Baktériumok: Amelyik nem öl meg, az megerősít?
Címlap / Szépség-Egészség / Baktériumok: Amelyik nem öl meg, az megerősít?

Baktériumok: Amelyik nem öl meg, az megerősít?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Antibiotikumok szedése esetén orvosunk minden esetben azt kéri majd, hogy még véletlenül se felejtsük el bevenni az összes tablettát, akkor se, ha már jobban érezzük magunkat. Ez azért szükséges, hogy az összes kórokozót elpusztítsuk, és esélyt se adjunk a baktériumoknak a gyógyszerrezisztencia kialakítására. A legújabb kutatások szerint ugyanis a gyógyszerek reaktív oxigén származékok (ROS) kiválasztását indítják meg a baktériumokban, ami mutációt okoz a kórokozók DNS-ében, amelyek közül néhány a gyógyszerrezisztencia kialakításáért felelős. 

Korábban a gyógyszerrezisztencia kialakulását passzív folyamatnak gondolták. Véletlen mutációk ugyanis bármikor kialakulhatnak a bakteriális DNS-ben, amelyek segítségével a mikrobák ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben. Az utóbbi hat évben azonban kiderült, hogy ez a folyamat nem pontosan így történik: valójában nem a baktériumok hozzák létre a mutációkat, hanem az antibiotikumok.

A Harvard Egyetem biológusa, James Collins és kollegái rájöttek, hogy az antibiotikumok reaktív oxigén származékok, azaz szabadgyökök termelődését válthatják ki, amik DNS mutációkat okoznak. Nagy koncentrációban ezek a szabadgyökök elpusztítják a mikrobákat, nem halálos dózisban azonban pont azokat a mutációkat váltják ki, amelyek a gyógyszerrezisztenciát okozzák.


Kutatásaik során a tudósok az Escherichia coli baktériumot kezelték norfloxacinnal, ampicilinnel és kanamicinnel. Ezek a szerek mind szabadgyökök termelődését indították meg a kórokozókban. A magasabb dózis a DNS teljes elfajulását és a baktériumok pusztulását idézte elő, a kisebb koncentráció azonban antibiotikum rezisztenciát váltott ki.

"Reméljük a kutatási eredményeink hozzásegíthetnek olyan anyagok felfedezéséhez, amelyek meggátolják a gyógyszerrezisztencia kialakulását, és a hatékonyabb antibiotikumos kezelések kifejlesztésében is hasznosak lehetnek" - nyilatkozta Dr. Collins.

Medipress

Kép:
piqs.de: Josef F. Stuefer - map of life
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2728 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x