Csalóka idő? Praktikák a tavaszi megfázás ellen
Címlap / Szépség-Egészség / Csalóka idő? Praktikák a tavaszi megfázás ellen

Csalóka idő? Praktikák a tavaszi megfázás ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

A hosszú hideg tél után ki ne vágyna arra, hogy a vastag pulóverektől, és a csizmától megszabadulva kiélvezze a tavasz első napsugarait. Gyakran még a vékony átmeneti kabátunkat sem vesszük fel, néhány nap múlva azonban jelentkeznek a már jól ismert megfázásos tünetek. 

Már kiskorunkban is számtalanszor hallhattuk ezt a bölcs mondást! Vagy ahogy anyáink mondták: csalóka az idő… De mi az oka, hogy ez a találó kifejezés megszületett? A hosszú hideg tél után ki ne vágyna arra, hogy a vastag pulóverektől és a csizmától megszabadulva kiélvezze a tavasz első napsugarait. Gyakran még a vékony átmeneti kabátunkat sem vesszük fel, néhány nap múlva azonban jelentkeznek a már jól ismert megfázásos tünetek: torokfájás, köhögés, rossz közérzet, tüsszögés. 

Dr. Nagy Judittól, a Budai Egészségközpont szakorvosától az alábbiakban megtudhatjuk, hogy miért fázunk meg könnyebben tavasszal, és mit lehet ellene tenni.

„Ahogy beköszönt a jó idő, hajlamosak vagyunk arra, hogy ledobjuk a kabátot, és csupán egy pulóvert vagy egy vékony inget viseljünk. A szikrázó napsugarak megtévesztenek minket, mely a hőérzetünket is becsapja: nem vesszük figyelembe a hőmérsékleti viszonyokat és a hűvös szellőt, amely könnyen megfázáshoz vezethet. Ha odafigyelünk, és betartunk néhány szabályt, elkerülhetjük, hogy a megfázás beárnyékolja a tavaszi napsugaras hétköznapokat” – mondta dr. Nagy Judit.

Szeszélyes időjárás ellen réteges öltözködés
Mivel a tavaszi időjárás elég változatos, soha nem tudhatjuk, mire is számíthatunk aznap: reggel még hűvös az idő, de délutánra felemelkedik a hőmérséklet. Akármikor elkaphat minket egy kisebb zápor, és estére annyira lehűl a hőmérséklet, hogy azt hinnénk, újra a tél közeleg. Így elég nehéz eltalálni a megfelelő öltözéket. Ahhoz, hogy elkerüljük a megfázást öltözzünk az évszaknak megfelelően, rétegesen, és mindig legyen náluk egy kardigán vagy egy pulóver arra az esetre, ha hűvösebbre fordulna az idő. Nem szükséges azonban a túlzottan vastag ruhadarabok viselése, hiszen az sem jó, ha megizzadunk. Az ablakon beszűrődő napsugarak olykor csalóka képet adnak a kinti hőmérsékletről. Előfordulhat, hogy a szabadban jóval hűvösebb van, mint bent, így ha az irodán kívül van elintézni valónk, mindenképp vegyünk magunkra valamit.A sportolás fél egészség

Rendszeres sportolással is fokozhatjuk állóképességünket. A jó idő beköszöntével az edzőtermek helyett inkább a természetben sportoljunk, vagy szervezzünk a közelgő hétvégére nagyobb túrákat!. Ha a kirándulás alatt megállunk vagy az izgalmas mérkőzés közepén megpihenünk, mindig vegyünk fel egy pulóvert vagy egy dzsekit, hiszen kimelegedve és izzadtan könnyebben megfázatunk. Gyermekünk figyelmét is hívjuk fel erre és törekedjük rá, hogy ebben az időszakban nála is legyen plusz pulóver vagy esőkabát.

Az erős immunrendszer ellenáll a támadásoknak
„Immunrendszerünket folyamatosan erősítsük vitaminokkal is, hogy ellenállóvá váljunk a betegségekkel szemben. Részesítsük előnyben a friss zöldségeket és gyümölcsöket, ám ha télen erre nincs lehetőségünk, kiegészítésként szedjünk vitaminkészítményeket. Ha ezt a néhány dolgot betartjuk, a tavasz minden percét kiélvezhetjük és elkerülhetjük, hogy a megfázás ágynak döntsön minket. Figyeljünk oda a folyadék bevitel mennyiségére, nem elég hangsúlyozni a napi 2-3 l folyadék bevitel szükségességét” – mondta a doktornő

Kép:
grafiker-andi - Apfelbaum im Frühling
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3187 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x