A fényvédő faktorokról - napimádók figyelem!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A fényvédő faktorokról - napimádók figyelem!

A fényvédő faktorokról - napimádók figyelem!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-26

Az utóbbi évtizedekben vált csak (néhol túlzottan) divatossá a napozás az emberek (leginkább a "fehérek") körében. A barna, lesült bőr (azon kívül, hogy jól néz ki), egy jelzés is, hogy sporttal, nyaralással, természetjárással, vagyis csupa kellemes dologgal tölti idejét az illető.  


Rendezvénynaptár
Az utóbbi évtizedekben vált csak (néhol túlzottan) divatossá a napozás az emberek (leginkább a "fehérek") körében. A barna, lesült bőr (azon kívül, hogy jól néz ki), egy jelzés is, hogy sporttal, nyaralással, természetjárással, vagyis csupa kellemes dologgal tölti idejét az illető. A növekvő ózonlyuk és a világszerte szaporodó bőrrákos megbetegedések száma azonban még a legelvakultabb napimádókat is rádöbbentette, hogy nem érdemes mindenáron barnulni....

Ha valaki trópusi nyaralásra készül, vagy csak egyszerűen a nyári melegben ki megy a strandra délelőtt napozni, semmiképpen ne tegye előkészületek nélkül! A sápadt, védtelen bőrt nem tehetjük ki hirtelen a nap káros sugarainak. Az első és legfontosabb szabály a fokozatosság! A bőr saját védőernyőjét is beveti, ha elegendő időt hagyunk rá. Ez a védőernyő a pigmentsejtekben képződik, amelyekben megfelelő fényinger hatására sötét színű színszemcsék jönnek létre. A szaruréteg kissé megvastagszik, tovább segítve az ún. fénykéreg kialakulását. Ha a bőrt naponta éri elviselhető mennyiségű napfény - melynek hatására az még nem vörösödik ki -, akkor a védőréteg kb. három hét alatt kialakul.

Ezért javasolt a napi max. 10-15 perces "előnapozás", vagy a nyári szezon beindulása előtt, a szoliban "alapozni".
Természetesen még ezután sem tanácsos süttetnünk magunkat a déli nappal (ez a legkárosabb), de egyéni adottságtól is függ, hogy a bőr milyen mennyiségű és intenzitású sugárzást lesz képes elviselni komolyabb károsodás nélkül a szoktatás után.

A vöröses vagy szőke hajú, kék, illetve zöld szemű, gyakran szeplős emberek általában nagyon gyorsan leégnek, és igazán sosem barnulnak le. Jobb helyzetben vannak a sötétszőke vagy barna hajú, barna szemű, enyhén barnás arcbőrűek, akik csak intenzív napozáskor égnek le, és jól barnulnak. A sötétbarna hajú, sötét szemű és erősen barnás arcbőrűek azok, akik a legkevésbé szenvednek nap káros sugaraitól.

Fényvédő krémek és a bűvüs faktor számok
Bármelyik bőrtípushoz tartozik is valaki, mindenképpen szükséges a bőr védelme. A kozmetikai cikkek egyik leghasznosabb tagja, a fényvédőkrém.

A fényvédő készítmények "vegyi szűrőanyagok", melyek felfogják a nap káros sugarait. Faktorszámuk azt jelzi, hányszor több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy kivörösödés jelentkezne. Ha tehát a napégés valakinél 20 perc múlva jelentkezik krém nélkül, akkor egy hatos számú készítménnyel 120 perc után alakul ki ugyanolyan fokú napégés, mint a készítmény nélkül.

Milyen legyen a napozókrém faktorszáma?
A világos bőrű, szőke hajúak kánikulában a 20-as faktorszámú készítménnyel kezdjenek, de ennél erősebben védő krém használata is indokolt rendkívüli sugárzás esetén (pl. vízparton). Három hét múlva csökkentsék 15-ösre, de ennél alacsonyabb faktorszámút sosem tanácsos használniuk a nyári napsütésben.

A sötétebb bőrű, sötétszőke vagy barna hajúak az első héten 15-ös faktorú készítményt használjanak, a második héten 12-esre, a harmadikon - mire létrejön a bőr saját védőernyője is -, 10-es faktorúra csökkenthetik.

Erősen barnás bőrű, sötét vagy fekete hajúak kánikulában 8-10-es faktorú napozószerrel kezdhetnek napozni az első héten, a másodikon már elegendő a 6-8-as, a harmadikon pedig a 4-6-os faktorú készítmény.

A napozás elkezdése előtt 10-15 perccel fel kell kenni a készítményt, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy teljesen kifejtse a hatását.

Lona
Vitál
Napozás Lap


 
 
[ 1788 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x