lelki betegség állhat, de lehet egyszerűen a rendszertelen életmód következménye, vagy adódhat a belső biológiai óra zavarából. Érdemes orvoshoz fordulnunk, hiszen a szakember az esetleges háttér-betegségek kezelésén túl az alvásbarát életmód kialakításában is tud tanácsot adni, sőt segíthet a belső óra zavarának helyreállításában is.Nyolc óra szórakozás

Szórakozásra legtöbbször sajnos jóval kevesebb idő marad, mint nyolc óra, pedig az aktív, feltöltődést okozó pihenés a testi-lelki egészség megőrzésének az egyik alappillére. A hétköznapokban mindenképpen szükségünk van pihenésre és testi-szellemi felüdülésre, mert ez biztosítja azt a pszichés energiát, amely a következő napok teljesítőképességéhez kell. A feltöltődés elhanyagolása fokozza a stresszt, a teljesítőképesség csökkenéséhez és testi-lelki kimerüléshez vezet. A legősibb kultúrákban is járt az embereknek egy pihenőnap, sőt, nagyon bölcsen ezeken a napokon akkor még tilos is volt munkát végezni. Manapság a pihenés nem kötelező, csupán egy lehetőség, amivel bizony sokszor nem élünk, és pihenőidőnkben is robotolunk - otthon vagy máshol. Házimunkát végzünk, otthoni kötelességeinket teljesítjük, megfeledkezünk a számunkra örömöt, kikapcsolódást jelentő tevékenységekről, nem csoda hát, hogy így feltöltődni sem tudunk. Ha emellett még alvásproblémáink is vannak, akkor nagy eséllyel leszünk levertek, de a rossz alvás önmagában is komoly betegségekhez vezethet!

Azért, hogy elkerüljük a betegségeket, hogy ne kelljen egy feladat felett órákat ülnünk a lecsökkent koncentrációnk miatt, hogy reggel frissen induljunk a munkába, és este ne érezzük magunkat úgy, mint akit kifacsartak - forduljunk mielőbb orvoshoz az alvásproblémáinkkal!

PAT
A Pihent Agyúak Társasága (PAT) szemléletváltást sürget az alvással kapcsolatos gondolkodásban. Célunk, hogy a tartós kialvatlanságtól szenvedők forduljanak orvoshoz, mielőtt problémájuknak súlyosabb egészségügyi, társadalmi, családi és szociális következményei lesznek. Különösen veszélyeztetett az 55 év feletti korosztály: ebben a korban válnak gyakoribbá az alvásproblémák.  Ilyenkor fontos felkeresni háziorvosunkat - ő tudja megállapítani, hogy az alvászavar hátterében valamilyen komoly betegség áll-e, vagy egyszerűen a belső óra elállítódásáról van szó, ami megfelelő kezeléssel ma már helyreállítható.

Pihent Agyúak Társasága

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2280 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x