Mobilékszer: a régi mobilodból
Címlap / Szépség-Egészség / Mobilékszer: a régi mobilodból

Mobilékszer: a régi mobilodból

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Tudtad-e, hogy 81 tonna e-hulladékból egy még színesebb világot rendezhetsz be? Hogy régi kedvenc mobiltelefonod egyes alkatrészei új eszközök és tárgyak, akár még a trendi ezüst fülbevalód alapanyagául is szolgálhatnak? Kapaszkodj meg! Most megosztjuk veled, hogyan lehetséges ez a csodálatos átváltozás. 

Tudjuk, hogy már régóta szelektíven gyűjtöd a háztartási hulladékot, és a kedvenc magazinod zöld rovatának iránymutatásai szerint takarékoskodsz vízzel, gázzal és árammal. Több mint valószínű, hogy a hétvégi bevásárlásból is kizárólag újrahasznosított anyagból készült szatyorral térsz haza. Egyszóval: környezettudatos vagy, és tudod, hogy a felesleges szemét nem trendi, az újrapapír viszont például igen. De vajon gondoltál-e már arra, hogy ugyanúgy, ahogy az általad gyűjtött majd leadott újságokból új papír készül, úgy a mobiltelefonod is új eszközök, akár még egy fülbevaló alapjául is szolgálhat?

A Pannon – társadalmi felelősségvállalásának részeként – évek óta gondol rá. A vállalat hat évvel ezelőtt, 2004-ben indította először a kezdeményezést, hogy a kidobásra ítélt, megunt régi telefonokat visszacsatolja a körforgásba, ezzel rengeteg értékes anyagot nyerve. Akkor a felhívásra válaszul a vállalat ügyfelei 98 kg-nak megfelelő mennyiségű telefont adtak le, majd a későbbi évek során, a sikeres kommunikációnak és a folyamatos akcióknak köszönhetően egyre nagyobb mennyiség, 2009-ben már több mint 19 tonna készülék gyűlt össze.

Az évek során összegyűjtött mobilok mennyisége:
 
2004 2005 2006 2007 2008 2009
98 kg 719 kg 28 200 kg 32 100 kg 850 kg 19 693 kg


A mobiltelefonok és akkumulátorok újrahasznosítására bizony szükség van - nemcsak praktikus, hanem környezetvédelmi okokból is. A készülékek gyártása során ugyanis rengeteg olyan anyagot használnak fel, amelyek önmagukban nem mérgezők, az élővilágba kilépve azonban károsíthatják a környezetet. Az LCD-kijelzőkhöz használt higanyról már azóta tudjuk, hogy mérgező, mióta először kezünkbe vettünk egy lázmérőt, de a mikrofonok és egyéb apró alkatrészek is további veszélyes nehézfémeket tartalmaznak, amelyek a nem megfelelő hulladékkezelés során szennyezhetik a természetet. Mindezek az anyagok azonban szétválaszthatók és visszanyerhetők, szakszerű szétszerelés és feldolgozás után. A készülékekben levő sav, kadmium, réz, nikkel, cink és műanyagok rozsdamentes acél tárgyak, raklapok, bútorelemek alapanyagául szolgálhatnak, az értékesebb anyagokból pedig, mint például az arany és az ezüst, ékszerek, hangszerek készülhetnek.


Az eddigi hat év alatt összegyűlt 81 660 kg hatalmas mennyiség. Ezzel a Pannon mindenképpen példát mutat a környezetvédelem terén, azonban arra is szeretné ösztönözni a fogyasztókat, és ezzel téged is, hogy ne csak az akciók ideje alatt, hanem az év további részében is gyűjtsd és a megfelelő helyre add le a kidobásra ítélt mobiltelefonodat. Így teremtsünk együtt egy szebb világot, ahol nem csak a hernyóból lehet pillangó, hanem egy öreg, ócska telefon is ezüst fülbevalóvá változhat!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2829 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x