Érszűkület - halál helyett kiszűrhető
Címlap / Szépség-Egészség / Érszűkület - halál helyett kiszűrhető

Érszűkület - halál helyett kiszűrhető

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Az érszűkület, valamint a szív- és érrendszeri betegségek következtében felmérések szerint egyre több ember hal meg. A halálozási arány csökkentése sok esetben megelőzhető lenne egy szűrővizsgálaton való részvétellel. Miért legyintünk csak? 

Ennek érdekében jött létre az ÉR Védő Program (ÉRV), illetve ennek kiterjesztéseként, létrehozott ÉRV Regiszter Program együttesen immár közel 40.000 bevont páciensnél tart, akik közül átlagosan 17 százaléknál diagnosztizálták a perifériás érbetegséget! Tehát ÉRdemes eljárni szűrővizsgálatra!

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. E betegségben az erek beszűkülése leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. Erről számolt be Dr. habil. Kiss István, az Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese, aki a Szent Imre Kórház I. sz. belgyógyászati osztályának orvosaként jól látja, hogy ebben az ügyben is sokkal inkább együtt kéne működni a háziorvosoknak a felsőbb egészségügyi szervekkel – az emberek egészsége érdekében.

Mint azt megtudhattuk a témába vágó sajtótájékoztatón, a mai orvosi társadalom leghatékonyabb eszköze a sajtó, hogy üzeneteket továbbítsanak az emberek felé. Így például azt se tudja a betegek döntő többsége, hogy háziorvosától tucatnyi vizsgálatot bármilyen probléma fennállása nélkül, “alapból” elvárhatna. A gond az, hogy a legtöbb vizsgálati berendezés, műszer nincs is meg az orvosok többségénél, s ha meg is van, dobozba zártan “pihen”, s vár a sorsára.Szűrjük ki!

Az érrendszeri elváltozások vizsgálata is egy ilyen szűrővizsgálat, melynek népszerűsítésére jött létre a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával létrehozott EReink Védelmében (ÉRV) program, melynek deklarált célja a tünetmentes perifériás érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentése.

Az úgynevezett kontroll vizitek (a vizsgálatba került betegek bevonását követő első év végén ismételt felkeresésük és adataik rögzítése) kapcsán a szakemberek a páciensek vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint és húgysavszint értékeiben bekövetkező változásokat is vizsgálják. Ez alapján megállapítható, hogy a határértéket mutató betegek esetében, illetve ahol a perifériás érbetegség már diagnosztizálható volt (így kezelésre került az érintett), jelentős vérnyomás, vércukor és koleszterin érték javulás mutatkozott, azaz a betegek gondozása kézzelfogható eredményre vezet.

Egyébként a betegre történő tudatos odafigyelés jótékony hatását talán a mért vércukorértékek mutatják a legjobban, ugyanis míg a normális értékű – tehát külön nem figyelt – betegek körében a vércukorértékek az utolsó két vizit között nem változtak, addig a kezelésbe került pácienseknél egy markáns és tartós csökkenés következett be e területen.

Az Ereink Védelmében Program kiterjesztéseként a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával létrejött az “ÉRV Regiszter” program, melynek célja, hogy a szakértők valós képet kapjanak a Magyarországon lévő perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról.

2010. márciusára az ÉRV Regiszter programhoz már több, mint 20.000 páciens csatlakozott, így a regiszterbe került betegek száma fél év alatt megduplázódott! Jelenleg országszerte már 150 családorvosi praxisban lehet a regiszter programba bekerülni és ez a szám hétről-hétre nő. A betegek is kérhetik háziorvosukat, hogy csatlakozzon a programhoz, hiszen ezzel saját magán kívül az illető háziorvos összes betegének egészségéhez is pozitívan járulhat hozzá.

Az ÉRV Regiszter egyik legfontosabb eredménye, hogy a regiszterbe került betegek 18,3 százalékánál egyértelműen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség. Ez még magasabb arány, mint az ÉRV Programban (15,6%) tapasztalt, ami azzal magyarázható, hogy míg az említett programba válogatás nélkül kerültek be a magasvérnyomás-betegségben szenvedők, addig az ÉRV Regiszterben a szervezők azt tanácsolták, hogy elsősorban a veszélyeztetett betegcsoportokat szűrjék.

Ettől függetlenül a kor előrehaladtával egyre nagyobb eshetőséggel jelentkezhet érrendszeri probléma, ezért mindenkinek érdemes elvégeznie a szűrővizsgálatot, illetve arra ösztönöznie a háziorvost, hogy vegyen részt a programban.Veszélyek

Az érszűkület több szempontból is veszélyes. Túl azon, hogy a láb keringésének romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése akár a végtag amputációjához is vezethet. Mindazonáltal az igazi veszélyt az jelenti, hogy a normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

Kockázati tényezők
A vizsgálati eredmények azt is igazolták, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan nő a perifériás érbetegség kialakulásának veszélye, mindamellett több kockázati tényező is – dohányzás, kontrollálatlan magasvérnyomás, cukorbetegség, alkoholfogyasztás – megkétszerezheti a betegség kialakulásának lehetőségét.

Magyarországon az érszűkület mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.

Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy az ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult www.ervprogram.hu címen elérhető honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon. Az érintettek és az érdeklődők ismereteinek bővítése céljából a weboldalon immár szakértő is válaszol az írásban feltett kérdésekre.

Kép, szöveg: ZKZ

Kép: piqs.de: Barbara Unterberger - Herz im Holz
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4104 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x