Tavaszi gyógynövényünk aranyér, skorbut, struma ellen -...
Címlap / Szépség-Egészség / Tavaszi gyógynövényünk aranyér, skorbut, struma ellen - mi az?

Tavaszi gyógynövényünk aranyér, skorbut, struma ellen - mi az?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Megvastagodott gyökerének nedvét szemölcs és aranyér ellen hasznosítja a fitoterápia és a homeopátia is. Strumás duzzanatokat, golyvákat, szemölcsöket gyógyították leveleivel, frissen préselt levével, teájával is - külsőleg. 

Az arannyal versengő, aranyverselő, vagy aranyfű a ma salátaboglárkaként (latinul: Ranunculus ficaria) ismert sárgás szirmú virágot jelölő népi elnevezések. Bár nem túl nagyigényű, egyszerű virág, mégis kincset ér a gyógyászatban, hiszen olyan kellemetlen betegségek kiváló gyógyszere, mint az aranyér, vagy a skorbut.

Az érdekes a salátaboglárkával kapcsolatos népetimológiában, hogy egyrészt a növény formai tulajdonságai alapján vont le következtetéseket – például a gumós-göcsörtös gyökérzet miatt, melyek az aranyeres duzzanatokra emlékeztetnek, úgy vélték, ez a növény ennek a betegségnek a gyógyítására való. És valóban! A mai fitoterápiás könyvek is a salátaboglárka gyökérzetéből készült kenőcsöket ajánlják a kellemetlen panaszok enyhítésére. Másrészt, a virágok sárga színe – és a napfénnyel kapcsolatos asszociációk miatt ennek a növénynek a nevében több helyütt szerepel az arany szó is. Még a régi kelta elnevezés is, a grian, napot jelent.

Számtalan más szóalkotás is emlékeztet minket arra, hogy a Ranunculus ficaria igazán csodás növény. A ligeterdőkben, dús aljnövényzetű lomberdőkben, nedves réteken, és parkokban egész Eurázsiában, Észak-Afrikában elterjedt kisvirág egyik neve például a golyvarontófű, mely arra utal, hogy a nagy strumás duzzanatokat, golyvákat, szemölcsöket gyógyították a salátaboglárka leveleivel, frissen préselt levével, teájával is (természetesen csak külsőleg alkalmazva).

Nagyon fontos azonban, hogy a leveleket még virágzás előtt gyűjtsük, mivel ekkor még nem tartalmaz bőr- és nyálkahártya-izgató protoanemonint. Ha ezután gyűjtjük, komoly hólyagokat okozhat a bőrön. Plinius, az ókori természettudós ezeket a hólyagokat az égési sérülésekhez hasonlítja, tehát nem árt komolyan venni a figyelmeztetést, arról nem szólva, hogy hozzá nem értők könnyen összekeverhetik a salátaboglárkát a mocsári gólyahírrel is, mely szintén erősen mérgező alkaloidát tartalmaz. Szerencsére ma már sok segítséget nyújtanak a szervezett gyógynövénygyűjtő túrák (www.gyogynovenyturak.hu), ahol a zöldkörnyezet szépségeiben gyönyörködve elsajátíthatjuk a pontos gyűjtési technikát.

Forró vizet a kopaszra, boglárkát a bibircsókra!
A salátaboglárka hatóanyagainak köszönhetően (kis mennyiségű protoanemonint, alkaloidokat, szaponinokat, cserzőanyagokat, és sok C-vitamint tartalmaz) értékes gyógynövény, de nem árt, ha tudjuk, hogy melyik részét pontosan mire lehet felhasználni. A népi gyógyászatban például elsősorban a már említett skorbut ellen* (a friss levelek magas C-vitamin tartalma, és vértisztító hatása miatt), illetve krónikus bőrpanaszok esetén alkalmazták frissen préselt levét.

Megvastagodott gyökerének nedvét szemölcs és aranyér ellen hasznosítja a fitoterápia és a homeopátia is. A latin névben szereplő ficaria erre utal (a ficus többjelentésű szó, jelentése füge, illetve ’valamilyen golyvaféle’), az általánosan elfogadott nézettel szemben, mely szerint a ficaria jelzőt a fügeformájú levelek miatt kapta a növény.

