H1N1: Van előnye is az oltásnak?
Címlap / Szépség-Egészség / H1N1: Van előnye is az oltásnak?

H1N1: Van előnye is az oltásnak?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Csak azért, mert egy vakcina hozzáférhető, még nem jelenti azt, hogy az emberek szeretnék is beoltatni magukat - olvasható a Torontói Egyetem kutatóinak nemrég közzétett tanulmányában. Szerte a világon számos ember nincs tisztában a H1N1 elleni oltás előnyeivel sem. 

A kutatók azt vizsgálták, hogy a Los Angeles-i magas kockázatú csoportokban mennyire fogadják el az oltást és kiderült, hogy számos tényező játszik szerepet a döntés meghozatalában. „Az általános zűrzavarban láthatjuk, hogy nem elég, ha rendelkezésre áll az oltóanyag, ez még nem jelenti azt, hogy az emberek be is oltatják magukat” – mondta el Peter A. Newman, az egyetem Szociális Munka Tanszékének docense, a Kanadai Népjóléti Kutatótanács tagja. „A vizsgálat azt mutatta, hogy ugyanez igaz a közeljövőben esetlegesen elérhetővé váló HIV elleni vakcinára is. Hiába biztonságos és hatékony az oltás, az emberek döntéseit még mindig számos más tényező is befolyásolja.”

Newman és munkatársai azt próbálták meghatározni, milyen tényezők tehetnének elfogadhatóvá egy képzeletbeli HIV-vakcinát a magas kockázatú csoportokban. Ennek vizsgálatára 1100 résztvevőnek mutattak kilencféle olyan kártyát, amely egy-egy képzeletbeli HIV elleni oltás jellemzőit mutatta be, ideértve a hatékonyságot, a költségeket és a mellékhatásokat is. A résztvevőket arra kérték, hogy rangsorolják a vakcinákat elfogadhatóságuk szerint az alapján, hogy mely tulajdonságok voltak a legfontosabbak és a legkevésbé fontosak számukra.

A kutatók azt találták, hogy egy jövőbeni HIV-vakcina elfogadottsága egy 100 pontos skálán 55 pontos, azaz közepes. Bár ez pozitív, Newman szerint az eredmények azt mutatják, hogy még a magas kockázatú csoportokban sem mindenki fogadná el automatikusan a HIV elleni oltást.
 

piqs.de - Oltás?

A legjobban a hatékonyság befolyásolta a döntést, ezután következtek a mellékhatások és a költségek. Az is kiderült, hogy a magas kockázati csoportba tartozó felnőttek 10 százaléka gyakrabban menne bele kockázatos szexuális helyzetekbe, például az óvszer nélküli szexbe, ha be lenne oltva HIV ellen.

Egyedül az, hogy hozzáférhető az oltóanyag, még nem jelenti azt, hogy el is jut a szükséges emberekhez – ezt a tényt támasztják alá a jelenleg a H1N1 oltás körül tapasztalható dolgok” – magyarázta Newman. „Ha azt szeretnénk, hogy az emberek elfogadják a HIV-vakcinákat és azok el is jussanak hozzájuk, minden tényezőt figyelembe kell vennünk, mielőtt egy viszonylag hatékony és biztonságos oltóanyag kerül a piacra.”

Newman szerint a kulcs az ismeretterjesztés. Az emberek hinniük kell abban, hogy egy vakcina jó és hatékony lesz. Nagy vonalakban meg kell érteniük, hogyan működik egy oltóanyag. Tudniuk kell, mit értenek a tudósok a vakcina hatékonysága alatt és azt, hogy beoltva sem szabad kockázatokat vállalni. Lehet, hogy a kezedeti oltások csak részben előzik meg a HIV-fertőzést; lehet, hogy növelik a jelenlegi prevenciós módszerek hatásfokát, de nem helyettesítik azokat.

A kutatás azt is mutatja, hogy a kormányoknak azon is gondolkodnia kell, hogyan támogathatják a vakcinát, hogy legalább azok megengedhessék maguknak, akik tudnának fizetni érte valamennyit.

Newman szerint a tanulmány olyan mintát ad, amelyet a fejlődő országokban alkalmazni kellene, mivel a világ HIV-fertőzéseinek 95 százaléka itt történik. „Hogy el tudjuk fogadtatni egy jövőbeli vakcinát azokkal, akiknek a leginkább szükségük van rá, most kell cselekednünk” – foglalta össze Newman. „Azok a kutatások, amelyek a fogyasztók szükségleteit tárják fel és amelyek az új orvosi terápiás és prevenciós módszereket ismertetik, rendkívül költséghatékonyak a siker szempontjából.”

Medipress

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8170 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x