Veszélyes az öngyógyítás?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Veszélyes az öngyógyítás?

Veszélyes az öngyógyítás?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-31

A magyarok jelentős része gyógyhatású készítményt vagy étrend-kiegészítőt venne igénybe egészsége javítására illetve megőrzésére, melyek közül első helyen az általános immunerősítés készítményei állnak. 


Rendezvénynaptár
Állapította meg a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös, tavaly végzett - országosan reprezentatív kutatásának - eredményeiből. A gyakorlati tapasztalatokról és az öngyógyítás veszélyeiről a WEBBeteg.hu egészségportál Dr. Szántó Antónia immunológust kérdezte.

A magyarokat vizsgálva elmondható, hogy az általános immunerősítő a leggyakrabban vásárolt termékkategória az alternatív megoldások alkalmazása szempontjából. A lakosság 43 százaléka gyógyhatású készítményekben, 28 százalékuk étrend-kiegészítőkben bízik, ha általános immunerősítésről van szó.

Inkább választanának gyógyhatású készítményeket, mint az egészséges életmódot
A közérzet és hangulat készítménnyel történő javítása esetében a válaszadók közel 30 százaléka nem tudta, mi lenne a leghatékonyabb, és ez az arány az életkor növekedésével emelkedik: a 65 év felettieknél már minden második megkérdezett tanácstalan ebben a kérdésben.

Meglepő módon ezen tünetcsoport esetében, amely súlyosbodás esetén feltétlenül orvosi segítséget igényel, viszonylag alacsony a kizárólag gyógyszert hatékonynak tartók aránya (kevesebb, mint 20 százalék), további 8% szerint a készítmények és alternatív megoldások hatékonysága azonos.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a magyarok akár a legkisebb panaszukra, problémájukra is hajlamosak valamilyen gyógyhatású készítményt, étrend-kiegészítőt alkalmazni, nem foglalkozva olyan természetes gyógymódokkal, mint gyümölcsök C-vitamin tartalma immunerősítés céljából, a rostban gazdag ételek fogyasztása az emésztés elősegítésre, vagy a mozgás, lazítás beiktatása mindennapjainkba az agyműködés serkentésére és a hangulat javítására.

Az öngyógyítás veszélyei az immunológus szemével
A kutatás értékelésére kértük Dr. Szántó Antónia immunológust. A szakember a WEBBeteg.hu egészségportál kérdéseire válaszolva mondta el gyakorlati tapasztalatait.

W.B.:
- Tanácsol-e bizonyos étrend-kiegészítő készítményeket a betegeinek?
Dr. Szántó Antónia: - Mivel én általában immunbetegekkel foglalkozom, speciális helyzetben vagyok. Nagyon gyakran kérdezik a betegek, hozzá tudnak-e járulni a gyógyulásukhoz azzal, ha valamilyen “immunerősítőt” szednek.

Akinek valamilyen autoimmun betegsége van, annak sajnos nem tanácsolható ezeknek az immunrendszert erősítő készítményeknek a használata, mivel a betegségük fellángolását okozhatja.


Vannak azonban olyan úgynevezett immunhiányos állapotok, amikor vagy a speciális gyógyszeres kezelés mellett, vagy önmagában is jó hatású lehet ezen készítmények használata.

(Például: A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került melyet a köhögés megpróbál onnan eltávolítani. Akkor kóros, ha elhúzódik, kínzó, megkönnyebbülést nem okoz és fárasztó, nem enged aludni. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!)

Azt azonban mindig igyekszem elmondani, hogy a legtöbbet akkor tesznek magukért, ha amellett, hogy pontosan betartják az orvosi utasításokat és visszajárnak kontrollra, egészségesen táplálkoznak, és az is nagyon fontos, hogy abbahagyják a dohányzást.

Az immunbetegségekben nem szenvedők esetében is érvényes, hogy a helyes táplálkozás, egészséges életmód legalább annyit számít, mintha szedne valamilyen étrend-kiegészítő készítményt.

WB:
- Mikor nem elegendő már a különböző étrend-kiegészítő készítmények szedése? Milyen panaszok vagy betegségek esetén kell már feltétlenül orvoshoz fordulni és gyógyszeres kezelést kezdeni az öngyógyítás helyett?
Dr. Szántó Antónia: - Ez a kérdéskör elsősorban a légúti fertőzéseknél szokott felmerülni. Ha vírusfertőzésre utalnak a tünetek (hirtelen magas láz, izomfájdalom, általános gyengeség), akkor egy egyébként egészséges ember az orvoshoz fordulással várhat akár 3-4 napot is, mert lázcsillapítás, pihenés mellett sok citromos-mézes teát fogyasztva ennyi idő alatt meg is szűnhetnek a tünetek.

Ha ezután is fennmaradnak vagy súlyosbodnak a panaszok, sárgás-zöldes köpet jelentkezik, akkor bakteriális felülfertőződés merül fel, ekkor már érdemes orvoshoz fordulni.

Persze most a H1N1-járvány miatt más a helyzet, a fenti esetekben is érdemes legalább telefonon konzultálni a háziorvossal és közösen dönteni az orvoshoz fordulásról. Az idősebbek és a krónikus betegségekben szenvedőknek szintén érdemesebb hamarabb orvoshoz fordulni.

A következő, igen gyakran előforduló eset, hogy sokan fiatal korban szembesülnek azzal, hogy egy családtagjuk magasabb vérnyomást mér nekik. Többek közt, ezért nem akarják elfogadni, hogy ez egy betegség, és mivel nem akarnak gyógyszert szedni, nem fordulnak orvoshoz.

Ha a magasabb vérnyomásérték nem okoz panaszokat, akkor érdemes párszor megismételni a mérést. Ha továbbra is magasabb értékeket mérnek, vagy ha ez panaszokat (fejfájás, szédülés, hányinger) is okoz, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Egyáltalán nem biztos, hogy egyből gyógyszert kell majd szedni, de az életmódbeli változtatások szükségességét is jobb, ha megbeszéli a beteg a kezelőorvosával.

(A cikk a második oldalon folytatódik.)Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4350 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x