Szauna - halált okozhat és nem is méregtelenít! Igaz?
Címlap / Szépség-Egészség / Szauna - halált okozhat és nem is méregtelenít! Igaz?

Szauna - halált okozhat és nem is méregtelenít! Igaz?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Nagy népszerűségnek örvend az a gondolat, miszerint az emberi test képes kiizzadni a toxinokat, a káros, esetleg mérgező anyagokat, amelyek a szervezetbe kerültek. A folyamatnak azonban a méregtelenítéshez semmilyen köze nincsen, hiszen ezt a feladatot legfőképpen a máj látja el. A kijelentésen persze meglepődünk. Akkor hogy is van ez? 

Az izzadás nem méregtelenít?
Nagy népszerűségnek örvend az a gondolat, miszerint az emberi test képes kiizzadni a toxinokat, a káros, esetleg mérgező anyagokat, amelyek a szervezetbe kerültek. Ez a gondolat az alapja, pl. a forróvizes gyógyfürdők népszerűségének és a szaunák egyre nagyobb térnyerésének, sőt az olyan költséges kezeléseknek, amelyek izzasztó kötéseket alkalmaznak.

Az izzadás a test hőmérsékletszabályozó mechanizmusa, mivel az emberek melegvérű élőlények, ezért szükségünk van arra, hogy a fölösleges hőt leadjuk (akár belső okból, pl. láz miatt, akár külső körülmények hatására kezdünk felhevülni). A felhevült test vizet választ ki a verejtékmirigyeken keresztül, ez a víz pedig az elpárolgásával segíti a bőr és a test normális hőmérsékletűre hűtését.

A folyamatnak azonban a méregtelenítéshez semmilyen köze nincsen, hiszen ezt a feladatot legfőképpen a máj látja el. A verejték mégcsak nem is tartalmaz semmilyen toxikus anyagot (??? - a szerk.) , hiszen az víz, amely néhány oldott ásványi anyagot és karbamidot tartalmaz, így a toxinok kiizzadásának elmélete teljesen téves, mivel az emberi fiziológia nem így működik.

1 bolond 100-at (ki)csinál
Aki viszont ilyen céllal izzasztja magát, akár az életével is játszhat. A közelmúltban sajnos egy szomorú eset is bizonyította, hogy a méregtelenítő célzatú, túlzásba vitt verejtékezés nem csupán eredménytelen, de akár halált is okozhat. Február 3-án indult eljárás James Artjur Ray ellen, aki az ún. New Age mozgalomhoz tartozó (ami valljuk be, nem amozgalmt minősíti - a szerk.), alternatív, de semmilyen módon nem bizonyított kezelési eljárások egyik propagálójaként ismert az Egyesült Államokban.

Friss - szauna


Lelkesítő szavai hatására 2009 októberében több résztvevő fizetett be fejenként 9000 amerikai dollárt azzal a céllal, hogy egy „intenzív, egész életüket megváltoztató” élményben részesüljenek egy szokatlan izzasztókúrán. A résztvevők számára valóban életüket megváltoztató élményt nyújtott a tisztító céllal végzett izzasztás, egy órányi magas hpmérsékletben eltöltött idő után egyesek elájultak, mások rövidesen hányingerrel küszködtek, de a Ray arra ösztönözte őket, maradjanak. Később azonban az izzasztókúrát meg kellett szakítani, annyian lettek rosszul, sőt, 3 résztvevő életét vesztette, 18 pedig kórházba került a ’kúra” eredményeként.

-  írja cikkében a Medipress.

A hír biztosan nem kacsa, de az információ tágult pupillákat vált ki.

Hogyan működik a szauna?
A szauna egy igen ősi módszer a méregtelenítésre. A bőr valóban a hőszabályzásért és védelemért felel szervezetünkben, de felépítése miatt igenis hatékonyan lehet rajta keresztül méregteleníteni, legalábbis az Áyurvéda több ezer éves tudománya ezt állítja.

Az Áyurvédikus eljárásokban azonban a páciens feje sohasem kerül be a melegbe! Vagyis az agyi központok kimaradnak a szaunából. Több izzasztófülke és izzasztókunyhó is pontosan így működik. Gyakori a kis izzasztókészülék is, ami egy fortyogó labdából egy gumicsövön át inhaláció szerűen forró gőzt bocsát ki, ez a bőr egy-egy részét éri csak, valamint léteznek izzasztó padok, ahol alattunk gőzölnek és alulról izzasztanak, míg felülről a hőcsere teljesen szabad a test számára.

Szegény emésztőrendszerünk...
Ha nem akarjuk a mérgeket nem kell izzadnunk egy-egy méregtelenítés során, akkor viszont valóban a máj és emésztőrendszerünk fog bajlódni vele. Ezt akarjuk? Ha az izzadság víz, testünkben a mérgeket az elfogyasztott víz szállítja, akkor miért nem megy a toxin a vízzel???

Ritka, durva eset
A fenti elriasztó példa egy bolond ember tette, aki mint olvasható, egy órán át vagy még tovább izzasztotta az embereket. A szaunázás maximális ideje 15 perc egyszerre, és közben szüneteket kell tartanunk. Figyelmeztetnek a vízfogyasztásra és van fel-, illetve levezetés. Kezdőknek 3-5 perc is elegendő, a szakaszok ismételhetők. Szív-, és érrendszeri betegeknek, cukorbajosoknak és várandósoknak persze tiltják a szaunát!

Akkor mi ezzel a baj? A lényeg, hogy az izzasztást szakemberek segítségével végezzük, és ha valami nem esik jól, mindenképp azonnal jelezzük! Egy órás folyamatos izzasztás valóban életveszélyes, betegebbeknél halálos lehet, az ilyenfajta ötleteknek jobb nem hinni – ha valaki ilyet kér, tagadjuk meg!
Fontos, hogy a szauna terápiájáról megkérdezzük a szakavatott személyeket és az első alkalom előtt saját háziorvosunkat is, hogy javallja-e. De általánosságban elmondani, hogy nem működik…

Ugyanakkor a fenti elrettentés kapcsán jogosan felmerül, hogy a kórházakban, az orvosok miért izzasztást javasolnak betegeiknek egy-egy kórokozó ellen, és mire jó akkor a kamillás inhalálás nátha esetén?
A hőtágulás elvén a tisztulás módszerei ezek. A toxinok a máj által ürülnek ki, de ne feledezzünk meg a vesékről sem, illetve kérdem én, miért lesz büdösebb egy ember izzadsága az alkoholtól, hústól, vagy nagyon mű, ipari élelmiszerektől??? Az író bizonyára nem hisz a globális felmelegedésben, fontosnak tartja a napi szintű húsevést és romantikus ideológiának tartja a környezet védelmét is…

Szerkesztő: Fodor Kata

(Fotó: piqs.de - Splash by Manuel Plattner)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4460 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x