-18 fok hétvégén: így készülj rá!
Címlap / Szépség-Egészség / -18 fok hétvégén: így készülj rá!

-18 fok hétvégén: így készülj rá!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-08

Rémhíreket hallani. Lássuk be, igazak. A hétvégén az elmúlt évek, mit évek, talán évtizedek egyik leghidegebb időszakát élhetjük át! Most talán félünk tőle, de nem kell aggódnunk, ez a mérhetetlen hideg a barátunk! Miért is? 

A tél legfontosabb feladata égövünkön, hogy elpusztítsa a kórokozókat és lárvákat. Az elmúlt évek mezőgazdasági krízisei, mint férgek, rovarok támadása, elgombásodás, vagy éppen atkaszaporulatok, egyebek annak köszönhetőek részben, hogy nem volt igazán kemény, hideg tél. A legnagyobb probléma maga az elgombásodás, amiknek picike kis részei átvészelhetik a telet és egy nedves esős tavaszon már meg is indul a fertőzés. De ennél is nagyobb veszély, közvetlenül az emberre, a kullancsinvázió.

Szerte Európában sehol annyi kullancs nem található, mint kis hazánkban, hazánk medence fekvése miatt ugyanis ideális környezet ez a vérszívók számára. A kullancsok irtása az Európai Unió által nem engedélyezett a hagyományos, bevált szerekkel, anélkül pedig tehetetlenek vagyunk. Így az egyetlen barátunk e kérdésben a vad hideg, az őrjítő fagy. Mintegy 2-3 hét folyamatos -10 fok alatti hőmérséklet szükséges a kullancs ifjak elpusztulásához.
 

piqs.de - bambi

A másik a H1N1 és más influenzák terjedése. A Földanya, az anyatermészet mindig tudja a dolgát és képes megtartani egyensúlyát. A veszélyre most érkezik is a megoldás!
-18 fokban még a H1N1 sem tud a korábbi tempóban terjedni, igaz ilyesmit elkapni cseppfertőzéssel, buszon, fűtött termekben, helyeken tudunk. De ne aggódjunk ez a vírus terjedésének is egy gátja lehet.

A leggyakoribb ilyenkor azonban a megfázás, meghűlés, vagy felfázás, ízületi megfázás. Ezek a réteges öltözködéssel kiküszöbölhetők.
A megfázásról sokan azt gondolják, hogy fertőzés, valójában azonban egy begyulladás, ami felülfertőződhet. Vagyis ha megfázunk van 1-2 napunk, hogy elkerüljük a bakteriális felülfertőződést, általában ilyenkor a saját védőbaktériumaink segítenek, de éppen ellenünk is fordulhatnak.

Fontos tanácsok, ha meghűltél, átfagytál, illetve, ha a hidegbe útra indulsz, vagy ha segítenél.

 1. Kocsiban hólánc, só, vagy homok, csak arra az esetre, ha elakadnál a jégen!
   
 2. A jégpáncél, ha a nappalok is hidegek, akkor sem fog felolvadni, ergó a formája, eloszlása az úttest felületén nagyjából állandó lesz, ez jobbik eset! Ha jégen megcsúszik az autó, nem a kormányt kell elengedni, vagy félrerántani és tökig taposni a féket, mert kifarol az autó, hanem levenni lábunk a gázról és az autót kifuttatni, kikormányozni, féket lassan lenyomni.
 3. Tartsuk be a követési távolságot, a maximum javasolt sebesség értéket ne lépjük túl, ha kell valamivel alatta közlekedjünk.
   
 4. Gyalogosan öltözzünk rétegesen. Az ember legjobban lábfejről és karról tud felfázni. A nők derekukról. Hőveszteségünk 70%-a pedig a fejünkön történik. Ezért ennek megfelelően öltözzünk. Ha hosszú útra megyünk, vigyünk magunkkal egy szelet csokoládét, kiváló fűtő!
 5. Ha átfagytunk vegyünk meleg zuhanyt – nem forrót, meleget! Érdemes ezt követően és akár újabb útra induláskor mézet fogyasztani. Az arc fájdalmas fázása ellen zsíros krémek használata javasolt ezekben a hetekben indulás előtt. Fülünket a szél ellen egy darab vattával is védhetjük. Húzzunk meleg lábbelit, a kínai papírcsizmák és papírbakancsok semmit sem érnek ebben a hidegben. Ha ilyenünk van, akkor 2-3 zoknit alkalmazzunk. Ha viszont túl kicsi a cipőd, nem fog benne mozogni rendesen a lábfejed és elfagy. Ezt is vedd figyelembe.
   
 6. Melegben vetkőzzünk le. Ha ránk izzad a ruha, az jóval veszélyesebb megfázás tekintetében, mint ha picit alulöltözünk.
   
 7. Ha kóbor állatot látsz ebben a hidegben, érdemes állatvédőket hívnod. Ha megetetnéd, egészséges, semmiképp sem romlott táplálékot adj neki. Ebben a hidegben szervezete nem tud egy romlottabb hússal már megbirkózni. Lehet az étel most zsírosabb is. A madaraknak olajos magokat (sózatlanul) és szalonnabőrt érdemes kitenni. A négylábú házikedvencek a zsíros szalonnákat is imádják ilyenkor. Sajátjainkat engedjük be legalább a fészerbe, garázsba hajnalban.
   
 8. Hajléktalanokon segíthetünk, ha megadjuk neki egy szálló telefonszámát, de ha egy régi pokrócot vagy sapkát, sálat ajándékozunk neki, zoknit, az is nagy-nagy segítség lehet!!! Ha enni, inni akarunk adni nekik, akkor ne lepődjünk meg, főleg ebben a hidegben, ha alkoholt kérnek. Helyette cukros, mézes teát érdemes adni, zsíros vagy vajas kenyeret, rendes vajjal, és hívjuk fel figyelmüket arra, hogy életveszélyes -18 fokban szabad ég alatt tartózkodni.
   
 9. Fontos még tudnunk, hogy a helyes hőháztartásunkhoz hozzájárul az emésztés tüze is. Ezért a hideg napokon mindenképp reggelizzünk, ebédidőben fogyaszthatunk fűszeres ételeket is, gyömbért, fahéjat, stb.
   
 10. Az öltözködésnél pedig tudnod kell: a csupaszon hagyott, nem kellően melegített felkartól a légcső és tüdő, könyöktől a tüdő, tarkótól a fül, fejtetőtől a homloküreg, lábfejtől a húgyutak és méh, prosztata tud megfázni! Erre készülj fel!

Fodor Kata

(Képek: piqs.de)

November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed! 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5041 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x