Szép fogsor? Megoldás a rejtett lepedékek ellen
Címlap / Szépség-Egészség / Szép fogsor? Megoldás a rejtett lepedékek ellen

Szép fogsor? Megoldás a rejtett lepedékek ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Gyakorlatilag nincs olyan fogászati probléma, amit egy jó szakorvos ne tudna helyrehozni. A letört, vagy elvesztett fog pótlására ma már számtalan módszer létezik, mégis szerencsésebb, ha kellő odafigyeléssel megelőzzük a bajt. Ne csak a vészhelyzetek elhárításában kérjük fogorvosunk segítségét, forduljunk hozzá tanácsért a helyes fogápolással, a megelőzéssel kapcsolatban is. 

Rejtett lepedékek
Becslések alapján a magyar átlagember a szükséges 4 helyett, évente csak 1 fogkefét használ el. Ezek után nem meglepő, ha azt állítjuk, hogy a helyes fogmosás lépéseivel kapcsolatban sem vagyunk tisztában, tehát, aki rendszeresen ügyel is a megfelelő szájhigiéné betartására, az sem biztos, hogy elkerülheti a fogszuvasodást.

A helyes fogmosás lépéseit könnyen elsajátíthatjuk plakkfestés segítségével. A plakkok a fogakon és a fogak közt képződő lepedékek, melyek még gondos fogápolás mellett is kialakulhatnak, s így hozzájárulnak a fogkő megjelenéséhez, a fog szuvasodásához, de ínygyulladást is okozhatnak. A plakkok színe a fogak színével megegyező, fehéres árnyalatú, ezért plakkfestés során, melyet közvetlenül fogmosás után végzünk, egy speciális, színes oldatot kenünk fel az összes fogfelszínre. A festék a lepedéket és fogkövet festi csak meg, eltérő mértékben, tehát a még friss lepedék világosabb színű, a régebbit pedig sötétebbre festi. 



A helyes fogápolás  elsajátítása

Sokan felnőttként sem vagyunk tisztában a helyes fogtisztítás lépéseivel, így a páciensek többsége meglepődik a plakkfestés eredményén. –magyarázza dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa. A látható lerakódásokat ezután fogkefe segítségével távolítjuk el, így megfigyelhetjük, hogy mely területeket kell ezután az otthoni fogápolás során különös gonddal kezelnünk. A szájápolási oktatás során megtanítjuk a fogselyem és fogköztisztító használatát is.

Ne a fájdalom vigyen fogorvoshoz
Az otthoni fogápolás mellett fogaink megóvása érdekében fél évenként akkor is javasolt fogorvosunkat felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen.

A fogászati állapotfelmérés segítségével még idejében észrevehetjük a kisebb szuvasodásokat. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulását. Az állapotfelmérés során a fogorvos a fogak mellett a szájüreget is ellenőrzi, így –különösen dohányosok esetében- idejében felfedezhetőek a daganatos elváltozások is. A panoráma röntgen segítségével nem csak a fogak, de az őket körülvevő fog, az állkapocs ízület és az arcüreg állapotáról is képet kaphatunk, így a szájvizsgálat során esetleg rejtve maradt elváltozások, krónikus gyulladások is felfedhetővé válnak. 



Szuvasodás megelőzés: barázdazárás

A fogak egyenetlen felszínén lévő barázdák nagy veszélyt jelentenek fogszuvasodás szempontjából. Az őrlőfogak rágófelszíni barázdáinak réseibe a fogkefe szálai gyakran már nem érnek el, így ezen a részen könnyen alakulhat ki fogszuvasodás. A barázdazárás során ezeket a vékony réseket töltjük fel folyékony tömőanyaggal, így megelőzhető, hogy a nehezen tisztítható barázdák elszuvasodjanak.

Oxygenmedical.hu
Orvost Keresek >>

Képek:
piqs.de: BigBlonde - Natural Beauty
piqs.de: Morane - Rot sehen...neeee
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4532 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x