Pirospozsgás arc helyett fájó bőrpír? Ismerd fel időben!...
Címlap / Szépség-Egészség / Pirospozsgás arc helyett fájó bőrpír? Ismerd fel időben!

Pirospozsgás arc helyett fájó bőrpír? Ismerd fel időben!

Forrás: Eucerin
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A kipirosodott arc sokak számára a kicsattanó egészség jele. Van azonban olyan "piros arc" amire már inkább a vörös árnyalat illik. A pórusok kitágulnak, értágulatok jelennek meg az arcon, az orr megnagyobbodik és jellegzetesen vörössé válik. Ilyenkor nem is sejtjük néha, hogy ezek a tünetek a rosacea nevű gyógyíthatatlan bőrproblémára vezethetők vissza.  

Rosacea 

A rosacea ismeretlen eredetű, nehezen kezelhető állapot. Fiatal felnőttkorban kezdődik, tipikus esetben a 30. és 40. életkor között. Különösen gyakran lép fel a szőke hajú, kék szemű, világos bőrű embereknél. Ha elég korán megtörténik a probléma felismerése, lassítható a csúnya arcvörösség kialakulása. Kezdetben a vörösség csak néhány óráig marad meg az arcon és az orron, később tartóssá válik. A legkisebb véredények kitágulnak és láthatóvá válnak az orca, az áll és az orr bőrén. Később az arcon csomócskák és pörsenések fejlődnek ki.

Télen bőrünk a zord időjárásnak van kitéve, tavasszal viszont a hirtelen napfénnyel kell vigyáznunk. Ilyenkor a kipirosodott arc sokak számára a kicsattanó egészség jele. De másoknál ezek a jelek bőrproblémára vezethetők vissza.


Altípusok

A rosaceának eltérő megjelenése van nőknél és férfiaknál: a nőknél a tartós bőrvörösség elsősorban az arcon és az állon jelenik meg, míg férfiaknál az orron.

A bőrprobléma lépcsőszerűen rosszabbodik. Előrehaladása folyamán a csomós elváltozások nagyobbodnak, az érintett bőrterület megvastagszik, a kötőszövet elburjánzik. A rosacea egyik jellegzetes változata a „borvirágos” orr, a csomós orr (szaknyelven rhinophyma), amelyet csaknem kizárólag férfiakon látunk idősebb korban. Veszélyesebb forma, amikor a szemek körüli terület is érintetté válik, mert elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet.

Ha úgy gondolod, hogy a tüneteid a hideg beálltával rosszabbodnak, akkor olvass a hidegallergia tüneteiről! 


Nehéz kikezelni!


A rosacea nem gyógyítható, de a súlyosabb bőrproblémák kialakulását meg lehet előzni. Tudatos odafigyeléssel és a bőr megfelelő ápolásával a rosacea akár tünetmentessé is válhat. Ésszerű életvitellel, megfelelő táplálkozással és bőrvédelemmel sokat tehetünk kifejlődése ellen és megállítása érdekében. Állandóan és következetesen ügyelni kell a fényvédelemre, az ultraviola sugarak A és B tartományától egyaránt óvni kell az arc bőrét.

A megelőzés lépései:  • Időjárás ellen: Használjunk UVA és UVB elleni, legalább 15-ös fényvédő faktorral rendelkező arcápoló termékeket. Gondoskodjunk a bőr megfelelő hidratálásáról.
  • Helyes bőrápolás: Ne fürödjünk vagy tusoljunk forró vízzel. Gondosan, de lágyan tisztítsuk meg bőrünket reggel és este. Mosakodás után puha pamutkendővel nyomogassuk szárazra az arcunk. Mondjunk le mindenről, ami irritálhatja a bőrt, például alkoholtartalmú és gyümölcssavas kozmetikai termékekről. Részesítsük előnyben az illat- és tartósítószer-mentes készítményeket.
  • Helyes táplálkozás: Ne fogyasszunk túlzott mennyiségű alkoholt és kávét. Kerüljük a csípős fűszereket, a zsíros, nehezen emészthető ételeket. Tartsunk zöldség, gyümölcs vagy léböjt napokat.
  • Ne igyunk forró italokat.
  • Mellőzzük az édes ételeket és a szénsavas italokat, fogyasszunk több friss, rostdús ételt.Mit kenhetsz az arcodra? Bőrápolás és smink


  • A zöld pigment tartalmú arcápoló optikailag eltünteti a vörösséget és a kitágult véredényeket.

  • Kerüljük a púdert, mert kiszáríthatja bőrünket.

  • Válasszunk hipoallergén alapozókészítményt.

Más kiváltó  okok

A rosacea fellángolásához különböző külső és belső tényezők is hozzájárulhatnak, például a stressz, a csípős, zsíros élelmiszerek és élvezeti cikkek (alkohol, kávé, cigaretta) fogyasztása, a komolyabb testi megerőltetés vagy a szélsőséges időjárási tényezők. 

Gyakran a bőrgyógyászati kezelés kevésnek bizonyul, a dietetikus, allergológus együttesen tud olyan kezelést javasolni, ami a tüneteket hatékonyan szünteti meg. 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 22337 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x