Hogy ne másszon le a malac az asztalról! Szilveszteri konyhatippek...
Címlap / Szépség-Egészség / Hogy ne másszon le a malac az asztalról! Szilveszteri konyhatippek

Hogy ne másszon le a malac az asztalról! Szilveszteri konyhatippek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

Vége a karácsonyi ünnepeknek, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a konyhában, kamrában.  

Vége a karácsonyi ünnepeknek, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a konyhában, kamrában. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tanácsokkal szolgál a háztartásoknak arra, hogy mit és hogyan lehet felhasználni, elfogyasztani a megmaradt élelmiszerek közül. Közeleg a Szilveszter is, ami újabb bevásárlásra ösztönzi a családi, baráti közösségeket.

1. Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak!
Nézzünk körül a hűtőben, kamrában, hogy milyen ételek maradtak meg, és gondoljuk át, mit kezdhetünk velük, mit és hogyan lehet elfogyasztani, és mit nem.

 • A hűtést nem igénylő ételek (pl. bejgli) bármeddig fogyaszthatóak.
 • A száraz kenyérből lehet zsemlemorzsát készíteni, a száraz kifliből, pl. mákos gubát készíthetünk.
 • A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek, de nem egyforma mértékben.
 • A savanyú jellegű, káposztás, paradicsomos ételek (pl. töltött káposzta) tovább eltarthatóak, a halas, gombás ételek gyorsabban romlanak.  A majonézes saláták, nyers tojással készült ételek maradékai különösen veszélyesek lehetnek.
 • Ha az étel romlás jeleit mutatja, semmiképp sem szabad elfogyasztani.
 • Amely étel hosszú ideig, több mint három óráig melegen volt tárolva, nem biztonságos.
 • Ha a megmaradt ételt hidegen tárolták, és érzékszervileg kifogástalan (íze, illata jó, színe jó) 1-4 napon belül még elfogyasztható, ha fogyasztás előtt át lehet forrósítani.

  Megmaradt ételből új ételt alkotni, abba beledolgozni, felhasználni veszélyes művelet. Csak kivételes esetben, és csak forrón készülő ételekhez használjuk fel a maradékot.
   

2. Nem elég megmelegíteni, át is kell forralni!
A megmaradt ételekben szabad szemmel nem látható mikrobák (baktériumok, vírusok, gombák) lehetnek, akkor is, ha az étel kifogástalannak látszik. Ezek a langyos, meleg ételben rohamosan szaporodnak, de az átforrósítás hatására elpusztulnak. Ezért a megmaradt ételt forrásig kell hevíteni, mielőtt elfogyasztjuk.

Malacka

A mikrohullámú sütő kényelmes módja az ételmelegítésnek, de vannak veszélyei. Az ételt pontszerűen melegíti fel, és maradnak ún. hideg pontok is, ahol a mikróbák túlélnek. A mikrohullámú sütőben is jól forrósítsuk fel az ételt, és utána hagyjuk benne néhány percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet.

3. Beteg embernek, kisgyermeknek ne adjunk ételmaradékot!
Az emberek baktériumokkal szembeni ellenálló képessége különböző. Ugyanattól az ételtől egyik ember megbetegszik, a másik nem. A kisgyermekek, és a beteg emberek különösen érzékenyek, ők olyan ételtől is megbetegedhetnek, melytől az egészséges ember nem. Védjük őket azzal is, hogy nem tesszük ki őket szükségtelen fertőzésnek!

4. Okosan készüljünk Szilveszterre!
Vásárlás
Lehet, hogy karácsony után is az ünnepek előttről megmaradt termékeket értékesítik az üzletekben. Legyünk különösen figyelmesek. Nézzük meg alaposan, mit veszünk meg, nem mutatja-e romlás, elváltozás jeleit (szag, szín, állag elváltozás, tapadós felület) és ha gyanús a termék, inkább menjünk máshova vásárolni. Ne csak az ár döntsön! Ha valami gyanúsan olcsó, nem várhatunk tőle jó minőséget. Noha az olcsó árunak is biztonságosnak kell lenni, megérdemeljük, hogy legalább az ünnepek során olyan élelmiszereket vigyünk haza, melyek nem csak biztonságosak, de jó minőségűek is!

Sütés-főzés
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal karácsonyi sütés-főzési jótanácsai a szilveszteri készülődésre is érvényesek. Különösen ügyeljünk arra, hogy az ételek ne legyenek egész éjjel a meleg szobában feltálalva, egyszerre csak annyi ételt tegyünk ki a büféasztalokra, amely 2-3 órán belül elfogy.

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

(Fotó: piqs.de - eckhard krause: Süsses Schweinchen)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4523 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x