Hol van a természetgyógyászat helye az orvoslásban?
Címlap / Szépség-Egészség / Hol van a természetgyógyászat helye az orvoslásban?

Hol van a természetgyógyászat helye az orvoslásban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Sok megszeppent gyógyító, természetes módszereket alkalmazó személy döbbent meg, amikor néhány éve azt rebesgették, nem praktizálhatnak majd természetgyógyászat képesítésükkel. Hiába az egészségügyi alapvégezettség, a szigorú egészségügyi modul, hiába minden tudás és képzés, a sok befektetett pénz, egy kósza törvényjavaslat tönkreteheti a praktizálást a betegekkel való kapcsolatot, és karrierjüket.  

Mit keres a természetgyógyászat a tudomány közelében?
Felmerült a kérdés, hol van hát a helye a természetes orvoslásnak a hagyományos gyógyászatban. Először is, miről is beszélünk? A hivatalos, elismert orvoslás, gyógyászat már évezredek óta létezik, fejlődik. A modern korig a természetes gyógymódok egyfajta segédként jelen voltak a hagyományos orvoslás mellett, és csak napjainkban merült fel az, hogy ezeket a módszereket is rendszerezni, követni kell és esetleg alárendelni a hagyományos orvoslásnak.

Mi a természetgyógyászat?
Kicsit vonatkoztassunk el most a megszokott, lexikonból kiemelt értelmezésektől. Igen, a természetessel gyógyító – és gyengébbek kedvéért – nem a természetet gyógyító!

A bonyolult, és sokszor veszélyesebb gyógyszereket, vegyi anyagokat nélkülöző, az ember helyes egyensúlyát visszaállító. Az a módszer, amely úgy tekint az emberre, mint egészséges, egész-re, ahol kibillent egyensúlyt kell helyreállítani, ahol medréből kiöntött folyót kell visszaterelni. A hagyományos orvoslás ezzel szemben a szervezett egész megtámadását látja egy-egy betegségben, kórban, egy ellenséget, ami ellen küzdeni kell. Nagyon nem mindegy, hogy e harcban, egy kór ellen milyen hadi taktikát választunk. Megerősítjük a várvédők seregét? Különféle cselekhez folyamodunk? Vagy egy pusztító hordát hívunk az injekcióstűből, amely az ellenség elpusztítása után, esetleg magát a várat is megtámadja?!


A természetgyógyászat létjogosultságát többen megkérdőjelezik. Ennek fő oka, hogy a szakmát sokan a pejoratív értelemben használt vajákosokkal mossák össze, és a vicc szintű módszerekig azonosítják vele.

Hol van a helye az orvoslásnak a természetgyógyászatban?
Ugyanakkor megdöbbenek azon, hogy a szakemberek még nem tették fel a kérdést, jogosan, hogy ugyan hol van az orvoslás helye a természetgyógyászatban?
Miért a betegség-gyógyítás világlátása az alap számunkra? Miért akarunk mindig egy negatív gondolatokkal megtűzdelt világban élni, ahol a fókusz a betegségen van: Mikor megyünk orvosi rendelőbe? Ha baj van, ha betegek vagyunk. Önök szerint egy kínai ember, mikor megy el az orvoshoz? Rendszeresen. Akkor is ha jól van. Az egészségét őrzi meg, és nem betegségét mulasztja el. Alap világlátása is ettől, hogy fizikumára és lelkiállapotára e módon tekint jóval, optimistább, pozitívabb és ettől egészsége is sokkal jobb. Hiszen a természetes számára az, hogy egész-séges. Szóval ismét csak kérdem én: Hol van az orvoslás helye a természetgyógyászatban?

A választ természetesen megadjuk. Mindenhol! Az orvoslásra, hagyományos módon is szükség van, akut állapotban, heveny tünetek esetén, komoly problémák során, és kiemelten igaz ez a sebészet területére, amely egy hatékony és csodálatos tudomány.

Ugyanakkor provokatív kérdésem továbbra is érvényes marad, hiszen a természetgyógyászat egyidős az emberiséggel. Gyógyfüveket, porokat már a kőkorszakban is "ettek" elődeink. Mivel az ember anatómiai térképe még nem volt teljes, ezért a természetgyógyászatra jóval nagyobb feladat hárult, kívülről kellett meggyógyítani a nagy egészt, a testbe való bejutás nélkül. A természetgyógyászat ezt a próbát kiválóan kiállta. Aki mást mond, hazudik. Nem lehet ezt a fajta orvoslást kezdetlegesnek nevezni, lekicsinyleni, hiszen életben tartották az emberiséget, segítették fejlődését és sokasodását. Ma rendkívül hatékony az orvostudomány, de számtalan hibáját is ismerjük. Mégis nem érdemes hibásnak, vagy rossznak nevezni, jóval bölcsebb a helyén kezelni.

A természetgyógyászat szerepe – engedik betölteni?
A természetgyógyászatnak korunkban is megvan a kiemelten fontos szerepe. Elsősorban a megelőzésben van nagyon jelentős tisztsége. Amely a hagyományos egészségügynek is érdeke, hiszen ma az ellátórendszer már szinte képtelen minden emberrel foglalkozni, nincs elég idő a betegekre, nincs elég férőhely és a beteg emberek gyógyítása valójában többe kerül, sokszorosan az államnak, mint a megelőzés. (Ja igen, és nincs elég pénz, pénz, pénz... ugyebár.)


A természetgyógyászat továbbá nagyon fontos olyan személyeknél, akik sokféle betegséggel küzdenek, hiszen gyakran az egyikre felírt gyógyszer egy másik problémánkat tovább nehezíti, s több tünetcsoportot megvizsgálva kiderül, hogy a legtöbb orvosságot egy halmozottan problémás beteg, nem is fogyaszthatná.

Nagy szerepe van a gyermekek gyógyításában, akiknél nehéz eltalálni a megfelelő dózist a gyógyszerekben, várandósságoknál, allergiás személyeknél és a reménytelen helyzeteknél, vagyis amikor egy betegség már krónikus, s amikor a hagyományos orvoslás úgymond letett rólunk.

Szinte naponta hallani (nekem pl. gyakran mondták) az egészségügyi intézményekben a kifejezést: nem gyógyítható, legfeljebb szinten tartható, jó esetben tünetmentesíthető. A természetgyógyászat olyanoknak is menedék, akiket nem műthetünk különböző okokból, időseknél, akiknek a szíve, keringése nem megfelelő már, kövéreknél, akik már nem fogyaszthatók más módon. Az egészségügyben a megelőzésnek és a gyöngéd renoválásnak éppúgy helye van, mint sürgősségi ellátásnak.


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4922 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x