Kalóriaszegény, friss zöldség a máj méregtelenítéséért...
Címlap / Szépség-Egészség / Kalóriaszegény, friss zöldség a máj méregtelenítéséért (Recepttel!)

Kalóriaszegény, friss zöldség a máj méregtelenítéséért (Recepttel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A legkorábban termő zöldségek egyike, így a tavasz beköszöntével már a friss áruból válogathatsz a piacon. Fogyasztása mindenképp ajánlott, hiszen vitaminban, ásványi anyagban, rostban és antioxidánsban igen gazdag, a benne lévő K-vitamin pedig segíti a máj méregtelenítő folyamatait. Könnyen elkészíthető, kalóriatartalma viszont minimális. 

A spenót  vagy más néven paraj, a legkorábban termő zöldségek egyike, így a tavasz beköszöntével már a friss áruból válogathatsz a piacon. Fogyasztása mindenképp ajánlott, hiszen vitaminban, árványi anyagban, rostban és antioxidánsban igen gazdag, a benne lévő K vitamin pedig segíti a máj méregtelenítő folyamatait.

Ami a legfontosabb, hogy könnyen elkészíthető, kalóriatartalma viszont minimális. És miért ajánlott még a fogyasztása? Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója most elmondja neked!

„A spenót kiváló bőrbetegségek kezelésére, a pajzsmirigy működésének zavarai esetén, emésztési rendellenességekre, gyomorfekély kezelésére, idegrendszeri panaszok enyhítésére, ínysorvadás ellen, keringési- és szívrendellenességek esetén, májpanaszokra, rákos megbetegedések esetén, rendellenes vércukorszint kezelésére, vagy csak ha súlyfelesleggel küzdesz” – mondta Borbényi Erika.

Annak ellenére, hogy mennyire egészséges, valljuk be, nem sokan kedveljük ezt a zöldségfélét. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy nem is sejtjük, mennyi mindent lehet készíteni spenótból. Ha Te sem szereted, itt az ideje, hogy megváltoztasd véleményed, mert néhány ízletes recepttel most felkeltjük érdeklődésedet! 



A spenót egészséges italként

Nem lehet eleget hangsúlyozni a friss gyümölcs-, és zöldséglevek jótékony hatását. A spenótban található rengeteg vitamint, mint például az A és B vitamint, a vasat, kalciumot, magnéziumot és még számos nyomelemet folyadék formájában tudja a szervezetünk a leghatékonyabban felhasználni. Tisztítja és erősíti a szervezetet, gazdag ásványianyag tartalma pedig erősíti a fogakat és a fogínyt. Adj hozzá uborkát, céklalevelet, céklagumót, kellevelet, lucernacsírát, szójababcsírát, görögszéna csírát valamint zellert, és préseld ki a levüket! Egy igazi vitaminbombát kapsz!

Nyersen
Az egészséges és ízletes salátát mindig friss spenótból készítsd! A nyers formában azért is érdemes fogyasztani, mert még tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyek főzés során távoznak. Ha a piacon válogatsz, tudnod kell, hogy a sötétebb levelű termések erősebb, a világosabbak enyhébb ízűek. A kicsit fonnyadt spenót nem csak ízetlenebb, de kevésbé vitamindús. Vágd fel vékony szeletekre, adj hozzá egy kis jégsalátát, majd öntsd le az egészet olíva olajjal és almaecettel, és máris kész egy ízletes és könnyű köret, amely grillezett húsok mellé kiváló.

Főzve és sütve
A spenót nem csak a jól ismert főzelék-formában fogyasztható. Készíthetsz belőle krémlevest, lepényt, használhatod a húsokhoz töltelékként, de a tésztákhoz is öntetként. Felhasználhatod a süteményekhez is, de süthetsz belőle tortát. Irány a konyha! Íme néhány egyszerű recept.

Spenótos céklasaláta
Hozzávalók: 4 db kisebb főtt cékla, 15 dkg spenót, 10 dkg koktélparadicsom, ecet, két evőkanálnyi vörösbor, olíva olaj, fél teáskanál méz.

Elkészítés: szeleteld fel a céklát és önts le egy kis ecettel, szórj rá egy kis sót, borsot és hagyd állni 15 percig. Vágd ketté a paradicsomot, majd vegyél egy salátás tálat és béleld ki az alját spenótlevéllel. Add hozzá a céklát, a paradicsomot, és készítsd el a mártást a maradék ecetből, olajból és mézből. Mielőtt tálalod, öntsd le vele a salátát és máris kész a könnyű és ízletes köret. 

Palacsinta spenótos túrókrémmel
Hozzávalók: 20 dkg spenótlevél, 25 dkg tehéntúró és ugyanennyi juhtúró, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, 20 db palacsinta és egy kis só és bors.

Elkészítés: A tehéntúrót és a juhtúrót keverd össze 10 dkg vajjal és a tojás sárgájával. 5 dkg vajon dinszteld meg a spenótleveleket és az apróra vágott fokhagymát. Ha elkészült, keverd össze a túróval és fűszerezd sóval és borssal. Kend meg a palacsintát a krémmel és hajtsd négyrét. A maradék vajjal kend ki a tepsit, tedd bele a palacsintákat, majd kend be a tetejüket tejföllel és szórj rá reszelt sajtot. 10-15 perc sütés elegendő, és máris kész az ízletes desszert.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7318 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x