Gyógyító sminkek
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógyító sminkek

Gyógyító sminkek

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-28

Nemcsak smink lehetett az a szemfesték, amely Nofretete királynő és más uralkodók híres tekintetéért volt felelős. Francia tudósok arról számoltak be, hogy az igéző pillantásokat biztosító szemfesték valójában egy szembetegség ellen vagy annak megelőzésére szolgált. 

Az ókori egyiptomiak évezredekkel ezelőtt ólomtartalmú anyagokat használtak fel kozmetikumokhoz, többek között a fekete szemfestékhez is. Emellett abban is hittek, hogy a szemfesték segítségével Hórusz és Re istenek megvédik viselőjét számos betegséggel szemben. A modern tudósok eddig azonban úgy gondolták, az ólom mérgező hatása miatt ez a legendák közé tartozik.

Christian Amatore és munkatársai a párizsi Louvre-ban őrzött sminkedényekből vett mintákat elemeztek és 4 különböző ólomtartalmú komponenst azonosítottak. Ezekről kiderült, hogy sejttenyészetekben jelentősen megnövelik a nitrogén-oxid termelését, amely az immunrendszer serkentésével segít a betegségek legyőzésében.

Mivel az árvízzel gyakran sújtott Nílus-völgyben a szembetegségek súlyos problémát jelenthetnek, az ókori egyiptomiak terápiaként vagy megelőzésként használhatták az ólomtartalmú szemfestéket, a négy vegyület közül ráadásul kettő nem fordul elő a természetben.„Az ókori egyiptomi vegyészek tapasztalati úton rájöttek, hogy a laurionit megvéd a szembetegségektől, így elkezdték tudatosan felhasználni azt”
– olvasható a tanulmányban. Hasonló módon fedezték fel később a penicillint, az aszpirint és a kinint is.

Indiában hasonló szerepet tölt be a kajal nevű gyógynövény, melyet fekete szemceruzaként alkalmaznak. A különleges smink hazánkban is beszerezhető indiai boltokban, Krisnavölgyben.

A felfedezésről az Analytical Chemistry folyóiratban számoltak be.

Medipress

Kép:
piqs.de: hoender - Augen 
 
[ 4804 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x