Borgőzös Karácsony
Címlap / Szépség-Egészség / Borgőzös Karácsony

Borgőzös Karácsony

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Közeledik a Karácsony, amely vitathatatlanul a legnagyobb családi ünnep hazánkban is. Több ünnepünk sajnos elvesztette a régi hagyományok szerinti hangulatát, még a Karácsony kis változással megőrizte azt.  

Ez az ünnep a szeretet, az elcsendesedés, és a nyugalom rövid szakasza az évben. Sokan ekkor találkoznak távolabb élő rokonaikkal, és mindenki igyekszik egy kicsit jobban odafigyelni a másik emberre. Az ünnep egyik sajátossága az ajándékozás, amely pénztárcától függetlenül sokunknak gondot jelent. A gyermekek legtöbbször játékot, a felnőttek sok hasznos és néha haszontalan dolgot kapnak és adnak egymásnak, a szeretet jegyében. Ma még viszonylag kevesen gondolnak rá, hogy az ünnepnapoknak milyen kiváló kiegészítője lehet a bor. A bor sokoldalú „személyiség”, az istenek itala, ahogy az ókori görögök mondták. Most a nemes ital ünnepi jelentőségét mutatjuk be az olvasónak. Ebben az írásban nem esik szó a bor és az étel kapcsolatáról, mert arról aktualitása miatt manapság sokan cikkeznek.

A bor, mint ajándék
Felnőttek részére kiváló ajándék a bor. Sokszor bajba kerülünk ünnepek előtt.  A fő ajándék már megvan, de mit adjak még kiegészítésre páromnak, testvéremnek, vagy távolabbi rokonnak, munkatársnak? Érdekes megfigyelés, hogy még azok is akik, egyébként ritkán fogyasztanak alkoholt, szívesen veszik ha „saját” bort kapnak. Vagy elfogyasztják baráti körben, vagy később elajándékozzák, de semmiképpen nem válik haszontalanná. 



Milyen bort ajándékozzunk? Általános tanácsok:
  • Amennyiben ismerjük a partner ízlését, akkor ennek megfelelően válasszunk! Ha nem, akkor általában férfiaknak, száraz vörös (lehet fehér is), hölgyeknek legtöbbször száraz, vagy félédes fehérbort adjunk.
  • Soha ne ajándékozzunk asztali, vagy „táj” bort!
  • Keressük a magyar borokat! Sok távoli ország (Ausztrália, Kanada, stb.) bora csak szépen van csomagolva, de nem minőségi!
  • Az árfekvés nem mindig támpont, de figyelmeztető jel. A már minőségi színvonalú Magyar borok átlagos ára 1600 – 2500 Ft. (7 dl. /üveg). Magas minőségű bort 3000 – 10000 Ft. érték között már kapunk.
  • Prémium kategóriás bort csak akkor vegyünk, ha biztosak vagyunk benne, hogy az ajándékozott szakértő.
  • Ha lehet, borszaküzletben, vásároljunk! Itt kapunk tanácsot, tippet.
  • A bort nem szabad csomagolni! Adnak (kérjünk) hozzáillő tasakot, ebben kell átadni.

A bor és az ünnep
Ha borról és Karácsonyról van szó, mindenki az ünnepi vacsorára gondol, pedig a bor sokrétű lehetőséget rejt magába a pihenés napjai alatt. Anélkül, hogy bárkit alkoholfogyasztásra biztatnánk, néhány érdekes tippet osztunk meg az olvasókkal: 
  • Reggeli boros tea. Nagyon sokan vagyunk akik, csak az ünnepek alatt ülünk „normális” reggeliző asztalhoz. Hazánkban a többség teát is fogyaszt ilyenkor. A pihenés napjaiban, ha nem kell vezetnünk kiváló napindító a boros tea. Egyetlen hátránya, hogy íze legjobban „fekete” teában érvényesül.
  • Elkészítésének szabálya igen egyszerű. A megfelelően (egyéni ízlés szerint) elkészített teába jó minőségű bort öntünk. Általános arány: egy liter teához kb. 3 dl bort teszünk. A kiválasztott bor akkor jó, ha harmonizál a tea ízével. Talán legjobb ízű a mézzel ízesített Earl Grey tea, Irsai Olivér, vagy Cserszegi Fűszeres borral.
  • A bort az egyébként már mézzel (cukorral) ízesített, de még majdnem forró teához adjuk, és elkeverjük. A művelet elvégzése után egy perccel fogyasztható.



Forralt bor

Sokan sportolnak, túráznak a jeles napok ideje alatt. A síterepek mentén, vagy a jelentősebb kiránduló helyek közelében mindenütt találkozhatunk „forralt bort” árusító hellyel. Anélkül, hogy a rontani akarnánk bárki üzletét, arra bíztatjuk olvasóinkat, hogy maguk készítsék el „téli frissítőjüket”, mert ekkor nem érheti csalódás Önöket.
  • Az első szabály, hogy bort sohasem „forralunk”. Az ital népi elnevezése „meleg” bor volt régen.
  • A másik fontos tudnivaló, hogy meleg bort sem szabad készíteni rossz alapanyagból! Válasszunk ízlés szerinti középkategóriás bort. Meghálálja a dolgot.
  • Elkészítésének több változata ismert. Most a 2009. évi egyik legjobb variáció receptjét osztjuk meg Önökkel: „Végy kb. 3 dl. vizet, tegyél bele 5 db szegfűszeget, 3 kávés (mokkás) kanál mennyiségű őrölt fahéjat, fél citrom lereszelt héját. Az egészet főzd gyöngyöző vízben kb. 10 percet, majd utána hagyd egy picit hűlni. Adjál hozzá lassan 7 dl bort.  Kevergesd, hogy jól vegyüljenek. Ezután tegyél bele ízlés szerint mézet (kb. 3 evőkanálnyit.) Majd az egészet melegítsd fel olyan hőfokra, ahogyan szeretnéd fogyasztani, de ne forrald”
  • A legjobb ízeket, Szürkebarát, Tramini, ill. Kadarka, Merlot fajtájú minőségi borokkal kapjuk. Termoszban tárolva melegen fogyasztjuk.

A bor és az ember kapcsolatáról nemrég indult sorozatunkban részletesen írunk! 

Adjuk, vagy kapjuk. Hideg, vagy meleg. Reggel vagy este fogyasztjuk. Mindegy! Csak az számít, hogy örömet okozzon! 

Hamvas Béla így fogalmaz:
„Minden borban kis angyalka lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül. Amikor az ember iszik az érkező kis géniuszt a bennlévők énekszóval, és virágesővel fogadják. Az érkező el van bűvölve és az örömtől majd meg gyullad. Az emberben ez az örömláng árad el, és őt is elragadja.”

Minden Kedves Olvasónak Meghitt Boldog Karácsonyt Kívánunk

Hartmann Ferenc

Képek:
Piqs.de: Janosch01 - Lichtspielereien
Piqs.de: Linda - Corkhenge
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4493 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x