Az 5 legjobb méregtelenítő fűszer
Címlap / Szépség-Egészség / Az 5 legjobb méregtelenítő fűszer

Az 5 legjobb méregtelenítő fűszer

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-31

Méregtelenítés, gyomor-, béltisztítás, a máj terhelésének csökkentése. Tavasszal talán ezek a testre rótt legnagyobb feladatok, hogy könyebbé és akár karcsúbbá váljon. Energikusságát majd a párás forróságban is megőrizze. Mindehhez még a keringés felturbózására, így vértisztításra is szükség lesz. Tisztító tavaszi fűszerekkel. Főzz velük! 

Szegfűszeg
A szegfűszeg nem termés, hanem a Trópusi vidékeken honos és termesztett örökzöld szegfűszegfa (Syzygium aromaticum), finoman ráncos, barna virágbimbói szárított bimbója. A szegfűszeg hindi neve laung. A fa őshazája Indonéziában van, de manapság a legnagyobb szegfűszegtermelő országok afrikaiak.

Fűszer


Hazánkban szinte kizárólag édességek fűszereként tartjuk számon a szegfűszeget, de másutt – és Európa más országaiban is – gyakrabban használják sós ételekhez. (A worcester-szósznak például fontos ízesítője.) Az indiai konyhában is számtalan sós ételben felbukkanhat.
Fűszeres illatú, kesernyés és fűszeres ízű. Tisztítja a vért, segíti az emésztést. A szegfűszeg helyi érzéstelenítő hatású; a szegfűszeget vagy a belőle nyert olajat gyakran használják fogfájás csillapítására. Serkenti az emésztést, pucoló, erősítő hsatású.

Szezámmag
A szezám növény (Sesamum indicum) lapos, körte alakú magjait Indiában a védikus idõk óta használják. Színe a krémszínűtõl a szürkésfeketéig változik. A világos magok több mint 50 százalék olajat tartalmaznak! Csak pirítva tudja az emberi szervezet emészteni. Kis mennyiségben a bélben összekapaszkodik és lepucolja a bélfalat. Érdemes kúraként enni, de naponta csak keveset belőle, pl pirítva salátába, stb.

Még több isteni, gyógyhatású fűszer >>

Szerecsendió
A szerecsendió trópusi vidékeken termesztett fa magállománya. Kellemes illatú, sajátságos – égetõ, fűszeres ízű. Legjobb frissen reszelni az ételbe, mert õrölve hamarosan elveszti az ízét. Emésztési zavarok ellenszere. Nagyon jó élénkítő, ezért gyümölcsök mellé, turmixokba, sajtos ételekbe is használhatunk mértékkel. A szerecsnedió nagyon nagy mennyiségben hallucinogén, ezért érzékeny személyek, kismamák óvatosan használják!

Szegfűbors
A pimentacserje szárított termése. Mártásokhoz, pikáns ízek készítésére alkalmasrégóta ismert Magyarországon, de sosem örvendett túl nagy népszerűségnek.

Bors


Hasonló a helyzete Indiában is: az eredetileg Kolumbusz által felfedezett fűszerből az angolok Indiába is vittek karib-tengeri gyarmataikról, ám ott sem vált igazán népszerűvé. Az a pozitív tulajdonsága, hogy aromája csakugyan több más, ismerős fűszerére emlékeztet (magyar neve alapján leginkább a szegfűszegre és a borsra, de hozzáérezhetünk még fahéjat is, meg talán mást is). Ezért frissen mozsárban megtört szegfűborssal dúsítható a garam maszálá nevű fűszerkeverék, amely hasonló hangulatú fűszerekből áll – vagy akár helyettesíthető is.
Főként az emésztés tüzés fokozza, ezáltal pucol ki, de a gyomorégés elkerülése végett mértékkel fogyasztandó.

Kurkuma
A gyömbérek családjába tartozik, ragyogó sárga por alakban kerül forgalomba. Kis mennyiségben színezõként használják. A friss kurkuma pikáns ízt kölcsönöz a zöldségeknek, leveseknek és csemegéknek. Vizeletehajtó és vértisztító hatása van. Antiszeptikus ezért frissen vágott sebre is szórhatjuk. Bármilyen sós ételbe tehetjük, az egyik legjobb tisztító.

Ha nem ismered a fűszereket, vagy el sem tudod képzelni pl. a szegfűszeget sós ételben vagy a borsot édességben, akkor próbáld ki a VegaFOOD pikáns ízeit! - Mi is ezt esszük!

www.vegafood.hu
 

Kipróbálommmm...

(Fotók: piqs.de; Schnubii - Bunte Ordnung; Katrin M. Traut - Bunter Pfeffer)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10883 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x