Gyógyító növények - Macskagyökér (Valeriana officinalis)...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógyító növények - Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Gyógyító növények - Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-12-01

Gyűjtése, szaporítása: A macskagyökér tavasz végén, nyár elején elvirágzik. Virágainak illata, a gyökérével ellentétben léleküdítő panaceához hasonlatos. Az azonosítás végett is ideális a virágzás idején, az ikrek havában, újholdkor gyűjteni, bár gyökerei a nyár végére lényegesen erősebbek. Tőosztással, gyökérrel is szaporítható. Tisztítás, darabolás és szárítás után (nyersen is feldolgozható) érdemes lezártan tárolni, hogy elkerüljük az aroma elvesztését és a kellemetlen szagokat. A macskagyökér főzete felingerli a kandúrokat, ezért nem érdemes azt a szomszéd ablaka alá önteni... 

Termőhely: Szálaló erdőkben, erdők, árkok szélén fordul elő, mert a nedves, tápanyagdús talaj mellett a napfényt is igényli.

Gyűjtése, szaporítása: A macskagyökér tavasz végén, nyár elején elvirágzik. Virágainak illata, a gyökérével ellentétben léleküdítő panaceához hasonlatos. Az azonosítás végett is ideális a virágzás idején, az ikrek havában, újholdkor gyűjteni, bár gyökerei a nyár végére lényegesen erősebbek. Tőosztással, gyökérrel is szaporítható. Tisztítás, darabolás és szárítás után (nyersen is feldolgozható) érdemes lezártan tárolni, hogy elkerüljük az aroma elvesztését és a kellemetlen szagokat. A macskagyökér főzete felingerli a kandúrokat, ezért nem érdemes azt a szomszéd ablaka alá önteni.

Felhasználás: Gyökerét hasznosítjuk, mely nyersen is rágcsálható, ilyenkor a leghatékonyabb bár élesen csípős ízű. Kenőcs és aromaolaj is készíthető belőle, amelyet bedörzsölésre, aromaterápiára használhatunk. Általában főzetét, áztatmányát fogyasztjuk gyógyászati céllal.

Íze: pikáns, aromás, csípős - a töménységtől és a frissességtől függően.
keserű: 3
fanyar: 2

Energetika:

- Szelet csökkenti
- Tüzet fokozza
- Vizet csökkenti

A hideg minőséget kiűzi a testből. Az átalakító folyamatokat fokozza és csökkenti a raktározás szükségességét.

Általános hatás:
Melegítő nyugtató, a szél energiát méregteleníti. A macskagyökeret kifejezetten gyógyászati céllal használják. Általános, hatékony nyugtató, görcsoldó és izomlazító. A test víz energiához tartozó területeit melegíti, a zsírokat, dermedt nedveket olvasztja. Az idegrendszert "középre állítja", a szelet langyos áramlattá szelídíti. Az elmében és a testben fokozza a finom tűz esszenciát, de nem élénkít, túlzott fogyasztása viszont tompít. Az emésztőrendszerből kihajtja a szelet és szünteti az erjedést. A reproduktív szerveket energetizálja, nyugtatja, működésüket felszabadítja a görcsök alól, afrodiziákum.

Lélektani hatás:
A macskagyökér a kimerült, elbizonytalanodott szellem stabilizátora, segít kordában tartani a száguldó, csapongó gondolatokat. Radikálisan csökkenti a rossz beidegződések okán kialakuló görcsös félelmeket. Az elme megnyugtatásával segíti az értelmet a gondolatok megtisztításában. A szorongó, lidércnyomásos áloméletet biztonságos mederbe tereli, az álmatlanság hatékony ellenszere. A pánik miatt szétesett, begubózott, gátlásos személyiséget bátorrá, magabiztossá, oldottá teszi. Szünteti az idegeskedést, a rettegést és az aggódást.

Részletes ismertetés:
A macskagyökér gyógyító hatását az idegrendszer működésének rendezésén, erősítésén keresztül fejti ki. Csökkenti az ingerelhetőséget és ezzel együtt visszafogja a fokozott idegi tevékenységet. Ezért - az idegi problémából fakadó - ritmuszavarokat, mozgásbéli defekteket pozitívan befolyásolni, esetleg szünteti képes. Hatékonyan gyógyítja az epilepsziát, alkattól függően más növényekkel kombinálva tartósan is fogyasztható. Az érző és mozgató idegek sérülésénél, bénulásánál, szélütés kezelésénél javallt főzetének rendszeres fogyasztása, de használata a rehabilitáció időszakában is szinte elengedhetetlen. Idegrendszert tompító hatása kálmosgyökérrel és édesgyökérrel ellensúlyozható. Az idegi eredetű fulladásos asztma tüneteit visszaszorítja.

A feszült, nyugodni nem képes, rángó izmokat megnyugtatja, a görcsöket kioldja. Ezzel a testet hajlékonyabbá teszi és a remegő, bizonytalan mozgást megszünteti. Görcsös bénulásban szenvedőknek olaja édeskömény és szerecsendió olajjal keverve bedörzsölő masszázs formájában gyógyír. Fokozza a bekent terület vérellátását.

Enyhe izzasztó és vízhajtó hatása a vér melegítésével és a vese tónusának csökkentésével magyarázható. Vérnyomáscsökkentő hatása is egyrészt ebből adódik, másrészt az érfal simaizmainak nyugtatásából, lazításából.

Az emésztőrendszer területén jelentkező gyomor és bélgörcsök miatti fájdalmakat, valamint az erjedéses, feszüléses panaszokat szünteti. A szorongó, hisztériás alkatok gyomorfekélyének kezelésében édesgyökérrel együtt igen hatékony. A vastagbél falára, hámszöveteibe lerakódott mérgeket, melyek folyamatosan ingerlik az idegrendszert és szennyezik a szervezetet, segít feldolgozni és eltávolítani. Az idegi alapú székrekedést oldja a belőle készült főzet fogyasztása. Tömény főzete a fulladással, görcsökkel együtt járó mérgezések ellenszere.

A szorongással, görcsös ragaszkodással terhelt lelkületű nők menstruációs nehézségeit, görcseit, fájdalmait hatékonyan szünteti. A méh simaizmainak ellazításával eredményesebbé teszi a tisztulást, ami tökéletesebbé teszi a nyálkahártya regenerációját.

Fertőtlenítő hatása mellett nyugtatja is a nemi területeket.
A túlérzékeny, viszketős bőrt az olajával készített kenőcs képes megnyugtatni.

Megkötés:
Gyógyszeres nyugtatókkal kezeltek nagy óvatossággal kezdjenek a kipróbálásához, bár mellékhatása gyakorlatilag nincs.

Dr. Kmeth Sándor - 2001. Javaslap Halak (38. szám)


 
 
[ 9548 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x