Hogy váltsunk húsmentes étrendre? Recept az átálláshoz
Címlap / Szépség-Egészség / Hogy váltsunk húsmentes étrendre? Recept az átálláshoz

Hogy váltsunk húsmentes étrendre? Recept az átálláshoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Nem kérdéses, hogy a vegetáriánus étkezés sokkal egészségesebb, mint a tipikus magyar vegyes étrend. Mindemellett ez egy környezetbarát étkezési forma, hiszen a húsok előállítása rengeteg energiát igényel! Sokaknak megfordult a fejükben, hogy - a motivációk széles skálán mozognak - szeretnék a húst teljesen elhagyni étrendjükből, de fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek hozzá. 

1 kg hús előállításához kb. 100 liter víz szükséges. A megmosáshoz, kezdeti feldolgozáshoz. Azután áram, hűtés, és akkor még nem beszéltünk az álaltok, főként a szarvasmarha és sertés végtermékeiből áradó gázokról, amik az üvegházhatás és globális felmelegedés fő mozgatórugói. Sem pedig arról, hogy a ledózerolt zöld területeken, ahol állatfarmokat hoznak létre az élet igen-igen sanyarú a négylábú élő-konzervek számára.

Ha emberségi, környezetvédelmi, vagy egészségi okokból átállnál a vega étkezésre, ami amúgy sokszor OLCSÓBB, akkor pótolnod kell a húsfehérjéket másból. Sok helyen olvashatod, hogy ez képtelenség. Ez viszont nem igaz. Ez a hír egyedül a húsiparnak éri meg. A növényi étkezés kiegészítve a tejtermékek repertoárjával tökéletesen elegendő, ráadásul nem okoz annyi elzsírosodást, elhízást, allergiát, vagy magas koleszterinszintet.

Miért fogyaszt?
Nem csak azért, mert a hús zsíros volt, vagy mert sokan, hiába hisszük, hogy egészséges, de nem tudjuk emészteni a húsokat, hanem azért is, mert az állatok egészségtelen körülmények között növekedve, egészségtelen táplálékokat fogyasztva olyan anyagokat tárolnak el húsukban, amiket utána mi is inkább csak beágyazunk a zsír alá, hogy ne kelljen felhasználni. Brutális! Ha pedig alaposan megnézed, a hagyományos legelős gazdálkodásban a bocik jóval tovább éltek, mint ma. Mit nem bír szervezetük elviselni?

Amire a vegáknak figyelniük kell az a B-vitaminok bevitele, különösen B2, B6, és B12, a vas, valamint a magnézium! – a szerk.



A húsmentes étrend fajtái

Mivel táplálkoznak a vegetáriánusok? Zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek. Néhányan úgy gondolják, hogy akkor is vegetáriánusok, ha halat fogyasztanak (pesco-vegetáriánusok), de őket a vegetáriánusok többsége nem tartja „igazi”-nak.  Egy részük fogyaszt tejterméket és tojást (lakto-ovo vegetáriánusok), mások a tojást is kizárják (lakto-vegetáriánusok). A vegánok pedig mindennemű állati eredetű táplálékot mellőznek, még a mézet is.

Lépésről lépésre
Ha át szeretnénk térni a vegyes étrendről a húsmentesre, mindenképpen fokozatosan lássunk hozzá. 
Ily módon a szervezetünk, agyunk, ízlelőbimbóink meg tudják szokni az új étrendet. Ha valaki gyakran fogyaszt kolbászt, pörköltet, és hirtelen azzal próbálkozna, hogy pl. csak salátát és babot eszik, a szervezet nem éppen kellemesen reagálna a hirtelen változásra. A sikertelen próbálkozás garantált ilyen módon. 
 
1. Növeljük a zöldség mennyiségét
A tipikus magyar konyhában sajnos nem dominál a nyers zöldségek használata. Első lépésként ennek arányát érdemes emelni. Akár meleg-, akár hideg étel esetében együnk kevesebbet, és a hiányzó mennyiséget pótoljuk nyers zöldségekkel vagy belőlük készült salátával. Körülbelül két hétig tartson ez a periódus.

2. Gyűjtsünk vegás recepteket
Az első lépéssel párhuzamosan gyűjtsünk számunkra ízletesnek tűnő recepteket. Napjainkban már se szeri se száma a finom és fantáziadús ötleteknek. Az Interneten, szakácskönyvek segítségével könnyen hozzáférhető mindenki számára.

3. Fokozatosan csökkentsük a hús mennyiségét
Ahelyett, hogy egyik napról a másikra teljesen felhagynánk a húsfogyasztással, hagyjuk, hogy szervezetünk hozzászokjon az egyre kevesebb mennyiségű  húshoz. Ez a szakasz néhány hétig javasolt, egyéni esetektől függően. Egyes vélemények szerint könnyebb előbb a disznó- illetve marhahúst kellene elhagyni, és csak szárnyasokat és halat enni, majd az utóbbiakat is kiiktatni.  Egy másik módszer szerint azok esetében, akik minden étkezéskor ettek húst, úgy próbálkozhatnak, hogy egy pár hétig csak naponta kétszer éljenek vele, majd ez csökkenjen napi egyre, majd heti egy-két alkalomra, aztán jöhet a teljes húsmentesség. Mások azt tapasztalták, hogy egyszerűbb mindenféle hús fogyasztását egyszerre megszüntetni.


Lehet ez viszont periodikus is. 3 hónapig heti egyszer eszel. 1 hónapig egyszer sem, majd újra. Végül 1 esztendő alatt teljesen elhagyod! Ez lassabb, de a legbiztosabb folyamat, ha nem tudod egyből abbahagyni!

4. Gondoskodjunk a fehérjeforrásról
A vegyes étrendről vegetáriánus étrendre téréskor a szervezet kívánni fogja a fehérjét az első hetekben, mivel hozzászokott a magas fehérjefogyasztáshoz. Egészséges olajos magvakkal vehetjük fel a harcot ebben az esetben. A táskánkban bőven elfér egy zacskó mandula vagy kesudió, bármikor előkaphatjuk, még munka közben is.

5. Az időzítés, az ütemezés a lényeg
A vegyes étrendről való  áttérés nagyon fontos mérföldkő az életünkben. Az is fontos, hogy ne egy kimerítő, stresszes időszakban fogjunk hozzá, különben nem biztos, hogy sikerrel járunk. Tehát nem érdemes nekilátni egy költözés előtt, vagy esküvőre való készülődéskor, vagy Karácsonykor. Tökéletesnek látszik az újévi kezdés, mikor egyébként is sok egyéb tervet szövünk.

6. Nyugalom

Mivel ez a váltás igencsak nagyszabású, mindenképpen érdemes időt szakítani egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre. Az étrend átalakulásával egyéb pozitív változásokat is hozhatunk életünkbe: elkezdhetünk sportolni, jógázni, kertészkedni. A nyugodt test és lélek így sokkal nyitottabb lesz mindennemű változásra, még a húsról való lemondásnál nagyobbakra is.

Dékány Márta
Szerkesztő: Fodor Kata
(képek: piqs.de)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 11197 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x