Teáját elégtelen veseműködés esetén is isszák, magas vérnyomás elleni gyógyteákhoz szintén keverik érfal erősítő tulajdonsága miatt (épp ezért ajánlatos az aranyér esetében is egyébként). A tavaszi megújhodás jegyében azonban ne csak belülről tisztítsuk meg szervezetünket e fantasztikus virággal, alkalmazzuk bátran (persze mértékkel) a reggeli arcmosáshoz is! A középkori angol gyógyászat a leveleket kiütések és hólyagos bőr ellen javallotta, sőt odáig ment, hogy bármilyen duzzanatra, daganatra ajánlani merte, borban főzve mézzel pedig még száraz torokra is ezt használták.

*C-vitaminhiány esetén a friss leveleket fogyasszuk salátaként. Vértisztító tea: A leveleket főzzük meg és teájukból naponta 2-3 csészével igyunk.

A sokoldalú saláta
Amint előbújnak az első hóvirágok tavasszal, a salátaboglárka rögtön beindul, és elkezdi hajtani C-vitamintól kicsattanó leveleit. Ezeket a leveleket még virágzás előtt begyűjtve értékes méregtelenítő és vértisztító saláta-alapanyaghoz juthatunk (ld. fent), nem hiába kapta ez a virág a saláta-előnevet a boglárkafélék (Ranunculacae) családjában.

Főzhetünk belőlük levest is, mint ahogy ezt Svédországban teszik, de itthoni receptek is akadnak, hiszen ezt a virágot a bábakalács (latinul: Carlina acaulis), és a réti bakszakáll (latinul: Tragopogon pratensis) mellett már a tizenhatodik századi herbáriumaink is tápláléknövényként említik. Virágbimbóit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el* ecetben, a sarjgumókat a virágzás után, zöldségként megfőzve fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle főzeléket is a spenóthoz hasonlóan, de még süteményként is megállja a helyét!*

*Kapribogyó módjára: A ki nem nyílt bimbókat ecetbe rakjuk, felfőzzük, majd legalább egy hétig érni hagyjuk.

*Süteményrecept: 1/4 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 125 g cukor, 1,5 dl tej, 2 db tojás felhasználásával tésztát gyúrunk. Megfelezzük a tésztát. Az egyik felébe 200 g olyan főtt, áttört salátaboglárka levelet keverünk, amit előzőleg liszttel és 1 evőkanál cukorral elegyítettünk. A zöld és a fehér tésztát váltakozva előre kikent tepsibe töltjük, és kb. 1 óra hosszat sütjük.

Tudtad, hogy…
..a híres angol költőnek, William Wordsworthnek a salátaboglárka a kedvenc virága volt, de sajnos a Grasmere-i Szent Oszvald templomban található síremlékére tévedésből a vérehulló fecskefű (angolul: Greater Calendine) nevét vésték rá a salátaboglárkáé (angolul: Lesser Calendine) helyett?

..számos szépirodalmi műben a salátaboglárka a tavaszi hangulatot kifejezendő jelenik meg, mint például J.R.R. Tolkien „A Gyűrűk Ura” című, vagy C.S. Lewis „Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény” című könyvében?

..Oroszországban e növény majdnem minden patikában kapható és a fürdőkben is használják a dermatitisz és egyéb bőrirritációt okozó betegségek kezelésére?

..a salátaboglárka virága eső előtt mindig összecsukódik, és még szép időben sem nyílik ki reggel kilenc előtt, de délután ötkor már össze is záródik?

..néhány könyvben ezt a virágot közönséges boglárka néven illetik, holott az egy pillangófaj (latinul a Polyommatus icarus)?

..a salátaboglárka szinte az egyetlen hatásos szer a rosacea nevű betegség kezelésében, mely egy rendkívül gyakran előforduló, vöröses színű és hólyagos arcbőrt okozó gyulladásos kór?

..a középkorban a koldusok ismervén a virágzat mérgező, hólyagosító hatását, szándékosan megsebesítették vele arcukat, ezáltal azt a látszatot keltve, hogy leprások, hogy több alamizsnához jussanak?


Forrás: Gyógynövénytúrák.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7125 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x