Varázsfűszer nátha ellen. Mi az?
Címlap / Szépség-Egészség / Varázsfűszer nátha ellen. Mi az?

Varázsfűszer nátha ellen. Mi az?

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Rendszerint forró teát készítenek belőle, és nagymértékben fogyasztják megfázás és influenza esetén azért, hogy elősegítse az izzasztást. Keleten viszont ételekbe is főzik! 

Ez az évelő, szabadföldi növény közismerten jó illatú. Sok aromás anyagot (mentol) tartalmaz, amely „felébreszti” az érzékeket és szabaddá teszi a fej nyílásait, valamint zavartalanná teszi és enyhíti az emésztést. Normalizálja a prána váju áramlását az egész testben. Ez az áramlás le- és felfelé mozogva eloszlat bármilyen váta jellegű torlódást, mindattól függetlenül, mi annak az oka.

Közismert név: Menta, Borsmenta, Vadmenta
Hindi név: Pudina, Puthi
Latin név: Mentha piperita v. arvensis – Folium (Labiatae)


Ez az évelő, szabadföldi növény közismerten jó illatú. Sok aromás anyagot (mentol) tartalmaz, amely „felébreszti” az érzékeket és szabaddá teszi a fej nyílásait, valamint zavartalanná teszi és enyhíti az emésztést.

Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják emésztési zavarok, megfázás és fejfájás ellen. A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél szindróma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.

A világon szinte mindenütt termesztik a borsmentát a konyhaművészet­ben és a gyógyászatban fodormenta és a vízi menta természetes hibridjeként megjelenő borsmentának a mentákra jellemző hasábos szára, lándzsa alakú, sötétzöld vagy lilás levelei és lila virágai vannak. Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjte­ni, közvetlenül a virágzás előtt. A borsmenta aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönhe­ti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a). A menton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%). Gyógyászati célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztillációjával nyerik.

Más fűszerekről is olvasnál? >>

Összetevők:
  • Flavonoidok
  • Keserű ízanyagok
  • Tannin
  • Illóolajok – mentol, menton vitamin – cholin

Gyógyhatások:
Szélhajtószer, izzasztószer, analgetikum, viszketés elleni szer, idegerősítő, illatos anyag.

Indikációk:
Emésztés:
Gyomoridegesség, szélszorulás, felfúvódás (IBS), fekélyek, émelygés, étvágytalanság esetén. Különösképpen pittás gyulladás, valamint gyomorhurut irritáció és vékonybélgyulladás esetén javallott. Az aromás illóolajok hűsítik a pácsaka pittát és szabályozzák a szamána vájut. Ez nagyban csillapítja a reggeli rosszullétet, hányást, ezenkívül a görcsös összehúzódást a gyomor- és bélrendszerben.

Megfázás: Rendszerint forró teát készítenek belőle, és nagymértékben fogyasztják megfázás és influenza esetén azért, hogy elősegítse az izzasztást. Mivel a menta fel- és kifelé áramlik a szervezetből, ezért különösen hasznos azokon a helyeken, ahol ama lerakódások találhatók a pórusokban, mert megnyitja azokat. Rendkívül hasznos abban az esetben is, amikor a tüdőhörgők vannak eltömődve, valamint görcsös a légzés, ami zihálást és asztmás légzést eredményez. Vagyis a borsmenta teája a legjobb köptető, amit óvatosan gyermekeknek is adhatunk! Természetes házi szer.

Idegrendszer: Normalizálja a prána váju áramlását az egész testben. Ez az áramlás le- és felfelé mozogva eloszlat bármilyen váta jellegű torlódást, mindattól függetlenül, mi annak az oka: ama, kapha, magas váta, vagy magas pitta. A borsmenta magas éter elem (Akasha tattwa) tartalma, valamint a lefelé és felfelé irányuló mozgásra utaló tulajdonsága szabaddá teszi az elmét és felemeli a mentális és emocionális feszültség és összehúzódás súlyosságát. Szabaddá teszi a teret és helyet biztosít mindennemű mozgás számára.

