Az oltástól kell félnünk vagy a kullancstól?
Címlap / Szépség-Egészség / Az oltástól kell félnünk vagy a kullancstól?

Az oltástól kell félnünk vagy a kullancstól?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Óvja két- és négylábú szeretteit a kullancsok terjesztette betegségek- és a kullancsok támadása ellen, s akkor biztonsággal- és szabadon tartózkodhatnak a természetben. Ne féljenek a természettől! 

Az elmúlt télen jelentős hó hullott hazánkra. Holle anyó nem kapta társul a nagy hideget (csak néhány napig). Ennek bemutatását 2010. február 27-én az MTV-ben lement filmünkben mutattuk be. A felvételek Páty község temetője mellett készültek, azzal az üzenettel, hogy az optikai tél ellenére nincsenek a talajban mínuszok, s ezért a kullancsok sem fagytak ki jelentősen! A kullancsok a talaj zugaiban és az erdei- és mezei rágcsálók földalatti vackaiban az optikai telet a talaj menti fagyok hiányában átvészelték.

Tehát az elmúlt talajszintet tekintve enyhe telünk ellenére nem szabad „temetnünk” a kullancsokat!

A kullancsok tehát átteleltek és a jelentős hóból származó víz már kb. 200.000 hektáron jelentős belvizet, s majd kora tavasszal jelentős árvizet produkál, melynek következtében nedves-párás ökoszisztémák képződnek ahol a kullancsok kiválóan érzik majd magukat, nagy szaporodásba kezdenek és újból nagy létszámú rajokban támadják két- és négylábú szeretteinket!

A Kullancsszövetség kéri a sajtó képviselőit, hogy a lakosság egészségtudatos nevelésében segítse az Egyesület munkáját azáltal, hogy a jelen magyarországi események fokozott kullancsveszélyes helyzetére hívja fel a lakosság figyelmét.

Lyme-kór veszély
Az elmúlt évtizedekben évről-évre egyre enyhébbek lettek a telek. Megszűntek a tartósan talaj menti fagyokkal telt napok száma, s ezért nő folyamatosan a kullancsok létszáma. Sajnálatosan idén az országban árvízzel sújtott területeken túl még megközelítően 200.000 hektár ált, vagy áll belvíz alatt. Az ár- és belvíz levonulta után a volt vizes területeken hírtelen buja növényzet sarjad. E friss, magasba szökő növényzetbe beözönlenek az erdei- és mezei állatok és a bő táplálékforrás okán gyors- és nagy utódszámú szaporodásba sodródik a faunát adó állatok száma. Ezért a buja növényzetű területeken felszaporodott mezei- és erdei állatokon a kullancsok is logaritmikusan felszaporodnak. Tudjuk, hogy az erdei- mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók, rigók, pelék, sünök (de egyéb vadállatok is) fenntartói-hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme-kór baktériumának, valamint a kutyák babeziozisát okozó vérélősködőjének. Ezen állatok, mint a kórokozók és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek a nagy számuk miatt.

Vigyázzunk a sünre is!
Emlékeztetőként szólva az erdők- mezők, közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte, s ezért a betonrengetegben élő városiak sincsenek prevenció nélkül biztonságban a városokban sem. A 2009-es tavaszi sajtótájékoztatónkon pont a parkok, kertek kedvencei okozta veszélyre hívtuk fel a figyelmet: A sün mint kullancsfutár címmel.



Ruházat

A hagyományos kullancsok elleni védekezésen is nagy hangsúly van, mert a kullancsok más fertőző betegségeket is terjesztenek.

A természetbe induláskor a kullancsok (ill. a többi kullancs terjesztette betegség) ellen úgy védekezhetünk, hogy könnyen ellenőrizhető ruházatba menjünk a zöldbe, és félóránként tartsunk kullancs vizitet. Ruházatunkat, főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál fújjuk le a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó spray-al.

A védekezés kutyánknál:
A hosszú szőrű  kutyákat nyírassuk le, mert a kopasz bőrt az irritáló napsütés okán nem csípik a kullancsok.  A többi kullancs terjesztette betegség ellen úgy védekezhetünk, hogy például kullancs elleni rácsöppentő oldatot (spot-ont), vagy nyakörvet teszünk rá. A kullancsok elleni védelem közvetve megvédi kedvencünket a babeziák támadásától is.

Támadás télen – nyáron
Az enyhe telek miatt már egész évben folyamatosan támadnak a kullancsok, az igaz, hogy nyár elején és ősszel nagyobb hullámban. Ráadásul alulról és fölülről is számíthatunk rájuk, a gyepi növénytársulásokban a látó, ún. kutyakullancsra, illetve a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levél fonákjáról (fentről) vadászó vak, ún. közönséges kullancsra. Téves hiedelem az is, hogy a paraziták a fűszálakon sütkéreznek, mivel a napfénytől irtóznak, mert az számukra a biztos kiszáradást, a halált jelenti. Épp emiatt kell figyelnünk a bokros, árnyas, giz-gazos, műveletlen területeken. Mivel a vérszívó az erdei-mezei vadakon kezdi életútját, fokozottan ügyelni kell erdei vadcsapások, vadetetők környékén (lásd keretes). A közhiedelemmel ellentétben nem csak egy-két kullancs terjesztette betegség van. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás valamint az ismertebb Lyme-kór mellett még számos fertőzést adhatnak tovább a vérszívók. Sokan hiszik azt, hogy a védőoltás valamennyi betegség ellen véd, valójában azonban csak a kullancs terjesztette legveszélyesebb betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa ellen jelent védelmet. Lyme-kór ellen például nincs embernek védőoltás.

Ezért fontos, hogy egy kirándulás után tetőtől talpig átvizsgáljuk magunkat, és ha már ráakadtunk egy vérszívóra, azt azonnal távolítsuk el szakszerűen a gyógyszertárakban, állatpatikákban, gyógynövény szaküzletekben és már a benzinkutakon is kapható kullancs-eltávolító kanállal.


Eltávolítás

A emberből és társ állatból történő kullancs eltávolítására is számos népi módszer elterjedt: a fogkrémmel, zsírral bekenés, a kicsavarás mind igen veszélyes, mert a gyötrés a kínlódó kullancsot öklendezésre készteti, így kórokozó tartalmú nyál és béltartalom juthat a csípett áldozatba. Ezért szakszerű kullancseltávolító eszközt, azaz Kullancseltávolító Kanalat használjunk.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4228 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x