Hoppá! Kalciumhiány a sajttól?
Címlap / Szépség-Egészség / Hoppá! Kalciumhiány a sajttól?

Hoppá! Kalciumhiány a sajttól?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

Sajtosan szép az élet. Sokan úgy vagyunk a sajttal, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, de ha nem így volna, akkor is el kellene ismernünk, hogy számos ételt a sajt tesz igazán ízletessé, gondoljunk csak a pizzán megolvadt nyúlós sajtra, de a baráti borozgatás mellől sem hiányozhat egy nagyobbacska sajttál. Nem csoda hát, hogy a görögök a sajtot az istenek ajándékának tartották. 

Zsíros vagy nem zsíros?
A táplálkozási ajánlások a sovány sajtok fogyasztását javasolják, de hogy ez pontosan mit is takar azt már nehéz eldönteni egy laikusnak.

A sajtok csomagolásán olvashatjuk a „zsírtartalom a szárazanyagban” feliratot, ami alapján nem csak sovány és zsíros kategóriába sorolhatjuk be a sajtokat.

Sovány sajt; kevesebb, mint 10 % (m/m)
Zsírszegény; 10-25 %
Félzsíros, 25-45 %
Zsíros
; 45-60 %
Zsírdús; legalább 60 %Pozitív tulajdonság
  • A sajtok magas biológiai értékűek, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. Kiváló fehérjeforrások, emiatt nemcsak az egészséges táplálkozásban van fontos szerepük, de a kisgyermekek, idősek, roborálásra szoruló betegek étrendjében is nagy jelentőséggel bírnak.
  • A zsírban oldódó vitaminok mennyisége függ a zsírtartalomtól, de kiemelendő a sajtok A- és D-vitamin tartalma. Kedvező még a B12 - vitamin tartalmuk is, ami vegetáriánus táplálkozás esetén különösen előnyős.
  • Kalcium tartalmuk segít az csontritkulás megelőzésében, továbbá magnézium, kálium tartalmuk révén csökkentik a magas vérnyomás kockázatát (érdemes alacsony nátrium tartalmú sajtot választani).
  • A sajtokban lévő kazein csökkenti a fogszuvasodást okozó baktériumok savképződését, a foszfor és kalcium növeli a szájüreg vegyhatását, zsírtartalmuk pedig mikrobaellenes hatású, így a fogszuvasodás prevenciójában is részt vesznek.
  • Bizonyos alkotóik (vajsav, savófehérje, D-vitamin, kalcium, tejsavbaktériumok) védő hatásúak a vastagbéldaganattal szemben.

Negatív tulajdonság
  • Az ömlesztett sajtoknak magas a foszfor tartalmuk (kedvezőtlen kalcium – foszfor arány), ami gátolhatja a kalcium beépülést illetve elvonja a kalciumot a csontokból.
  • A sajtok telített zsírsav tartalma magas, ami a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát növeli. Szerencsére egyre több zsírszegény sajtféle közül választhatunk, sőt találunk már csökkentett nátrium tartalmút is.
  • Különböző mértékben, ugyan de a sajtok tartalmaznak biogén aminókat, melyek az allergiához hasonló tüneteket válthatnak ki illetve migrénes panaszokat is okozhatnak. Magas aminó tartalmúak a penészes sajtok és az ementáli típusúak.
  • Magas nátrium tartalmuk révén különösen a nátriumra érzékeny egyéneknél növelik a magas vérnyomás kockázatát.
  • A lágy állományú sajtok (Brie, Camember, Pálpusztai stb.) tartalmazhatnak kórokozó mikroorganizmusokat, melyek elszaporodva fertőzést okozhatnak. Ez az oka, hogy kismamáknak, szoptatós anyukáknak illetve betegeknek nem javasolt a fogyasztásuk.


Allergiásoknak, tejcukor érzékenyek

A tejfehérje allergia gyakori ételallergia, sajnos ebben az esetben a sajtok fogyasztása nem javasolt. Kaphatók szójából készült sajtfélék, melyek íze, állaga is hasonlít a sajthoz. Hat évesnél fiatalabb gyermeknek azonban ne adjunk szójából készült termékeket!

A tejcukor érzékenyek egyes sajtféléket fogyaszthatnak. Főleg a hosszú érlelésű sajtok gyakorlatilag tejcukormentesnek tekinthetők. 

Kicsiknek és nagyoknak
Életkortól függetlenül minden egészséges ember számára javasolt a napi étrendbe tejterméket köztük sajtot beiktatni. Napi 3-4 egység tejterméket javasolnak a szakemberek, aminek része a soványabb sajtok fogyasztása is. Sajtokból egy egység 2 db kockasajt vagy 3-4 dkg sovány sajt.

Kreisz Andrea

Képek:
piqs.de: gammelstaad - Käse aus Holland
piqs.de: Knipsermann - Spannung!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6497 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x