Napozó kisokos - bőrsérülés helyett
Címlap / Szépség-Egészség / Napozó kisokos - bőrsérülés helyett

Napozó kisokos - bőrsérülés helyett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-30

Évszázadokkal ezelőtt a hamvas fehér bőr volt a divat, ám napjainkban a napsütötte barna bőr hódít. Éppen ezért szinte rendíthetetlenül izzadunk a napon, vagy szoláriumban, hogy csábító, bronzos barnaságot varázsoljunk bőrünkre. A túlzásba vitt napozásnak azonban komoly egészségügyi és esztétikai következményei lehetnek. 

Nyakunkon a nyár, egyre többen tervezünk szabadtéri és vízparti programokat a hétvégekre. Lekerül a hosszú ujjú póló, a hosszú nadrág, és helyébe a lenge ruha, rövid szoknya és a fürdőruha lép. Egyszóval megkezdődik a napozós szezon, amikor bőrünk védelme különös figyelmet érdemel.

Évszázadokkal ezelőtt a hamvas fehér bőr volt a divat, ám napjainkban a napsütötte barna bőr hódít. Éppen ezért szinte rendíthetetlenül izzadunk a napon, vagy szoláriumban, hogy csábító, bronzos barnaságot varázsoljunk bőrünkre. 

A túlzásba vitt napozásnak azonban komoly egészségügyi és esztétikai következményei lehetnek. Dr. Szemerey Balázs Istvántól, a Plasztikai Sebész Társaság Esztétikai Szekciójának elnökétől megtudhatjuk, hogy milyen károsodások érhetik bőrünket az óvatlan napozás következtében, hogyan tudjuk regenerálni bőrünket, és milyen esetekben érdemes plasztikai sebész segítségét kérni.

„Különbözőek vagyunk, így bőrünk is többféleképpen reagálhat a napozásra. Az egyszerű bőrpírtól a súlyos, akár másodfokú égésig, minden fokozat előfordulhat. De reagálhat a bőr foltok megjelenésével, szeplőkkel, később kialakulhatnak anyajegyek és a bőrrák különböző fajtái is. És a túlzásba vitt napozás sajnos a bőr öregedését is felgyorsítja.” – mondta Dr. Szemerey.

HarmoNet tipp: Napozas.lap.hu

A legfontosabb dolog az óvatosság, a mértékletesség és a fokozatosság, hiszen a napsugarak alapvetően egészségesek. Segítik a csontok számára nélkülözhetetlen D vitamin képződését, nem beszélve a nap pszichénkre kifejtett hatásáról. Tudjuk, mennyire pozitívan befolyásolja hangulatunkat, és hiánya mennyire depresszáló.

„A túlzásba vitt napozás azonban több esetben is maradandó jeleket hagy maga után. Enyhébb égési sérülések esetében, az első és legfontosabb, hogy gondoskodjuk bőrünk hűsítéséről, amilyen gyorsan csak lehet, és használjunk égés elleni krémeket, így elkerülhetjük, hogy bőrünk örök emlékként tárolja egy-egy mértéktelen napozás élményét.” - mondta a doktor úr, és hozzátette: „Abban az esetben érdemes plasztikai sebész segítségét kérni, ha anyajegyek, vagy bőrdaganatra utaló elváltozások jelennek meg bőrünkön. Az anyajegyeket akkor kell eltávolítani, ha az valamilyen változáson megy keresztül, megnő, színe megváltozik, viszketni kezd, felülete megváltozik, illetve ha rossz helyen van, és folyamatos irritációnak van kitéve.”

Gyakori bőrhibának számítanak a bőr felületén megjelenő barna foltok, melyek elsősorban genetikai eredetűek, azonban a gyakori napozás, vagy szolárium használata gyorsíthatja megjelenésüket. Az okok megszüntetésével, tehát a napozás kerülésével, lassíthatjuk előfordulásukat.


Szoláriumban a legtöbben nem viselünk fehérneműt, vagy fürdőruhát, és nyáron is sokan döntenek a monokini vagy a nudizmus mellett. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ilyenkor még óvatosabbnak kell lennünk, hiszen olyan területeket ér nap vagy szolárium, amelyeket egy utcai séta vagy hétvégi kirándulás során nem, így a nyári napsugarakra érzékenyebben reagálhatnak, mint más testtájaink.

„Elsősorban azonban ne a regenerációra figyeljünk, hanem a megelőzésre. Inkább süttessük a hasunkat tavasszal és ősszel, nyáron pedig húzódjuk az árnyékba. Ha pedig nyáron sem tudunk ellenállni a hívogató napsugaraknak, akkor igyekezzünk a reggeli, a kora délelőtti, vagy a késődélutáni órákban a napon tartózkodni.” - hangsúlyozta Dr. Szemerey Balázs István, a Mediburg klinika szakorovosa. 

Napozzunk okosan!

Kép:
piqs.de: unterbirken - sun goes down
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9332 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x