Édesség szerelmi bánatra - recept a középkorból
Címlap / Szépség-Egészség / Édesség szerelmi bánatra - recept a középkorból

Édesség szerelmi bánatra - recept a középkorból

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Az észt főváros egyik patinás patikája édes gyógyírt kínál a meghasadt szívre: az állítólag a szerelmi bánatot enyhítő mandulás készítmény gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza. 

„A középkortól kezdve egy különlegese marcipános készítményt kínáltak itt, amely a szerelmi bánatot csillapította” – meséli Ulle Noodapera, a Tallinn óvárosában 1422-ben megnyílt Raeapteek nevű patika egyik gyógyszerésze. Az Európa legrégibb gyógyszertárának tartott üzlet már 588 éve szolgálja ki a betegeket. „A mai napig készítjük a különleges marcipánt, mivel az évszázadok során nem csökkent az effajta gyógyírok iránti kereslet, és a szerelmi bánatban szenvedők még mindig felkeresnek bennünket a csodaszerért.”

Az ősi recept titkát természetesen szigorúan őrzik
„Nem hétköznapi marcipánról van szó, hanem a középkori recept 72 százalék mandulát és 28 százalék egyéb összetevőt ír elő, melyeket nem fogunk elárulni” – tette hozzá Noodapera. A csodaszer 40 grammos adagokban kapható, mindössze egy euróért.

Amikor belépünk Tallinn ódon patikájába, olyan, mintha egy időgépbe szállnánk be. A szerelmi bánat elleni gyógyír mellett az üzlet egyik helyiségében sok más középkori bájitalt is bemutatnak, amelyeket állítólagos csodás gyógyhatásuk miatt évszázadokon át alkalmaztak. E gyógyszerek többségét ma már nem árulják, de a régi polcokon berendezett kiállítás lenyűgöző: szárított békacomb, csukaszem, az állítólag a mitikus egyszarvú szarvából készült por, fekete macska vére, piszkos gyapjú faggyúja, egy tengerentúli múmia részei, földigiliszta olajban, pörkölt méh, farkasbél és nyúlszív – ez utóbbit annak idején az épelméjűség helyreállítására írták fel.„Azt gondolhatjuk, hogy ez az egész nevetséges, de mindig volt valami oka annak, miért javasoltak valamit a korabeli orvosok, és árultak a korabeli gyógyszertárak”
– mondja Noodapera. „A látási panaszoktól szenvedőknek például azt javasolták, hogy vásároljanak macskagyökeret, mert úgy hitték, hogy a közismerten jó látással rendelkező macskák a macskagyökérnek köszönhetik éles látásukat.”

A másik gyógyír, melyet a középkortól napjainkig árulnak, a hátfájás csillapítására szolgáló Rose nevű birkagyapjú.


A patika a főváros, Tallinn színes multinacionalista hátterét is visszatükrözi. 1422-ben egy német orvos, Johan Molner alapította, majd 1580-ban egy magyar orvos, Johann Burchart Belavary de Sykava vette át, és a következő 300 évben a Burchart család működtette az üzletet. Időnként a városatyák elit klubjaként is működött, ahol ingyen alkohollal kínálták a vendégeket. A középkorban ugyanis a gyógyszertárak alkoholos italokat is forgalmaztak, és a szokás megkívánta, hogy bizonyos mennyiséget ingyen kínáljanak fel a város vezetőinek.

„Abban az időszakban a patika egyfajta zárt klubként is szolgált a tallinni városvezetőknek, akik előszeretettel gyűltek össze itt a városházán tartott megbeszélések után” – meséli a gyógyszerésznő. „A gyógyszertár zárt ajtói mögött sokkal bizalmasabban tudtak tárgyalni a városatyák, mint például a helyi fogadókban.”

A tallinni patikában ma modern gyógyszereket és készítményeket is árulnak. A turisták legkedveltebb bájitala egy Klaret nevű bor, amely nyolc különböző fűszerből és 14 százalék alkoholból készül. Egy 450 milliliteres üveg 16 euróba kerül.

Noha Tallin patináns patikájában nem árulták el e mesés bánatűző receptet, mi viszont megsúgjuk Niki (Nagyi) konyhájának hasonlóan mesefinom és valóban gondűző módszereit, receptjeit:

Marcipánnal töltött gyümölcsök >>

Marcipános álom >>

Narancsos marcipángolyók >>


Medipress

Kép:
piqs.de: Jackie - Up For Grabs! Who Wants Some?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6009 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x