Dédi, mama, öreg szülők - hogyan törődj távolról az...
Címlap / Szépség-Egészség / Dédi, mama, öreg szülők - hogyan törődj távolról az idősekkel?

Dédi, mama, öreg szülők - hogyan törődj távolról az idősekkel?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Vannak embertípusok, akik abban a városban nőnek fel, ahol megszülettek, és örökké tudnak és képesek a szülők szoknyáján ülni. Egyesek tudatosan így terveznek. Otthonukban egy szoba mindig található vendégeknek, időseknek, ha éppen ápolni kellene őket. Megint mások közel költöznek a nagyszülőkhöz. Ők tudnak jönni-menni, segíteni, ha éppen kell. Azután vannak azok a fiatalok, akik külföldön próbálnak szerencsét, akik egy jó munkalehetőség vagy nagy szerelem miatt a szomszédos városba vagy épp az ország másik végébe költöznek. Ők mit tehetnek, ha a szülőkkel, rokonokkal történik valami? Megoldások a káoszban. 

Ha egy családtaggal, rokonnal vagy édes jó baráttal valami gond történik, felülhetünk a vonatra, a repülőre vagy betuszkoljuk magunkat az autóba, néhány napig egy hotelben is ellehetünk, ha a szükség úgy hozza, s családtagunk segítségére lehetünk. Ha azonban a gyógyulás, a felépülés hosszas, több időt vesz igénybe, akkor ránk is többször van szükség. Nem heti egyszer, havi egyszer, alkalmanként, hanem rendszeresen. A legfontosabb és legjobb, ha rendszeresen tudjuk ápolni szerettüket, elkészíteni házilag kedvenc ételeit. De nem mindenki tudja ezt megtenni. Nem is azért, mert nem akarja, hanem mert nagy távolságok választják el szeretteitől, vagy mert éppen 3-4 gyermek nevelése mellett az embernek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy naponta utazzon órákat egy kórházba és vissza.

Finom receptek, ha magad főznél neki! >> 

Mit tehetünk ilyenkor?

A bérelt nővér

Segíthetjük szerettünket azzal is, ha nem tudunk ott lenni, hogy szakképzett segítő, nővér, gondozó jár be a beteghez. Ha idős az illető, ma már alapítványi hospice-ok lelki gondozók, vallásos személyek és más segítők is ingyen vagy nagyon olcsón elvállalják egy-egy elesett beteg gondozását. Persze személyes jelenlétünket ez nem pótolhatja. Ilyenkor a legfontosabb, hogy az illető gondozó hozzáértő legyen, rendelkezzen szakképesítéssel és a betegnek, legyengült személynek is tetsző személyt válasszunk. A segítő nem nekünk lesz!
 
Ennél egy kicsit jobb, ha ismerünk olyan személyt közös ismertségi körből, baráti körből, aki éppen munkanélküli vagy nyugdíjas, és aki utazási költségeinek megtérítése fejében vagy más jelképes összegért maga vállalja el az ismerős családtag gondozását.A telefonhívások

Bár nem tudunk minden esetben ott lenni a helyszínen, a telefont Bell már jó rég feltalálta és nem kell fél órát várnunk egy távolsági hívás kapcsolására. A telefon egy örök és jó eszköz. Ha huzamosabb ideig van betegünk kórházban, érdemes egy régebbi készüléket a család egy elfekvő példányát vagy akár egy olcsóbb, új kütyüt a beteg mellett elhelyezni, lehetőség szerint kártyás verzióban (ha valaki elcseni, korlátoltan tudja használni). A készüléket azért nem árt megfelelően elzárni. De jóval kényelmesebb ismerősünket hívogatni, mint a nővérszobát tárcsázni és az elfoglalt személyzetet faggatni egy-egy páciens állapotáról. Ha naponta csak hogy létéről érdeklődünk, és pár szót szólunk, esetleg a családtagok beosztják és többen, egy nap elosztva, pár perc erejéig felhívják az illetőt, nagyon sok erőt adhatunk. A  beteg így támogatást, erőt kap. Érzi, hogy szükség van rá, sőt, több embertől kap megerősítést. Ilyenkor nem szégyen a hívások idejét beosztani sem, így az egész napra kitart, vagyis nem zavaró, nem terhelő a betegnek ám az sem fordulhat elő, hogy több óra hosszát egymaga, problémáiba süppedve van.

