5+1 tény a liszteriózisról - veszély a sajtokban?
Címlap / Szépség-Egészség / 5+1 tény a liszteriózisról - veszély a sajtokban?

5+1 tény a liszteriózisról - veszély a sajtokban?

Forrás: MÉBiH
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A nem régiben észlelt, élelmiszerekben fellelhető liszteriózis fertőzésről kiadott informatív közlemény a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivataltól. 

1. Mi a liszteriózis?
A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktérium-szám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezet esetén (csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. 

2. Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
A Listeria baktérium környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium. Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla. 3. Liszteriózis szempontjából „kockázatos” ételek

Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer:
  • Fogyasztásra kész (Ready-to-eat, RTE) élelmiszerek
  • Nyers tej és abból készült termékek
  • Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.)
  • Nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények
  • Nyers halak, füstölt lazac
  • Nyers zöldségből készült saláták

4. Melyek a liszteriózis tünetei?
Az első  tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek. A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat. Az általános tünetek, mint pl. hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. A kialakult betegségnek - főként a várandós nők körében - igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30%-ában a betegség akár halállal végződhet.

5. Kik a veszélyeztetettek?
Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) ellenben az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést. A tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A gyógyulás sikeressége érdekében fontos a korai felismerés. 

6. Mit tehet a fogyasztó a betegség megelőzéséért?
  1. Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. Ne feledje! A L. monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsse-főzze, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius fokot legalább 2 percig). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
  2. Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tároljon. Ez vonatkozik a megmaradt ételekre is. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.
  3. A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 ˚C fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 ˚C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásához.
  4. Tartsa be az általános higiénés előírásokat! Ezzel kapcsolatosan olvassa el „A biztonságos ételkészítés 5 aranyszabálya” című kiadványunkat is!Liszteria baktérium sajtokban

A hazai sajtóban megjelent, a sajtok liszteria fertőzöttségére vonatkozó hírekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk.

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztási rendszerében (RASFF) Ausztria jelezte valamennyi tagállam, így hazánk felé is, hogy egy osztrák gyártmányú kvargli sajtban Listeria monocytogenes nevű kórokozót mutattak ki. Az osztrák élelmiszer ellenőrző hatóság jelentése szerint a terméket Ausztriában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában hozták forgalomba.

A RASFF bejelentés szerint Ausztriában november közepén a lisztéria okozta megbetegedések számának szokatlan növekedését tapasztalták, 2009. második felében összesen 12 liszteriózis eseményt rögzítettek két halálesettel. 2010. január végén derült ki, hogy a megbetegedések összefüggésbe hozhatók egy osztrák üzemből származó sajtokkal, melyek mintáiban a humán megbetegedéseket okozó baktériummal azonos Listeria monocytogenes-t találtak. Az osztrák cégnél gyártott lágysajtokat különböző néven, azok mintegy 40%-át külföldön (Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában) hozták forgalomba. Január 20-án az üzem a termékek kiszállítását beszüntette, a kereskedelemben levő termékeket visszavonták, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában a vásárlókat is értesítették. 

A RASFF jelentések szerint ezekből a termékekből Magyarországra nem szállítottak. Sajt fogyasztása következtében kialakuló hazai megbetegedésről, illetve halálesetről nincs tudomásunk.

MÉBiH

Képek:
piqs.de: gammelstaad - Käse satt
piqs.de: Parkerman & Christie - Shrimp Cobb Salad
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8273 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x