Szebb mosoly, csodás fogsor - egyszerűen
Címlap / Szépség-Egészség / Szebb mosoly, csodás fogsor - egyszerűen

Szebb mosoly, csodás fogsor - egyszerűen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Lehet egy mosolyt korrigálni - igen költséges és hosszadalmas beavatkozások nélkül, minimális foganyag eltávolítással? Mit jelent az élkorrekció vagy az ínykontúrozás? Mit csinál egy esztétikai fogorvos? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Hatházi Katinka, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista. 

A mosolytervezés művészete
Ma már minden érdeklődő számára nyilvánvaló, hogy rendkívül színes a rendelkezésre álló  módszerek palettája, amelyek képesek a mosoly megszépítésére. Sokan azonban még mindig tartanak a hosszan tartó, igen költséges, esetleg a fogak épségét romboló beavatkozásoktól. A gyorsan fejlődő technikának köszönhetően, ma már léteznek olyan hatékony eljárások, amelyek úgy teszik harmonikusabbá a megjelenést, hogy figyelembe veszik az arc karakterét, jellegzetes vonásait és a személyiséget is. Az eredmény tehát a páciens és esztétikai fogorvos együttműködéséképp jön létre.

Akinek látványos, feltűnő  problémái vannak a fogsorával, nyilvánvalóan gondol a fogak rendbetételére. Ám gyakran előfordul, hogy egészséges fogsor mellett is úgy érezzük, valami nem „stimmel” a mosolyunkkal. Mivel az arc fókuszpontja az ajkak és a fogak összképén van, ezen a területen mosolygáskor, beszéd közben előtűnő pici eltérések is leronthatják a teljes arc harmóniáját.


Első körben sokan hajlamosak csupán egy fogfehérítést kipróbálni, feltételezve, hogy biztosan a sárgásabb, szürkébb szín ront az összképen. A kedvezőbb összhatás elérése érdekében választott ajakfeltöltés, ajaktetoválás sem biztos, hogy megfelelő vagy elegendő megoldás. Jónéhányan e beavatkozások után sem elégedettek, hiszen lehetséges, hogy csupán a fogformák arcvonásokhoz történő igazítása teremtené meg a mosoly és az arc harmonikus egységét.

Ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, mi bontja meg arcvonásaink egységét, az esztétikai fogászatban jártas szakember segíthet: nem csak tanácsot adhat, de különböző fotók, majd speciális számítógépes elemzés és formatervezés segítségével felfedheti arcunk fontosabb szimmetriavonalait és karakterjegyeit, melyekkel, ha nem harmonizál a fogsorunk, azt kisebb-nagyobb diszharmóniának látjuk.

Ilyen lehet például egy fogak közötti rés, egy kissé kiálló, elfordult, elszürkült vagy asszimetrikusan hosszabb fog. Ezeket a problémákat érdemes szakember segítségével feltérképeznünk.  

Minimális beavatkozás - nagy változás
- Sok esetben minimális korrekcióval, a foganyag különösebb károsítása nélkül is megváltoztathatók a fogformák, így megteremthető a mosoly, arc harmóniája. Ilyen rövid, fájdalommentes eljárás például az élkorrekció, amelynek során az adott archoz túl szögletes fogak sarkait legömbölyítve, a túl hosszúkás fogak éleit, a túl hegyes szemfogakat átpolírozva teremthetünk összhangot az arcvonásokkal, legyen az női vagy férfi arc. Így egy lágy vonású, női archoz sokkal inkább illő, íveltebb, nőiesebb fogsort varázsolhatunk pillanatok alatt. Vagy éppen fordítva, a fogak szögletesebbé tétele markáns, sportos, férfias jelleget kölcsönözhet tulajdonosának. Ráadásul a fogak éleinél a fogzománc 1-2 mm vastag, a megfelelő technikákkal végzett élkorrekció, kontúrozás a fogat nem károsítja. – mondja dr. Hadházi Katinka, mosolytervező specialista.

- A másik korrekciós lehetőség a felrétegzés. Erre a célra egy speciális, tömőanyagot használunk, amelynek különböző árnyalatai végül szinte összeolvadnak a fog színével. Egy lapos, trapéz alakú fogról az arc elemzése alapján kiderülhet, hogy nem illik a nőies, ívelt vonalú mosolyhoz, vagy túlzottan kiemeli az erős állkapocsszögletet. Ebben az esetben a trapézforma átalakításával ellensúlyozhatjuk a túl erős állkapocsszögletet, nőiesebbé téve ezzel az arc vonásait. Az eljárás itt is egyszerű: a fog oldalaira egy kis tömőanyagot rétegzünk. Így csiszolás nélkül új formát adhatunk egy fognak. Az élek meghosszabbítása, a sarkak kiegészítése, a szögletes formák legömbölyítése nem is feltétlenül igényel polírozást, csupán egy kis felrétegzést. Ezen a központi területen már a minimális, fél milliméteres beavatkozások is látszanak.

- A fogak formája, mérete változhat például ínykontúrozás után is, hiszen ha korrigálják az íny vonalát, a túlzottan kicsi fogak hosszúkás formájúak, nagyobbak lesznek.


Ha csupán ilyen típusú beavatkozásokat választunk a szebb mosolyért, még a pénztárcánkba sem kell túl mélyen nyúlnunk, hiszen pár tízezer forintos nagyságrendű eljárásokról van szó.  Előbb a fehérítés, aztán a korrekció

Túl rendezetlenül álló  fogak esetén szükség van fogszabályzásra is, mely után még mindig szóba jöhet élkorrekció, ha szükséges a fogformák átalakítása. A tönkrement, sokszorosan tömött fogakat nem ritkán már csak a kerámiahéjak tehetik szebbé, esztétikusabbá. Ezek felhelyezése akár tíz évvel is megfiatalíthat egy arcot. Rossz állapotú fogak esetén a kerámiahéjak még erősíthetik, védhetik is a megmaradt fog szerkezetét.

Amennyiben csupán egy kis mosolyszépítést szeretnénk, vagy csupán a frontfogakban lévő  töméseket cseréltetnénk esztétikusabbra, a szükséges változtatások előtt érdemes a fogakat kifehéríttetni, hiszen a töméscsere, mosolykorrekció során használt anyagokat a már fehérebb fogszínhez kell megválasztani.

Fontos, hogy a beavatkozások igény és indokoltság szerint épülhetnek egymásra, mindenki választhat problémájának és pénztárcájának megfelelő megoldást, amely biztosan szebbé, vonzóbbá teszi megjelenését. Mielőtt azonban megválasztanánk a fogorvost és a beavatkozást, érdemes körülnézni, hol mit kaphatunk a pénzünkért. Ajánlatos arra is figyelni, hogy a fogorvos valóban teljes körűen tájékoztat-e minket a lehetőségekről, megnyugtatóan felvilágosít-e a tervezett beavatkozásokról. Hiszen a tökéletes végeredmény egyik titka az orvos és a páciens együttműködése.

Oxygenmedical.hu

Orvost Keresek >>

Képek:
piqs.de: BigBlonde - Natural Beauty
piqs.de: Morane - Rot sehen...neeee
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5733 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x