Baktériumfertőzés antibiotikumtól?
Címlap / Szépség-Egészség / Baktériumfertőzés antibiotikumtól?

Baktériumfertőzés antibiotikumtól?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Mi történik, ha egy szélesspektrumú antibiotikummal minden baktériumot kiirtunk szervezetünkből? A jó baktériumok tartják készenlétben az immunrendszert. 

A tudósok már régóta keresik a magyarázatot arra a látszólagos ellentmondásra, miszerint a szélesspektrumú antibiotikumok hosszútávú szedése súlyos másodlagos bakteriális fertőzésekhez vezethet.
A Pennsylvania Egyetem Orvosi Karának kutatói most elárulják a titkot.

Az eredmények szerint a bélben élő „jó” baktériumok tartják készenlétben az immunrendszert, hogy fel tudja venni a harcot a kórokozó baktériumokkal. A velünk együtt élő és a „betolakodó” baktériumok közötti kényes egyensúly felborulása (például antibiotikum szedése által) az immunrendszer egyes funkcióinak károsodásához vezet.

Dr. Jeffrey Weiser mikrobiológus és gyermekgyógyász professzor az eredményeket ahhoz hasonlította, hogy egy autót is könnyebb beindítani, ha nem hideg a motor.
A hosszútávú antibiotikumszedés pedig csökkenti az immunrendszer hatékonyságát.

 „Az antibiotikumkezelés egyik szövődménye a másodlagos fertőzés” – magyarázta Weiser. „Ez óriási problémát jelent a kórházakban, azonban pontos mechanizmusát eddig nem ismertük. A szélesspektrumú antibiotikumok megszüntetik az immunrendszer készenlétét és az nem lesz képes gyorsan reagálni az új fertőzésekre.”

Ez magyarázatot ad arra a megfigyelésre is, hogy a jó baktériumokat tartalmazó probiotikumok segítenek kivédeni az antibiotikumok által okozott negatív hatásokat. A gyors immunválaszt a jó baktériumok a fehérvérsejtekben található Nod1 sejtfehérjén keresztül befolyásolják.

A tanulmány a Nature Medicine folyóirat legújabb számában olvasható.
 
Medipress

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3252 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x