Szellemi frissesség, hibátlan anyagcsere, gyors fogyás - hogyan?...
Címlap / Szépség-Egészség / Szellemi frissesség, hibátlan anyagcsere, gyors fogyás - hogyan?

Szellemi frissesség, hibátlan anyagcsere, gyors fogyás - hogyan?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa. Jód hiányában a pajzsmirigy nagyságának növelésével igyekszik biztosítani a szervezet számára szükséges hormonmennyiséget. 

Mire jó a jód?
Biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és karban tartja a pajzsmirigy működését. Mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle. A jód szerepéről Prof. Balázs Csaba endokrinológus adott felvilágosítást.

Széleskörű felhasználás
A jódot Bernard Courtois fedezte fel 1811-ben. Azóta számos területen alkalmazott anyag, ha máshol nem is, a boltokban „jódozott só” néven biztosan találkozhattunk vele. Egyes sebfertőtlenítő szerek fontos alkotórésze, de antiszeptikus hatásánál fogva bizonyos nőgyógyászati fertőzések gyógyítására készült termékekben, torokfertőtlenítő készítményekben és a korpásodásra hajlamos, problémás haj kezelésére szolgáló samponokban is megtalálható.

A pajzsmirigy egészséges működésért
A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa. Jód hiányában a pajzsmirigy nagyságának növelésével igyekszik biztosítani a szervezet számára szükséges hormonmennyiséget, ez az elváltozás a jódhiányos strúma. A strúma évekig fennállhat anélkül, hogy panaszokat okozna. Azonban, ha nem kezelik, csaknem minden esetben fellép a működés zavara.

Jódozott só - finoman

A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe. Hazánkban a termőföld jódban szegény, így az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. A jódhiány nem csak a felnőttkor problémája. Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ 2007-es felmérése alapján világszerte 2 milliárd egyén fogyaszt az ajánlottnál kevesebb jódot, harmad részük iskoláskorú gyermek. A WHO a probléma megoldására több országban külön jódhiányt leküzdő programokat indított.

A jód és a szellemi egészség
A jódhiány minden életkorban súlyos elváltozásokat okozhat a hiánybetegségben szenvedő személy mentális egészségében, mely a következő problémák megjelenését vonhatja maga után: a beszédfejlődés kései megjelenése, memóriazavarok, nehézségek a problémamegoldás és a társadalmi szabályok elfogadásának terén. Várandósok körében elvégzett kutatások igazolják, hogy a nem megfelelő jódbevitel esetén az újszülött IQ-ja 20%-al volt alacsonyabb.

Jódhiány és túlsúly
A jódhiány hatására a pajzsmirigy megnövekedhet, melynek következtében pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. A hipotireózis következménye az anyagcsere lelassulása, így változatlan kalóriabevitel mellett is túlsúly jelenik meg a betegeken. Gyakran a sikertelen fogyókúrák okai után kutatva fedezik fel a pajzsmirigy alulműködést.

Miből és mennyit?
A jód legjobb természetes forrása a tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só.
Felnőttek számára a napi javasolt jódszükséglet 0,15 mg. Várandósság alatt ez a mennyiség 0,18 mg-ra, a szoptatás időszakában pedig 0,2 mg-ra emelkedik.

Kétélű fegyver
A jód az egészségesek számára valóban feltétlenül szükséges, ugyanakkor szerepe van az autoimmun pajzsmirigybetegségek kiváltásában. A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások és kretének száma, ugyanakkor növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára a jód mind gyulladást, csökkent és túlműködést is kiválthat. A pajzsmirigy göbös megbetegedéseiben (akiknek túlműködő göbük van)  súlyos túlműködés alakulhat ki.
Mielőtt el kezdenék szedni, ezért feltétlen célszerű konzultálni endokrinológussal, nehogy  gyulladás, esetleg túlműködés alakuljon ki.

Endokrinközpont
Orvost Keresek >>

(Fotó: piqs.de - lisapauljule - Tequila)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9315 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x