A legvonzóbb gyilkos: májusi gyöngyvirág - mégis fogyasztják?...
Címlap / Szépség-Egészség / A legvonzóbb gyilkos: májusi gyöngyvirág - mégis fogyasztják?

A legvonzóbb gyilkos: májusi gyöngyvirág - mégis fogyasztják?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Mint ahogy a belladonna ’szépasszony’-t is, és egy mérgező növényt is (nadragulya) jelent olaszul, olyannyira kétarcú növény a május-június táján virágzó és mennyeien édes illatot árasztó gyöngyvirág. Ellenállhatatlan csábítás az érzékszerveknek, halálos méreg a szívnek. Elég ha arra gondolunk, hogy Pálfi György díjnyertes filmjében (Hukkle) a falusi asszonyok gyöngyvirággal mérgezték a gyanútlan férfiakat! 

Tévedés ne essék, a belladonna nem a gyöngyvirág olasz neve. Bár mindkettő harang alakú virágokkal rendelkezik és mérgező, a kakukkvirág és szelence néven is ismert májusi gyöngyvirág (latinul: Convallaria majalis) a spárgafélék (korábban a liliomfélék) közé tartozik. Fehér virágokat nevel, szemben a nadragulyával, mely a burgonyafélék közé tartozó cserje nagyságú növény, lilába hajló virágokkal.

Már első ránézésre is különböznek, nem csak a virágok tekintetében. A gyöngyvirágot, melyet többnyire mindenki látott már, a kerülékes tőlevelek jellemzik, és termése jódpiros, de ami leginkább megkülönbözteti őt bármely más növénytől, az az egyedi illat, melyet régmúlt korokban isteni ajándéknak tekintettek és kizárólag arany tégelyekben tartottak.

Ha visszafogott, klasszikus ívű virágoskertecskét szeretnénk, mindenképp érdemes gyöngyvirágot is telepítenünk, hiszen földalatti, elágazó rizómáival igen gyorsan terjed, és az édes illat mellett az egyszerű kinézet is elegánssá teszi az összképet.

Bátran állíthatjuk, hogy a virágok Audrey Hepburn-jét invitáljuk kertünkbe sötétzöld köntösben, kis fehér harangkalapban! Mindazonáltal óvatosnak kell lennünk, akár kertünkben, akár az egyre népszerűbb gyógynövénytúrák alkalmával (www.gyogynovenyturak.hu) ismerkedünk a gyöngyvirággal, hisz már érintése után is kézmosást javallanak a hozzáértők.

Élet és halál egy növényben
Miután számtalan keresztény legenda kapcsolódik a gyöngyvirághoz, ne is csodálkozzunk rajta, hogy mérgező  volta ellenére a népi gyógyászat meglehetősen széleskörűen használja fel ezt a törékeny virágot. Az egyik történet szerint például Szűz Mária könnyei, miket Krisztus megfeszítésénél ejtett, átváltoztak a gyöngyvirág kis fehér harangjaivá, ezzel párhuzamosan az is elterjedt, hogy valójában ezek Éva átváltozott könnyei, miután Ádámmal távozniuk kellett a paradicsomból.

Nem tudni, hogy csupán finom illata, vagy ezek a történetek inspirálták-e a népi gyógyászatot arra, hogy a gyöngyvirágot szépítőszerként használja fel. A néphit szerint, ha a leány az arcát harmatos gyöngyvirággal bekeni, úgy arca üde lesz, szeme egészséges marad, ennek folytán bőrápolóként arckenőcshöz, mosdóvízhez keverték, vagy kipréselt levével a homályos szemeket tisztították.

Gyöktörzsét emellett szívbetegségek*, vizenyő, görcs, epilepszia és asztma is ellen alkalmazták tea vagy tinktúra* formájában, s alkalmazza ma is a homeopátia, persze csak meghatározott módon és mennyiségben. Fejfájásra, széldülésre, melankóliára tüsszentőpor alakban ajánlották, míg széngázmérgezéskor a levendula és a gyöngyvirág ecetes kivonatával dörzsölték a beteget.

A tinktúráról még azt is tartották, hogy a halántékra és tarkóra dörzsölve erősíti a memóriát, és segít visszaállítani az elveszett beszédkészséget. A gyöngyvirág borral készült főzetét vagy a gyöngyvirágos - mezei kökörcsines - szagos levendulás fürdőt pedig elpetyhüdt testrészek élénkítésére, erősítésére használták - ezutóbbi nézet tudományos alátámasztást is nyert, hiszen ma külsőleg ízületi betegségekre is javallják a növényt.

Mivel levele, gyöktörzse és virága is durván harmincnyolc féle szívre ható glikozidot tartalmaz(!) - pl. konvallamarin, konvallatoxin, - de szaponinok is találhatók benne, a hivatalos orvoslás a gyűszűvirág (digitalis) pótszereként alkalmazza a szívizom gyengesége esetén. Vigyázzunk, mert ezek, nagy mennyiségben fogyasztva akár halált is okozhatnak!

Az első szakaszban hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság jelentkezhet, valamint a pulzus erőteljes lassulása. A második szakaszban általában az érverés hirtelen meggyorsul, a vérnyomás lecsökken és a szív is leállhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz, és a hányást ne próbáljuk csillapítani!

