Magas vérnyomás - gyermekkorban?!
Címlap / Szépség-Egészség / Magas vérnyomás - gyermekkorban?!

Magas vérnyomás - gyermekkorban?!

Forrás: Agykontroll
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-03

Telefonon készítettem interjút Hopp László, Amerikában élő gyerekgyógyász-professzor barátommal, aki megdöbbentő állításokat tett a gyermekkori magas vérnyomásról. Dr. Domján László cikke. 

Laci! A magas vérnyomás nem csak a felnőttek betegsége?
Nem, nem és nem! A magas vérnyomást sokáig ártatlan jelenségnek tartották. Még a II. világháború utáni orvosi könyvekben is azt lehet olvasni, hogy „a magasabb vérnyomás segíti, hogy a vér a beszűkült artériákon keresztül eljusson a szervekhez”. Később kiderült, hogy már maga az artériák beszűkülése is részben a magas vérnyomás következménye, és ha a vérnyomást nem viszik lejjebb, akkor az érszűkület tovább fokozódik. Ekkor kezdtek el nagyobb figyelmet szentelni a felnőttek magas vérnyomásának. További sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az orvosok felismerjék, a magasvérnyomás-betegség már gyerekkorban elkezdődik. És ami terápiás szempontból különösen fontos: mára már számtalan adat támasztja alá, hogy a gyermekkori magas vérnyomás azonnal elkezdett és szigorúan vezetett kezelése megelőzhet későbbi szövődményeket.Melyek ezek a szövődmények?

A szívinfarktus és az agyvérzés leggyakoribb oka a kezeletlen magas vérnyomás. Veseelégtelenséget is igen gyakran okoz. Kevesen tudják, hogy a vakságnak is ez az egyik leggyakoribb oka. A felnőttekhez hasonlóan a gyerekek és kamaszok körében is az a legnagyobb veszély, hogy ezek a szövődmények többnyire minden előjel nélkül jelennek meg, vagy mire panaszokat okoznak, a folyamat már túlságosan előrehaladott ahhoz, hogy eredményesen lehessen őket kezelni. Ezért is kapta a magas vérnyomás a „csendes gyilkos” baljóslatú nevet.

Mit lehet tenni gyerekkorban ezen alattomos betegség megelőzéséért?
Először is gondolni kell a lehetőségére. A legújabb álláspont szerint kivétel nélkül mindenki esetében a normális vérnyomás a 120/80 Hgmm alatti érték. Gyermekek esetében táblázatból kell kikeresnünk a normális vérnyomást, mert az függ az életkortól, a testmagasságtól és a nemtől. Sajnos még mindig sok olyan gyerekkel találkozom a klinikámon, akik évekig éltek 120-130-as vérnyomással, és a kezelőorvosuk csak akkor gondolt kivizsgálásra, amikor a vérnyomás ezen érték fölé emelkedett. Mit tehet a szülő, azon kívül, hogy betartja az orvosi utasításokat?

Fizikailag aktív életre szoktatja a gyerekét. A tunya, ülő életmód nemcsak magas vérnyomásra, de egyéb érrendszeri betegségekre és elhízásra is hajlamosít. Minden 10 kilogrammnyi fölösleges testsúly kb. 5 Hgmm-rel emeli meg a vérnyomást. Akinek magas a vérnyomása vagy feltehetően örökölt erre való hajlamot, az szinte egyáltalán ne fogyasszon sót! A túlzásba vitt alkoholivás is emeli a vérnyomást, ami kamaszkortól kezdve már számításba veendő tényező. Végül, de nem utolsó sorban, fontos a stressz, magyarul a feszültség levezetése. A hozzám hozott gyerekek egyharmadának valójában nincs magas vérnyomása, csak az orvosi rendelőben feszültek, és emiatt ott magasabb értéket mérünk, mint a valóságos, otthoni vérnyomás. Magas vérnyomás vonatkozásában is rengeteget segít a relaxáció, magyarul a lazítás.

Hogyan tudnád egy mondatban összefoglalni a gyermekkori magas vérnyomással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat?

Egyetlen 120/80 fölötti vérnyomást sem szabad kezelés nélkül hagyni, és gyerekeknél még ennél jóval alacsonyabb vérnyomás is kezelést igényelhet.

dr. Domján László
www.agykontroll.hu

Képek:
piqs.de: hannes_m - abends am Meer
piqs.de: canonier - Bitte husten
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10978 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x