Mennyei zöldség gyomorrák ellen! (Recepttel!)
Címlap / Szépség-Egészség / Mennyei zöldség gyomorrák ellen! (Recepttel!)

Mennyei zöldség gyomorrák ellen! (Recepttel!)

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Kiemelendő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. Nem csak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem a gyomorrák ellen is hat. Ugyanis az az összetevő, amely jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylori-nak nevezett baktériumot, amely a gyomorfekély és esetlegsen akár a gyomorrák kialakulásáért is felelős. 

A brokkoli (Brassica oleracea convar, botrytis var, italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok A-, és C- vitamint tartalmaz, de jelentős a thiamin, riboflavin, niacin, kalcium, és vas tartalma is.

A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is.

Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Itália területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban. A brokkoli neve megemlítésre került Aspicius szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban.
Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény. A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban.
     
A Diabetes című szaklapban közölt tanulmány szerint a brokkoliban található szulforafán nevű anyag olyan proteinek termelésére serkenti a szervezetet, amelyek helyreállítják a cukorbetegség miatt károsodást szenvedett véredényeket. Paul Thornalley, a Warwicki Egyetem munkatársa úgy véli: az adatok bizonyítják, hogy a brokkoli segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a cukorbetegségben szenvedők esetében – közölte a BBC.

A Warwick Egyetem kutatása szerint a brokkoliban található egyik anyag segít helyreállítani a károsodott véredényeket.

Csökkenti a rák kialakulásának rizikóját 80-100 gramm brokkoli napi elfogyasztása véd a különböző rákos megbetegedések, főleg a vastagbél és a tüdőrák, kialakulása ellen.

A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, de ott a helye az indolszármazék-tartalmánál fogva is. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz!

Brokkoli - rákellenes

Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat. Ugyanis az az összetevő, mely a brokkoli jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylori-nak nevezett baktériumot, mely a gyomorban élve rákosodást okoz.

Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

Városi legendák szerint jótékonyan hat a túlműködő pajzsmirigyre is. – a szerk.

Még több gyógyító zöldség >>

Zöldség pörkölt brokkoliból
 
Hozzávalók 4 személyre:
Brokkoli:                   40dkg     
Burgonya:                60dkg
Cukkíni:                    10dkg
Karfiol:                      15dkg
Sárgarépa:               50dkg
Napraforgóolaj:       0,5dl
Kukorica liszt:           0,4dl
Asafoetida:                1kk.
Feketebors őrölt:      0,6kk
Pirospaprika őrölt:    1kk.
Só Himalaya:             2kk

Elkészítés:
A megmosott zöldségeket kell először előkészítened a pörihez. Először a répát reszeld le, aztán a megpucolt burgonyát vágd 2X2-es kockákra, majd tégy ugyan így a cukkínivel. A karfiolt szedd közepes méretű rózsákra, és jusson erre a sorsra a brokkoli is.
Ha megvagy, a napraforgó olajban pirítsd meg a sárgarépát nagy lángon, de jól keverd, hogy nehogy megégjen. Aztán, ha váltott egy árnyalatot, öntsd hozzá az aszafoetidát és két percig pörköld így. Kicsit meg kell barnulnia. Aztán, ha megvan, add hozzá a pirospaprikát, egyet forgass rajta, majd önts hozzá annyi vizet, hogy épp ellepje. Tegyél rá egy fedőt és főzd így 20 percig.

Aztán mikor már majdnem puha a krumpli, add hozzá a többi zöldséget és főzd tovább az egészet szintén fedő alatt, még 10 percig.
A végén keverd hozzá a kukoricalisztet és azzal is forrald 5 percig.

Tipp: Ha tálaláskor egy kis tejföllel megbolondítod, akkor az igazi méltó koronája ennek az ételnek.

Ha nincs időd mindig elszaladni friss alapanyagokért a piacra, de szívesen fogyasztanál nap mint nap egészséges, finom ételeket, akkor bátran rendelj munkahelyedre a VegaFOODtól! Elérhető áron, tiszta, minőségi, erőszakmentes élelmiszerek. Levesek, főételek, édességek, saláták. Akár személyes, áyurvédikus típusod, alkatod szerint is választhatsz!
VegaFOOD>>

Kóstold meg!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7382 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x