Bőr: A borsmentás víznek, külsődleges permetként kitűnő hűsítő és nyugtató hatása van bőrgyulladás, naptól való leégés és allergiás viszketés esetében.

Nőgyógyászat: Leggyakrabban olyan receptekben használják, amelyek célja, hogy elősegítse a váta áramlását a test alhasi részében és enyhítse a menstruációs vérbőséget, fájdalmat és az amenorrhoeát.Kontraindikációk:

Növeli a váta szintet; érzékeny személyeknél és epilepsziás betegeknél az adagolást szabályozni kell.

Biztonsági előírások:
Vashiány kezelése esetén negatív kölcsönhatás léphet fel a szerek között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvatosságra inti azokat a pácienseket, akiknek epekövük van, mivel lehetséges, hogy arra készteti a köveket, hogy az epevezetékbe áramoljanak, és ha a kövek túl nagyok, dugulást okozhatnak.

Adagolás: 1–30g/nap.

Megjegyzések:
  • Különféle osztályozások léteznek arra vonatkozóan, hogy a különféle menta fajták ’hevítő’ vagy ’hűsítő’ tulajdonsággal rendelkeznek (lásd: Arisztotelész, Galen, Holmes, Tierra, Bensky munkáját). Ez azonban egy igen hosszadalmas vita. A Mentha piperita, úgy tűnik mindkét tulajdonsággal rendelkezik. Erős, átható illata miatt élénkítő izzasztószerként van nyilvántartva, ezzel szemben édes és keserű aromája miatt gyulladáscsökkentő hatóereje is közismert. A mentol, mind élénkítő szerként, mind gyulladáscsökkentő szerként ismert.
  • Ájurvédikus szempontból a borsmenta mindhárom dósát csökkenti; hevítő jellegű átható illata bőséges izzadás által kiszárítja a kaphát. Kellemes hűsítő jellege csökkenti a pittát; nyugtató jellegű, édeskés illata pedig a vátát csökkenti. Túladagolás következtében, a szer stimuláló hatása miatt növeli a vátát. A Nighantu ratnakara úgy ír a Mentha arvensisről, mint aminek pikáns íze, energetikai szempontból erős hatása, valamint emésztést elősegítő hatása van.
  • Ami a szer hatását illeti, nagyon fontos a szer megfelelő adagolása és szedése. Az alacsony dózis relaxáló hatású, amely jótékonyan hat az összeszorulás okozta megrekedt váta szintre. Ha az adagolás közepes mértékű (feltehetőleg hűvösebb hőmérséklet esetén), akkor az a pitta szint gyulladáscsökkentésére hat kiválóan; az emelt dózis, mint például egy forró ital esetén, kitisztítja a kaphát. Ez visszavezet bennünket a gyógynövények és az Ájurvéda természetes alkalmazásához, vagyis ahhoz, hogy a kezelésnek személyre szólónak kell lennie; figyelembe kell venni az egyén alkatát és egészségi állapotát csakúgy, mint a gyógynövény adagolására vonatkozó sajátságokat.
  • A Mentha arvensist Indiában is előszeretettel használják, és közkedvelt különleges görcsoldó és havi vérzést elősegítő gyógyhatása miatt.
  • A korai ájurvédikus irodalomban nincs megemlítve a menta használata.

A borsmentát itt Európában csak teaként ismerjük, vagy tudjuk elképzelni. Keleten fűszerként az ételekben is szerepel. Ezért az ilyen étel könnyű, könnyen emészthető, mert fokozza a gyomorban a hőt és az emésztési mozgásokat! Megkóstolnád a gyomorbarát, finoman fűszerezett keleti ételeket, de nincs időd elkészíteni? Választ a VegaFOOD-ot, házhoz viszi Neked! Mi is ezt esszük!

VegaFOOD >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8671 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x