A fiatalság titka a 21. században. Mi az?
Címlap / Szépség-Egészség / A fiatalság titka a 21. században. Mi az?

A fiatalság titka a 21. században. Mi az?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A fiatalság titkát ősidők óta kutatja az ember. Kleopátra szépítő fürdőivel a kínaiak pedig a fehér lótusz kivonatával igyekeztek fiatallá tenni az idősödő arcot. A férfiak a ginzeng erejében hittek, ma pedig krémekkel, feszesítő pakolásokkal, plasztikai műtétekkel, egészséges étkezéssel, pirulákkal és számos más praktikával próbálunk megálljt parancsolni az időnek. Kutatók, biológusok és genetikusok százai dolgoznak a kérdés megoldásán. 

A frissesség fenntartása – még időben
Huszonévesen nem akarunk tudomást venni róla. Valahogy úgy érezzük, hogy ez olyan dolog, ami mással megtörténhet, de velünk nem. Nem tudjuk elképzelni, hogy egyszer nagyszülők leszünk. Nem akarjuk elhinni, hogy egyszer gondot okozhat felmenni a lépcsőn. Inkább nem is gondolunk rá, ez velünk nem történhet meg… valahol azért sejtjük, hogy mégis. Mitől félünk ilyenkor? A statisztikák különböző eredményeket mutatnak, de mindegyikben szerepel a félelem a kiszolgáltatottságtól, attól, hogy eddigi szeretett életünk megváltozik, hogy a szerelem mámoros éjszakái elmúlnak, az egyedülléttől. Tartunk a fizikai és szellemi gyengüléstől. Ha a félelmet félretéve szembenézünk a kérdéssel tapasztalni fogjuk, hogy a helyzet nem is annyira kilátástalan és ma is élnek köztünk 80-90-100 éves jókedélyű emberek.

Mi a titkuk?
Valamit tenni tudtak az öregedés ellen. Mi hát az öregedés? Selye János szerint az öregedés a szervezet elhasználódása és határozott véleménye szerint az emberi élet rendkívüli módon meghosszabbítható, kifejti, hogy orvosként még sosem találkozott azzal, hogy valaki abba halt volna bele, hogy túl öreg volt. Minden haláleset oka valamely szerv túlzott elhasználódása, kopása volt. Egy láncszem szakadt el és a gyöngysor felbomlott, egyetlen szerv meghibásodása roppantotta össze az életet.


A megoldást a holisztikus szemléletben látja, abban, hogy szervezetünket egyenletesen terheljük és váltogassuk a tevékenységeket, hogy szerveink egyszerre használódjanak el. Óvjuk testünket, mint ahogyan egy szőnyeget is elfordítunk ha egyik vége túlzottan megkopott, hogy a másikon sétálva meghosszabbítsuk élettartamát. Selye János gondolatait a nyugati világban a XX. században vetette papírra, gondolatai mégis ugyanakörül a dolog körül fókuszálódnak amit a távol-keleti mesterek évezredekkel ezelőtt felfedeztek és bár működésének miértjeit nem ismerték mégis alkalmazták.

Ez a dolog a csi, a kínai filozófia szerint mindent átható energia. A csikung ennek az energiának a működtetését és alkalmazását jelenti. A csikung meditációs gyakorlatokat és lassú, harmonikus mozdulatokat magában foglaló módszer mely az energiát, a csit a testen belül mozdulatokkal és tudati koncentrációval irányítja. 

Számos stílus és iskola létezik, de a csivel való bánás jelentősége mindegyikben nagyon fontos és minden irányzat szerint a hosszú élet titka a magas energiaszint (elegendő csi) és annak szabad áramlása a testben. Az ősi Kínában a taoista mesterek keresték a hosszú, boldog, egészséges élet titkát, melyet eleinte külső szerek alkalmazásában láttak. Később felismerték, hogy a megoldás bennünk van. 

Amit Selye adaptációs, öröklött energiának nevez, azt a kínai kultúrkörben mint öröklött csi, öröklött életenergia jelenik meg. A hagyomány szerint ezt az energiát vesénkben őrizzük és mennyisége nem növelhető, életünk folyamán csak fogy. Gondosan kell vele gazdálkodni, ápolni, gondozni kell, ezért van számos vesekezelő gyakorlat a csikungban. A csikung filozófiája szerint az egészség fenntartásához az egész testet holisztikusan kell kezelni, kerülni kell egy-egy testrész, szerv túlterhelését. Az ősi tapasztalat és a modern tudomány itt újra találkozik és kénytelenek vagyunk elgondolkozni azon, hogy vajon az erőltetett fitness órákkal és aerobik edzésekkel, konditeremmel tényleg meghosszabbítjuk-e életünket. A csikung egy módszer melyet száz és száz mester finomított és emberöltőkön keresztül titokban adták tovább. Annak a technikája, hogy hogyan lehet a környezetből a levegőből, természetből, a körülöttünk levő világból energiát gyűjteni, melyet felhasználva takarékoskodni lehet az öröklött energiával. A taoista csikung mesterek a tudást művészetté fejlesztették és az a mondás járta körükben, hogy 120 évesen korai halál.


A mai tudomány 140 évben látja az emberi élet elérhető határát. A taoista csikung művelői 100 éves korukban is szellemi frissességük teljében (agyukat a mentális gyakorlatokkal folyamatosan tornáztatták), testileg mozgékonyan, hajlékonyan élték életüket fittyet hányva az idő múlásának. A taoista mesterek kifejlesztették a csikung szex részét is, ami idősebb éveikben lehetővé tette számukra a boldog házaséletet. 

A csikung technikája egy megoldás lehet a felvetett kérdésre, egyike lehet azon eszközöknek amellyel oldhatjuk stressz terheinket, holisztikusan kezelhetjük szervezetünket, jó mentális és fizikai állapotunkat sokáig megőrizhetjük. A csikung gyakorlása nem zárja ki az életünkhöz hozzátartozó más egészségmegőrző módszerek használatát. A futást, fitnesszt, spiningot vagy step aerobicot. A csikung gyakorlása kifejleszti azon képességünket, hogy fel tudjuk mérni, mennyi edzés elég a szervezetünknek és mi az, ami már túlterheli. Intuitív képességeink és megérzéseink kifejlődnek és utat mutatnak a mindennapi életben a szervezetünknek megfelelő ételek felismerésében, emberi kapcsolataink kialakításában, hogy egy valóban teljes, hosszú, egészséges és önmegvalósítást lehetővé tevő életet élhessünk.

Önfejlesztésért Alapítvány

Berend Dóra, csikung sportoktató, természetgyógyász
www.csikung.sport.hu

Képek:
piqs.de: Steve Evans
piqs.de: netsnake - Shadow in Black
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6282 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x