Gyöngyvirágmérgezést a növény minden része, még a csokrot tartalmazó vázában található víz is okozhat. Főleg gyermekekre és kisebb háziállatokra figyeljünk, ha gyöngyvirág van a közelünkben. Furcsamód bogyóterméseit a madarak lecsipkedve többnyire emésztetlenül ki is ürítik, ahol megtermékenyül és kivirágzik.

Az itt közölt receptek népi gyógymódok, - a növény mérgező  voltára való tekintettel - orvos tanácsának kikérése nélkül tilos őket alkalmazni!

*Gyöngyvirág szívtea: 10 g gyöngyvirágot forráztak le 1,5 dl vízzel, a leszűrt folyadékból kétóránként 1 teáskanállal javallottak.

*Gyöngyvirág tinktúra: 20 g növényt (gyökér, szár, virág) 6 napig áztatunk 1dl alkoholban. A leszűrt tinktúrából 3-4-szer napi 10 cseppet vehetünk be.

A termékenység csábító illata
A gyöngyvirágot a szépítőszereken és keresztény legendákon túl még egy dolog a nőkhöz kapcsolja: az illata. Az erdők, cserjések szélén, irtásokban, és kertekben is (az egész országban) fellelhető gyöngyvirág illatát - egyes nézetek szerint nem lehet a virágból kivonni, így az csak különböző anyagokból rekonstruálható, mások úgy vélik, a hagyományos enfleurage technikával mindez - felettébb költségesen, de - megoldható.

A natúrkozmetika és a parfümipar is számos termékben vonultatja fel a gyöngyvirág lenyűgözően finom, mégis stílusosan egyszerű illatát, így ha van türelmünk utánajárni, könnyű szerrel hozzájuthatunk a gyöngyvirágos testápolási cikkek egész skálájához. Kapható már például gyöngyvirágos szappan, fürdő és tusolózselé, testpúder, fürdőolaj, parfüm, fiók-, és szekrény illatosító, arc és testkrém is.

A boltokban kapható parfümök általában megközelítőleg százféle összetevőből állnak, amelynek legnagyobb része mesterségesen előállított szintetikus illatos molekula. Ha egyedi gyöngyvirágos illatra vágyunk, magunk is készíthetünk otthon természetes hidratálót*, vagy biodezodort*, csak az illóolajat kell beszereznünk - szemben a középkori kínálattal, ma szinte bárhol kapható (bioboltok, gyógyszertárak).

A gyöngyvirággal, körömvirággal és jojobaolajjal készült tesápoló a legszárazabb, idősödő bőrt is hidratálja. Ha azonban a bársonyos bőr ígérete nem is kelti fel a figyelmünket, a gyöngyvirág egy másik képességétől biztosan leesik majd az állunk.

Mióta kiderült, hogy az emberi hímivarsejtek az orrunkban lévőhöz igen hasonlatos szaglóreceptorokkal is rendelkeznek, számos kísérlet zajlott azt illetően, hogy milyen illatokra hogy reagálnak a spermiumok. Talán nem is meglepő, de így jöttek rá, hogy a gyöngyvirágillat egyfajta doppingszerként hat, így a hímivarsejtek összeszedettebben, és kétszer olyan gyorsan kezdenek úszni a cél felé, amint "megérzik" illatát. Csak érdekességként említem meg, hogy ezzel összecsengve, a gyöngyvirág gyökérkivonata az impotencia népi szere is volt. A tudósok ma azzal kísérleteznek, hogy a gyöngyvirág eme tulajdonságát hogyan tudnák a meddőség kezelésében alkalmazni.

*Gyöngyvirágos hidratáló: 50 g kakaóvajat (gyógyszertárban kapható) és 10 g méhviaszt melegítsünk fel, és öntsünk hozzá 1 evőkanál kókuszolajat, 2 evőkanál  jojobaolajat. Ehhez 8-10 csepp gyöngyvirág-illóolajat adjunk. Töltsük tégelybe, használjuk naponta! Ha túl sűrű, felmelegítve adhatunk még hozzá olívaolajat.

*Gyöngyvirágos biodezodor: 3 evőkanál (ek) sheavajat, 3 ek szódabikarbónát, 2 ek kukoricakeményítőt, 2 ek kakakóvajat és 2 ek kókuszolajat összekeverünk, és hozzá 20-25 csepp illóolajat adunk. A kókuszolaj helyett használhatunk E-vitaminolaj kapszulát (2 db).

Tudtad, hogy…
..a gyöngyvirág levelei oltott mésszel (kalcium hidroxid) keverve, zöld festéket adnak?
..ez a növény a vallásos szimbolikában az alázatot, és Krisztus második eljövetelét is jelképezi?
..a gyöngyvirág néhány lepkefaj, például a Fehéres őszibagoly elengedhetetlen tápláléka?
..egy legenda szerint a csalogány addig nem tér vissza az erdőkbe, amíg a gyöngyvirág ki nem nyílik?
..a franciák a szeretteiknek gyöngyvirágot adnak május elsején, abban a reményben, hogy szerencsét hoz a következő  május elsejéig?
..a gyöngyvirág 1967-ben Finnország nemzeti virágává vált?
..a ’Gyöngyvirág’ (azaz: Lily of the Valley) egy ballada a Queen együttes 1974-es „Sheer Heart Attack” című albumán

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x