Apró meglepetések
A kórházi tartózkodás vagy szanatóriumi lét esetén az apró meglepetések sem illetlenek vagy számítanak túlzásnak. Na ne arra gondoljunk, hogy bevisszük rokonunknak nyáron az új légkondit, vagy a bejárat előtt megállunk egy jaguárral, s azzal biztatjuk, hogyha felgyógyul övé a slusszkulcs. Leginkább olyan ajándékok lehetnek szükségesek, amik érzelmileg pozitívak, amik a kedvét adják vissza a nyűgölődő, beteg embernek. Ezek lehetnek fényképek egy képeslapba rejtve, vasárnap a kedvenc süteménye, vagy ha hívő, akkor a kórházi pap berendelése hozzá, vagy a szentírás eljuttatása ágyához. De az is kiváló lehet, ha egy picike számítógépet, képernyős telefont tudunk adni, ami már egy komolyabb ajándék, de melyen korlátlanul beszélgethetünk szerettünkkel, akár videóhívást is kezdeményezhetünk.

Összkomfort
Nagyon fontosak lehetnek azok törekvések, kezdeményezések, amik a beteg összkomfort érzetére irányulnak. Igaz ez akkor is, ha egy idős családtagról van szó, aki már nem tudja ellátni magát, s főként igaz ez otthon. Egy profi éjjeliszekrény, fakkokkal, tárolókkal, gyógyszeradagoló. A felülést segítő szerkezet, vagy éppen egy kényelmes sétabot. Ha tudjuk az idős ember vagy gyógyuló személyes igényei szerint akadálymentesíteni a teret és élhetővé, kényelmessé varázsolni számára a mindennapokat, akkor a legnagyobb ajándékot adjuk meg neki.Élelmiszer

Beteg és idős emberek esetében a legnagyobb kihívás az élelmiszer és ivóvíz megoldása. A néni, bácsi esetleg kijut a csapig, mosdóig egyedül, de megfőzni már nem tud magának. Ugyanígy, ha szülő kerül kórházba, de mondjuk fiatal, tini gyermeke egyedül van otthon vagy akkor is, ha csak elutazik egy üzleti útra. Néhány napra, ha tervezünk, főzhetünk előre, de több hét, hónap vagy év esetén már nagyon nehéz megoldani szeretteink táplálását. Pedig a gyógyulás, fejlődés, javulás egyik alapkövetelménye a finom, friss, jól emészthető élelmiszer. Ami erőt ad. S itt nem pusztán a meleg, és jól kinéző, hanem a vitamindús, tápértékben is megfelelő, kevés E-számot tartalmazó élelmiszerekről van szó.
Erre legjobb, ha napi szinten megbízható ételszállítót választunk.
Természetesen a kérdés egyből felmerül: Hogy ilyen dobozolt izéket, ami rosszul néz ki?

Igen, hiszen csak melegíteni kell, sőt a süti és saláta anélkül is fogyasztható, néhány levessel egyetemben. De ezt csak minőségi étellel, profi kiszállítóval teheted meg. (Mi is próbáltunk már mást, gyengébben teljesítő ételfutárt, az ebéd a mosdóban végezte sajnos…)

A legjobb, ha alaposan utána olvasunk miből és milyen ételeket készítenek és néhány napig magunk is kipróbáljuk, mit küldünk szerettünknek. Az étlapról aztán később együtt is vagy ha már ismerjük a kedvenceit, egymagunk is választhatunk. Internet segítségével ez heti 5 perc elfoglaltság, árát tekintve pedig a legtöbb esetben nem több, mintha magunk főznénk. Ha több száz kilométer választ el bennünket, akkor pedig az egyetlen megoldás.

Mi, a HarmoNet hosszú  ideje a VegaFOODot használjuk. Munkahelyi étkezésre, és családtagjaink életének megkönnyítésére. Minőségi ételek, finom ízek, egészséges étrend, megfelelő tápérték. Érdemes kipróbálnod és ezzel segítened idős rokonaid, szeretteid!

VegaFOOD >> 

Fodor Kata 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7112 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x