Mitől lehetsz rákos?
Címlap / Szépség-Egészség / Mitől lehetsz rákos?

Mitől lehetsz rákos?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Találgatások és véletlenszerű magyarázatok sora helyett tények és a kemény valóság. A rossz hír, hogy hazánk vezet a rákos megbetegedések listáján. A jó hír, a legtöbb esetben tehetünk ellene, a rák megelőzhető! 

Az életmód
Világszerte arra szólította fel az egészségügyi szervezeteket a Nemzetközi Rákellenes Szövetség, hogy tudatosítsák az emberekben: életmódváltással „a rák is megelőzhető”. Idén tízedik alkalommal rendezték meg a rákellenes világnapot február 4-én.

Komoly emberáldozatokat követel a rák, ha nem teszünk érte semmit - fogalmazott a WHO a csütörtöki rákellenes nap kapcsán. Mintegy 84 millióra becsülte az Egészségügyi Világszervezet a 2005-2015 közötti rákos halálozások számát, éppen ezért a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (IUCC) a WHO-val együttműködve a rák megelőzését szorgalmazza.

Magyarország: sereghajtók vagyunk
„Világszerte 12 millió új rákos beteget regisztrálnak évente, és ennek 40 százaléka megelőzhető lenne, mivel minden ötödik rákos megbetegedés hátterében valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés áll” – fogalmazott David Hill, az UICC elnöke. Magyarországon a méhnyak-rákban szenvedő nők aránya igen magas, mely a humán pappilomavírus – röviden HPV - okozta fertőzés következménye. Védőoltással megelőzhető lenne a betegség, ezért érdemes fiatalon, vagy már egészen kisgyermekkorban beadni – viszont ezt kevesen teszik csak meg. Indokolttá teszi a korai védekezést az is, hogy statisztikai kimutatások alapján Magyarországon több mint ötszáz nő hal meg évente méhnyak-rákban. Négyszer annyi, mint bármely más európai országban. Hazánkban évente mintegy 9 ezer embernél diagnosztizálnak tüdőrákot is, ezzel Magyarország a listavezető- derül ki a Föld országainak adatait összesítő GloboCan adatbázisából.Életmódváltás a megelőzés érdekében

Elsődlegesen a dohányzásról való leszokás az, amely csökkentheti a rák, azon belül is a tüdőrák vagy épp az infarktus kialakulását. Mérsékelt alkoholfogyasztással, a testsúlyra való kellő odafigyeléssel és rendszeres mozgással is korlátok közé szorítható a rák kialakulásának kockázata. Magyarország ezen a téren sem büszkélkedhet: a lakosságnak mindössze 13 százaléka sportol rendszeresen - derül ki egy felmérésből. „Egészséges ételek fogyasztása, a zöldség, vagy gyümölcs, a fehérje és keményítő egyenlő arányú bevitele szükséges az egészséges napi táplálkozáshoz”- mondta Henter Izabella táplálkozási szakértő a Medipressnek.

A fertőzések
„Elkerülhető lenne a rákos megbetegedések 40 százaléka, ha az emberek abbahagynák a dohányzást, nem ennének olyan sokat, korlátoznák az alkoholfogyasztásukat, és mozognának rendszeresen.” – állítják a szakértők.

„A rák felelős minden nyolcadik halálesetért világszerte. Ez több mint az AIDS, a tuberkulózis, és a malária halálozási aránya együttvéve.” – közölte az Egészségügyi Világszervezet. Figyelmeztettek, lényeges változtatások nélkül globálisan a halálozások száma akár 7,6 millióra is növekedhet ebben az évben, míg 2030-ra akár a 17 milliót is elérheti.

„Fertőzés okozza a rákos megbetegedések 21 százalékát. A humán pampillóma, vagy a HPV olyan betegségekért felelősek, mint a méhnyakrák, vagy a hepatitisz fertőzések, amelyek gyomor – és májrákot okozhatnak.” – mondták el a Nemzetközi Rákellenes Unió szakértői. Ezek ellen már széles körben elérhetőek a védőoltások a nyugati országokban. A fejlődő országokban azonban ezek nem létező dolgok. A méhnyakrák okozta halálesetek 80 százaléka a szegényebb országokban történik.„A politikai döntéshozók kötelessége, hogy ezek az oltóanyagok mindenhová eljussanak és megmentsék az emberek életét. Az ő feladatuk nevelni és rávezetni a közösségeket arra, hogy változtassanak az életmódjukon, mert ez csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.”
– nyilatkozta Cary Adams, az Unió vezérigazgatója. 

„Elkerülhetőek lennének a leggyakoribb megbetegedések, mint például a tüdő -, a mell -, és a vastagbélrák, ha az emberek változtatnának az életmódbeli szokásaikon.” – mondták a kutatók.  A kockázatok csökkentése érdekében a hivatal azt ajánlotta, az emberek korlátozzák az alkoholfogyasztást, ne dohányozzanak, ne töltsenek túl sok időt a napon és próbálják meg fenntartani az egészséges testsúlyukat diéta és mozgás segítségével.

Kiadott egy több lépésből álló programot a Nemzetközi Rákellenes Unió, amelyet a kormány és a lakosság is igénybe vehet a megelőzés érdekében.

Medipress

Képek:
piqs.de: chinese - Grandezza
piqs.de: Knipsermann - Zigarette
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4753 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x