Plazmaágyú: nem az új Alien, mégis roncsol
Címlap / Szépség-Egészség / Plazmaágyú: nem az új Alien, mégis roncsol

Plazmaágyú: nem az új Alien, mégis roncsol

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Forradalmian új eredményeket értek el német kutatók a fogászat terén. Fájdalom nélküli, új és hatékony kezelésekkel kecsegtetnek, mindezt egy új plazmaágyú elnevezésű műszer bevetésével. Még a fertőző baktériumokkal is felvenné a harcot és a megelőzésben is élen járna. Ám a "csodafegyverek" megjelenésére még 3-5 évet kell várni. 

„Többször is volt már kezdeményezés a hagyományos fogorvosi fúrók lecserélésre, nem ez az első eset. Lézerrel és ónnal is próbálkoztak korábban. Ezek az eljárások kiegészítőként ugyan tökéletesek, ám önmagukban nem állnák meg a helyüket” – vélte Dr. Hegedűs Csaba, a DOTE Konzerváló Fogászati Tanszékének dékánja. Hozzátette: „mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy maga a plazma sem új keletű találmány, már a 18. század óta alkalmazzák. Lézer is hiába van, nem szorítják ki egymást, inkább egymás mellett, egymás kiegészítésére szolgálnak a korábbi eszközökkel”. Azt azonban elképzelhetőnek tartja, „hogy bizonyos területeken hasznát vegyék, de semmiképpen sem, mint önálló megoldást, hanem mint egyfajta segítséget”. Ahogy fogalmazott: „meg kell még találnia a fogászati ellátásban a helyét”.

Plazma, a roncsoló hatás
„Maga a plazma - ahogy a fizikusok szokták nevezni - egy 4. halmazállapot, az elektronoktól fosztják meg az ionokat, így ionok és szabad ionok keverednek össze, roncsoló hatást érve el ezzel a felfuttatott felszínen” – mondta el a dékán, bár hozzátette, nem fizikus. „A plazmaelőállítás ugyanúgy magas hőfokon történik. A felhasználás során megoldás lehet, hogy a plazmából egy vékony kis sugárnyalábot kivezetnek, és ezt alacsony hőfokon is mérhetővé teszik, ami önmagában is érdekes lehet” – vélekedik Hegedűs doktor. Szerinte „a kérdés csupán az, hogy képzelhető el ez a szerkezet a szájüregben. Egyfajta felület megmunkálásra jó, ennek adaptálása, gazdaságossága, gyártása azonban még kérdéses”.Hagyományos fogorvosi fúró vagy plazmaágyú

„Nem tudná kiszorítani a csiszoló eszközöket, mikromotorokat, turbinákat, de bizonyos területeken, mint például gyökércsatorna-fertőtlenítésnél, ha valóban ilyen alacsony hőfokú plazmákról van szó - 40 fokon - a klasszikus üregkialakításnál alkalmas lehet” – magyarázta a felhasználás lehetőségeit Dr. Hegedűs Csaba. Hozzátette: „erről szól a tudomány, mindig új utakat keresni”.

Jövőkép itthon
Évekig tarthat, mire a kísérleti fázisból eljutnak oda, hogy Magyarországon is használatba kerülhessen a mintegy 3-5 év múlva várható prototípus. „Mivel az új műszerek előállítása roppant költséges, akár több 10 millió forintot is érhet egy ilyen eszköz”. Ennek ellenére Dr. Hegedűs Csaba elmondta, „nem tartja kizártnak, hogy ne legyen rá fizetőképes kereslet Magyarországon is, de csak az idegenforgalom bekapcsolásával, a hazánkban tartózkodó külföldi fizetős betegek bevonásával”.

Medipress

Kép:
piqs.de: Johanna B. - Zauberhaft
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3956 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x