Görcsoldó, béltisztító fűszerünk asztma ellen is hatásos...
Címlap / Szépség-Egészség / Görcsoldó, béltisztító fűszerünk asztma ellen is hatásos - mi az?

Görcsoldó, béltisztító fűszerünk asztma ellen is hatásos - mi az?

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-28

Kitűnő gyógyhatása van különösen olyan esetekben, mint a gyenge emésztés, borborygmus (bélkorgás), felfújódás, szélszorulás, bél- és hasgörcs, béllel kapcsolatos fájdalmak, és emésztési zavarok. Jó hatással van a nyálkás köhögésre, valamint a zihálással együtt járó asztmára is. 

Kardamom (Elettaria cardamomum)
Közismert név: Kardamom, Elaichi
Szanszkrit név: Ela, Sukshma Ela
Latin név: Elettaria cardamomum – Fructus (Zingiberaceae)

Ez az illatos, hüvelyes mag közismert nyugtató, ellazító és görcsoldó illóolaj tartalmáról; ezen kívül ismeretes még elsőrendű emésztést segítő, valamint nyálka csökkentő hatásáról is.

Összetevők: 4 % illóolaj – borneol, pinén, humulén, kámfor és eukaliptol

Gyógyhatások: Szélhajtószer, nyálkaoldó, izzasztószer, illatos anyag, émelygés/hányinger elleni szer, vizelethajtó szer.

Indikációk:
Emésztés: Kitűnő gyógyhatása van különösen olyan esetekben, mint a gyenge emésztés, borborygmus (bélkorgás), felfújódás, szélszorulás, bél- és hasgörcs, béllel kapcsolatos fájdalmak, és emésztési zavarok. A kardamom serkenti az agnit anélkül, hogy fokozná a pitta dósát, valamint kitisztítja a felesleges kledaka kaphát a gyomorból. Mivel anuloma (a váta dósa működését visszavezeti a megfelelő irányba; azaz lefelé) tulajdonsággal rendelkezik, ezért segít a samana vayu szabályozásában, és lefelé irányítja az apana vayu-t. Ennélfogva kedvező hatása van az émelygésre, hányásra, reggeli rosszullétekre, böffentésre, továbbá a savasságra.

Tüdő: Jó hatással van a nyálkás köhögésre, valamint a zihálással együtt járó asztmára; kitisztítja az avalambaka pittát és szabályozza a váta működését; ezen felül kitűnő szer torokgyulladásra, valamint frissíti a leheletet is.

Húgyrendszer: Használata fájdalmas, égető vizelés (mutrakricchra), valamint az alhasi tájékon felgyülemlett túlzott váta szint esetén ajánlott.

Más gyógyhatású fűszerek >>

Kombinációk:
Ánizs, kömény és gyömbér – emésztési bántalmak és bélgörcsök esetében alkalmazható.
Fahéj, Pippali, szegfűszeg, Haritaki – kapha dósa által okozott tüdőbetegségek esetén használják.
Méz – kapha dósa által okozott köhögés esetében.
Gokshura, koriander, Punarnava, Shilajit – fájdalmas vizelés során használható.


Kontra indikációk:
Nem ajánlott alkalmazása magas pitta szint és fekélyek esetén, valamint általános bőrrendellenességeknél, amelyek túlhevülés következtében jelentkeznek.

Biztonsági előírások: Nem ismert semmilyen negatív kölcsönhatása más gyógyszerekkel.
Adagolás: 250 mg – 6 g/nap.

Érdrkességek a kardamomról:
  • A kardamom egy évelő növény, amely Délnyugat-India és Sri Lanka trópusi övezeteiben található.
  • Az ájurvéda kétféle kardamomt különböztet meg: a sukshmai (kis termésű) és a brihat (nagy termésű) növényt. A nagy termésű növény, Amomum subulatum, vagyis Fekete kardamom egy másik fajhoz tartozó növény, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kardamom.
  • A kardamom magában hordozza a sattva guna (jóság minőségére jellemző) tulajdonságokat és bővelkedik pránában. Szabályozza a prána áramlását az emésztőszervekben, különösen a samana és apana vayut.
  • Kitűnően alkalmazható ellenszerként a tejtermékek nyálkaképző és ama termelő tulajdonságával szemben.
  • Jól használható gyerekek kezelésében – emésztési zavaroknál és légúti lerakódásoknál.
  • Nagyon hasznos az olyan kezelések esetében, amelyek „nehéz” és „nedves” gyógynövényeket tartalmaznak. Ilyenkor általában a kardamomt hozzá kell adni a fenn említett tulajdonságú gyógynövényt tartalmazó tonikokhoz (például: Shatavari, Bala, Ashwagandha) azért, hogy a szervezet könnyebben feldolgozza és hasznosítsa azok jótékony hatását.

Ha nem ismered a kardamom fűszert, nem tudod beszerezni vagy felhasználni, de mindenképp kipróbálnád, csemegézz a VegaFOODtól. Fűszeres, finom, mégis kíméletes és fitt ételek. – Mi is ezt esszük!

www.vegafood.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8908 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x