Árt a szemnek a 3D?
Címlap / Szépség-Egészség / Árt a szemnek a 3D?

Árt a szemnek a 3D?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A mozi és sportrajongók az otthoni mozi élmény miatt szívesebben választják a 3D-s televíziókat. Mielőtt azonban vásárolunk egyet, érdemes megnézetnünk a szemünket, ez ugyanis növeli a televíziózás okozta fejfájás kockázatát. - állítják az amerikai kutatók. 

„Amíg az új 3D technológia sokak számára kényelmesebbé tette a televíziózást, addig vannak, akik szem problémákkal küzdenek, ugyanis a hosszan tartó mozizás fejfájást okoz.” – mondják a kutatók.

„Csekély szemproblémákkal is küzdenek a környezetünkben élők, például izom egyensúlytalansággal, amely normális körülmények között, az agyunk képes természetes módon kezelni.” – közölte Dr. Michael Rosenberg, a chicagói Feinberg Northwestern Orvostudományi Egyetem szemész professzora. Hozzátette továbbá, hogy a háromdimenziós filmek egy teljesen új érzéki élményt nyújtanak, a nagyobb szellemi megterhelés miatt azonban hamarabb fájdul meg a fejünk.

Normál esetben mindkét szemünk kicsit más szemszögből látja a dolgokat. „A látottak feldolgozásához mélyebb felfogás szükséges.” – közölte Dr Deborah Friedman, a new yorki Rochester Egészségügyi Központ Egyetemi karának szemész professzora és ideggyógyásza. Hozzátette továbbá, hogy „az az illúzió, amit a 3D-s mozifilmek nyújtanak, nem úgy vannak kitalálva, hogy az agyunk és a szemünk ugyanúgy fel tudja dolgozni a látottakat. Ha a szemünk egy pillanatra elvesszük a képernyőről, az valóban sokkal nagyobb erőfeszítést jelent az agyunknak. Ez az egyenlőtlenség fog majd később fejfájást okozni.”



Háromdimenziós technológia

„Akiknek nem megfelelő a térlátása, azok nem képesek érzékelni a 3D-t.” – mondta Dr John Hagan, az Amerikai Szemész Társaság tagja. Hozzátette még, hogy azok, akik szemizom problémával küzdenek, nem tudnak úgy összpontosítani ugyanarra a tárgyra, ezért nehezen dolgozzák fel a 3D-s képeket.

„Nem végeztünk kutatásokat arra nézve, hogy milyen gyakoriak a fejfájások egy háromdimenziós film megnézése után.” – közölték a szakértők.

„A fejfájás és az émelygés voltak a legfőbb okai annak, hogy a 3D technológia sohasem indult el teljesen” – közölte Rick Heineman, a RealD szóvivője. Befejezi az üzletet az a cég, amely a háromdimenziós felszerelések 90 százalékát gyártja a mozik számára. „Egy újabb digitális technológia olyan problémákkal foglalkozik, amelyek kényelmetlenséget okoztak a 3D-s mozirajongóknak.” – nyilatkozta.

„A régi háromdimenziós technológia két filmvetítőt vett igénybe. Egyik a jobb szem képét, a másik bal szem képét adta. A 3D-s szemüvegek lehetővé teszik, hogy más képet lásson a szemünk.” – mondta Heineman. Majd hozzátette, „az emberek gyakran panaszkodtak fejfájásra, ami azért lehetett, mert a vetítők nem voltak egymáshoz kalibrálva”.

Heineman cége olyan digitális projektort használ, amely 144 képkockát ad másodpercenként, így összekapcsolja a bal és a jobb szemünk által látott képeket, ez segít megoldani néhány korábbi problémát.

„A legtöbb ember megbarátkozik majd a 3D-s mozival, és televízióval.” – mondta Friedman, Rosenberg szerint azonban az emberek hamar ráunnak majd erre az újdonságra is. „Szerintem ez egy trükk. Azt gyanítom, hogy sokan, akik most azt állítják, ez jó dolog, később nem fogják annyira kényelmesnek találni.” – közölte végül a szemész professzor

Kép:
piqs.de: hilbsch - 3D Würfel
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3623 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x