Mi okozza, hogy gyorsabban öregszünk?
Címlap / Szépség-Egészség / Mi okozza, hogy gyorsabban öregszünk?

Mi okozza, hogy gyorsabban öregszünk?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

Egy friss tanulmány szerint az egy bizonyos genetikai variánssal rendelkező emberek a genetikai hiba miatt három-négy évet veszíthetnek életükből. 

Ez az első alkalom, hogy egy gént közvetlen összefüggésbe hoztak az öregedés folyamatával – jelentették be brit és holland kutatók a Nature Genetics szaklapban.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy egyes emberek genetikailag be vannak programozva arra, hogy gyorsabb ütemben öregedjenek” – nyilatkozta a King’s College professzora, Tim Spector, a tanulmány társszerzője. „A hatás meglehetősen szignifikáns volt a variánssal rendelkező személyekben, ami három-négy évnek felel meg a biológiai öregedésben.”

A kutatás szerint a génvariáns ezeket az embereket az öregedéssel összefüggő rendellenességekre, többek között a szívbetegségekre és a rákbetegség bizonyos típusaira is hajlamosabbá teheti.

A legújabb kutatások alapján az emberek két különböző módon öregednek. A kronológiai öregedést, ami minden ember esetében azonos, években mérik. A biológiai öregedés üteme azonban személyenként eltérhet, és az egyes sejtek szintjén zajlik. A biológiai öregedés létfontosságú összetevői az apró struktúrák, a telomérek, amelyek védőkupakhoz hasonlóan helyezkednek el a kromoszómák csúcsain. Valahányszor egy sejt osztódik, a telomérek rövidülnek. Végül amikor a telomérek egy bizonyos ponton túl lekoptak, bekövetkezik a sejthalál – a természetes öregedés velejárója. A biológiai öregedést a környezeti hatások, például a dohányzás, a méreganyagok behatása és az egészségtelen étrend is felgyorsíthatja.„Eredményeink szerint az egy bizonyos genetikai variánssal rendelkező emberek telomérei rövidebbek, tehát biológiailag öregebbnek látszanak”
– mondja Nilesh Samani, a Leicester Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. „A rövidebb telomérek és az életkorral összefüggő betegségek összefüggéséből kiindulva eredményeink azt a kérdést vetik fel, hogy a variánst hordozó személyek az életkorral összefüggő betegségek megnövekedett kockázatának is ki vannak téve.”

A kutatók több mint 500 ezer genetikai variációt vizsgáltak a teljes emberi genomban, hogy egyezést találjanak azokban az emberekben, akik rövid telomérekkel rendelkeznek. A tettes a TERC gén közelében lévő egyik variáns. A TERC génről korábban kimutatták, hogy egerekben felgyorsítja az öregedés folyamatát.

Elizabeth Blackburn ausztrál-amerikai sejtbiológus, aki tavaly megosztott orvosi Nobel-díjat kapott a telomérek kutatásában elért eredményeiért, a teloméreket a cipőfűző végeihez hasonlította – ha a kis műanyag kupak elveszik a végéről, a fűző bomlani kezd.

Medipress

Kép:
piqs.de: Pedro Simões - Worried
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2765 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x