HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-10-21
Címlap / Szépség-Egészség / A hamvas szeder és társai

A hamvas szeder és társai

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-10-21

Frissen fogyasztva két marék levelet forrlajunk össze gyenge lángon tíz percig 4 dl vízzel, szűrjük le és ízesítsük mézzel. Teának a levelet jól szellőző helyen, sötétben szárítsuk.  

 

A szeder síksági, dombvidéki, 0.5-1 m magasra növő félcserje. Mészkedvelő, nitrogén igényes faj. A természetben nagyon változékony, egymás között könnyen kereszteződő keverékfajai fordulnak elő. Hazánknak is sok szederfaj található. Erdők aljnövényzeteként, főleg a vágások mentén a szedernövényekből szinte áthatolhatatlan sűrűség keletkezik. Virágzásának ideje május-július, termése nyár közepén-végén, ősszel érik be. Nagyanyáink a szeder gyümölcséből lekvárt, szörpöt készítettek, de a jóféle szederpálinka sem volt ismeretlen.


Levele
A levelek hármasak, kétszeresen fűrészes szélűek, a középső levélke tojásdad, rendszerint háromkaréjú, az oldalsók ülők, asszimetrikus vállúak, kétkaréjúak. Akárcsak a szamóca és a málna levele, a fiatal szederlevél is gyógynövényként ismert (cseranyagot, növényi savakat, flavonszármazékokat, C-vitamint tartalmaz). Illatos teájáért régóta gyűjtik. A múlt század első felében teapótlónak gyűjtötték a szederlevelet. Szárítás után Planta tea néven került az üzletekbe. Különösen a hamvas szeder, valamint a feketeszeder szolgáltat jó tealevél alapanyagot. A levélgyűjtés időpontja június. A szederina (hamvas szeder) leveléből főzött teát a népi gyógyászatban izzasztóként, hashajtóként, valamint izzasztóul alkalmazták. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként is használják. Továbbá köhögéscsillapító és székfogó hatása is ismert. Frissen fogyasztva két marék levelet forrlajunk össze gyenge lángon tíz percig 4 dl vízzel, szűrjük le és ízesítsük mézzel.

Teának a levelet jól szellőző helyen, sötétben szárítsuk.
Teakeverék a meghűlés megelőzésére
o izlandi zuzmó 20 g
o kamilla 10 g
o szederlevél 20 g
o csipkebogyó 50 g

A fenti keverékből 3 púpozott evőkanálnyit 1 l forró vízzel leöntünk, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Alkalmazás: Napi 3-5 csészényit iszunk. Mézzel ízesítve jobban ízlik és jobban is hat.

Gyümölcse
A kúpos vacokfelületen apró csonthéjas, termések csoportja (szedertermés) fejlődik, és rendszerint a vacokkúppal együtt hull le. Gyümölcsében nagy mennyiségű A-vitamin, ásványi anyag és gyümölcssavak vannak. Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak, de azt is számos kutatási eredmény támasztja alá, hogy immunserkentő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk is van. Friss fogyasztásra, valamint zselé, édesmust, deszertbor készítésére is alkalmas gyümölcs.

Készítsünk szederdzsemet
A nem túl érett szemeket használjuk dzsem készítésére. Zománcos edénybe egy sor szedret fedünk egy rend cukorral (1 kg szederre 80 dkg cukrot szánva), s ezt ismételjük. Hagyjuk állni egy napig, majd öntsük át edénybe, melegítsük és egy negyedórát forraljuk. Rakjuk forrón üvegekbe és dunsztoljuk.

Környezeti igény
Vadon lombos és fenyves erdőkben, cserjésekben fordul elő. Talajra nem érzékeny, a szélsőségesen lúgos körülményeket is elviseli. Legjobban a nedves, mély, agyagos- és öntéstalajokon nő. Napfénykedvelő, de tűri a félárnyékot is. Az elárasztást jól viseli. A nemesített hamvas szedret térelválasztó sövénynek is ültethetjük. A feketeszeder támrendszert igényel.

Hamvas szeder vagy erdei szeder Rubus caesius
A hamvas szeder 0.5-1 m magas félcserje. Hajtásai vörösesbarnák, rajtuk elszórt, ár alakú tüskékkel. A levelek tövében lévő pálhák lándzsásak. Erősen tüskés hajtásai megfásodnak, majd a második év végén elszáradnak. Virágait és termését a megfásodott egyéves vesszőn fejlődő oldalhajtásokon hozza. A május-októberben nyíló virágok az oldalhajtások csúcsán álernyőben nyílnak, a szirmok kerekdedek, fehérek. A termés ehető, hamvaskék, lédús, savanykás. Lekvár, dzsem, pálinka, bor készül belőlük.

Tüskétlen fekete szeder
Kertekben, kiskertekben is jól szaporítható és termelhető többek közt a támrendszert igénylő tüskétlen fekete szeder. Egy tövön akár 10-12 kg gyümölcs is megterem. A tüskementes szeder dísznövénynek sem utolsó, hiszen mutatós fehér virágaival, később vörös, illetve éretten fekete terméseivel kertünk színpompás dísze lehet.

Thornfree
Magyarországon legnagyobb felületen termesztett fajta. Késői érésű, jól szállítható, friss fogyasztásra, gyorsfagyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Érése augusztus elején kezdődik és a fagyokig tart. A termés néhány százaléka gyakran nem érik be a fagyok miatt, de még így is rendkívül bőtermő. Gyümölcse nagy, kúpos, fényes fekete. Húsa kemény, íze kellemesen savanykás. A korán leszedett termés a hűtés során kivörösödik. Vesszői nagyon erős növekedésűek, a bokor megújuló képessége jó.

Hull
Korai érésű fajta, július második felétől szedhető. Gyümölcse nagy, tojásdad, illetve gömbölyded, fényes fekete színű. Húsa kemény, édes-savanykás. Termőképesség közepes. Gyorsfagyasztásra alkalmas fajta. Bokra erős növekedésű.

Forrás:Garami Márta
Kertpont
Mézvirág.hu

 
 
[4861]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 


/img/hirdetes/teszt-csavar-google.jpg
 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x