Amikor árt a masszőr, sebez a terapeuta
Címlap / Szépség-Egészség / Amikor árt a masszőr, sebez a terapeuta

Amikor árt a masszőr, sebez a terapeuta

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Masszázsra és terápiára akkor megyünk, ha szeretnénk testünket és lelkünket kényeztetni. Álmainkban sem gondolnánk, hogy sebzetten is felállhatunk belőle. Előtte nem gondolnánk. Az élet időnként azonban a gyógyító terápiákon keresztül is tud ártani. Vagy éppen nem is az élet, hanem maga a segítő kéz? Na meg ne ijedj! Olvass tovább! 

A segítő tud ártani is?!
Ennek a cikknek az alapját az adta, hogy egy ismerősöm felkiáltott a masszázs szó hallatán: „majdnem megölt az, aki a begyulladt nyakamat masszírozta”.
Visszaemlékeztem arra az időkre, amikor még nem masszíroztam, ezért nem is tanultam még a masszázst kizáró okokat.

Hátmasszázson voltam egy masszőrnőnél, és ő nagyjából fél óra múlva abbahagyta a gyúrást. „Nem lehet tovább csinálnom” mondta. A meglepődés nem elég arra az érzésre, ami kavargott bennem. „De hát még nincs vége! Még nekem kell! Ennyivel kiszúrná a szemem?” Ő azonban haj(lí)thatatlan volt. „A sérülés, vagyis ahol meghúztad azt az izmot, begyulladt. A környező izmokat lazítottam, de az nem engedett. Talán érezted, hogy nem enged belőle a feszültség. Ha tovább gyúrom, még sérülhet is”

A masszőrnek tanítónak is kell lennie, terapeutának, és nálam, a vendégnél bölcsebbnek is. Tudni kell megállni, ha a tudása, bölcsessége, intuíciója azt parancsolja.

A terápia kétélű kard
A kétélűség mindig figyelmeztető jel. Ártani is lehet vele. Ismerjük, még a legegyszerűbb műtétnek is van kockázata, ha fedetlen a test, nincs rajta bőr, szövet, akkor fizikai és bakteriális sérülésekre kimondottan érzékeny. Mondhatni csúnya dolog lenne benne hagyni a törlőkendőt vagy kisollót a műtöttben. … Tudom, időnként előfordul. De azért nem kellene…Ha masszírozok, és van tere a feszültségoldásnak, az izmok gyógyításának, vagy éppen bármi lelki sérülés gyógyításának, az hasonlatos a műtéthez. Behatolok a másik intim szférájába, a testéhez férkőzök, egyes terápiáknál és masszázsoknál a lelkéhez. Belehatolok oda, ahol nagyon sérülékeny.


Nem hagyhatok benne lelki törlőkendőt! Mit jelent ez?
Ha a masszírozottban érzelmek ébrednek, szavak buggyannak ki belőle, akkor a megfelelő hozzáállás mindenképpen a meghallgatás, elfogadás, segítés, támasztás. Támaszthatok kézzel, simítással, az érintés megtartásával és folytatásával, természetesen szavakbeli terápiáknál szavakkal. Metaforával szólva olyan ez, mint mikor engedem, hogy a megnyílt sebből kifolyjon a nem odavaló genny, tisztulhasson, de nem vágok mélyebbre, vagyis engedem és segítem utána a sebet beforrni.

Mi a nem megfelelő hozzáállás? Képiesen szólva, ha a kardot még meg is forgatom benne. Ha megszidom szavakkal, ha durva és bántó gondolat ébred bennem, és ezt kifejezi az érintésem durvább volta, ha lelki terápiáknál a segített iránt el nem fogadás, bírálat, tette vagy viselkedése iránt elmarasztaló ítélet születik a terapeutában. Itt és most emelem fel szavam azon terapeuták, pszichológusok, segítők ellen, akik túl kemény szavakkal ostorozzák a lelküket éppen csak kitáróakat. Lehet, hogy egyes embereknek erre szüksége van, de ez csak szemtől szembeni, egyedüli terápiában érezhető meg, és mindenkire kiterjeszteni, vagyis szinte embertömegeket ostorozni statisztikailag értelmezhető szegmenseknek ad további sérülést.

Bővebben a Chi Nei Tsang holisztikus, hasi masszázsról itt olvashatsz >>

Permanens rossz érzet marad ekkor a masszírozottban,  a segítettben, vagy éppen az önsegítő könyvet olvasóban.

A masszázsterapeuták tanulnak olyan technikákat, amelyekkel önnön egójukat mintegy kikapcsolják, saját magukban, saját maguktól ébredt érzéseiket nem forgatják bele a masszázsba, érintésbe, vagy éppen a lelki munkába. A Chi Nei Tsang kínai chi masszázsnál ez a folyamat chi-kung meditációk révén valósul meg, amit a masszázs előtt és közben is folyamatosan végezni kell.

(A cikk folytatása a második oldalon!)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4799 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x