Allergia - magyar népbetegség?
Címlap / Szépség-Egészség / Allergia - magyar népbetegség?

Allergia - magyar népbetegség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Allergiában is elsők vagyunk. Nemzetközi előrejelzések azt mutatják, hogy az allergiások száma rohamosan növekszik, a WHO szerint 2025-re a világ lakosainak 50%-a lesz allergiás, pedig régen hírét se hallották ennek. Sok allergiás nem tesz semmit jobbulásáért, vagy éppen nem jól kezeli a baját, pedig szakemberek útmutatásával hatékonyan csökkenthetjük a tünetek intenzitását. 

Ma Magyarországon közel három millió ember szenved a szezonális szénanáthától, amelynek ismert, és sokunk által elszenvedett tünetei hónapokon keresztül hatást gyakorolnak az életminőség számos területére. A szénanátha tünetei a betegeket jelentős mértékben akadályozzák mindennapos tevékenységükben, feladataik ellátásában, levertséget okoznak, gátolják a szellemi teljesítményt, de befolyásolják a társasági programokat, sporttevékenységet, táplálkozást is stb.

A zavaró tüneteket tompítani lehet, sőt, meg is szüntethetők, de nem mindegy, hogyan. Az allergiás betegek életminőségét javító, a tüneteket kezelő megfelelő készítmények, gyógymódok vagy a táplálkozási szokáson, életformán való változtatás nagyban csökkenthetik a kellemetlenségeket.

Becslések szerint 400 millió ember allergiás ma a világon, tehát az allergiát joggal nevezhetjük mára „népbetegségnek”. Magyarországon az allergiás betegek száma valószínűleg mára jóval túllépte a 2 millió főt. Pós Péter (Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke) szerint az allergiás betegek száma folyamatosan és drasztikusan nőtt az elmúlt évtizedekben és várható, hogy a tendencia tovább folytatódik. Ezért fontos a lakosságot szakszerűen tájékoztatni.


Mindemellett várhatóan a diagnosztizált allergiás megbetegedések is egyre súlyosabbak lesznek. Révész Renáta Liliána (HR és munka pszichológus) szerint az allergia tünetei nagyon megterhelik a beteg idegrendszert és komoly hatással vannak a hangulatra és a pszichés állapotra, így a mindennapi tevékenységek végzésére, a betegek életminőségére is. Csökkenhet a napközbeni teljesítmény, a koncentráció és a figyelem is romolhat.

A szénanáthás betegeknek azt is alaposan át kell gondolniuk, hogy mikor, hol és milyen szabadidős programot szervezhetnek. Az allergia befolyásolja a szabadtéri programokat, utazásokat, a napi sporttevékenységet is. Szabó Gábor maratonista sportoló, aki maga is allergiás, elmondta, hogy futás közben enyhülnek a tünetei. A téma értői a relaxációt is javasolják.

Ráadásul az allergiás betegeknél megfigyelhetjük, hogy panaszaik olyankor is megjelennek, amikor nem is találkoznak a tüneteket kiváltó allergénekkel. Ennek oka lehet a keresztallergia, amelyet sokszor nagyon nehéz felismerni. Sok pollenérzékeny nem rendelkezik kellő információval a pollen-étel keresztallergiáról, nem tudja, hogy keresztallergiás lehet különféle gyümölcsökre, zöldségfélékre, magvakra is. Ilyen esetben javasolt elhagyni a keresztallergiát kiváltó élelmiszereket, vagy hőkezelni azokat, tanácsolja Henter Izabella dietetikus.


Az allergiás tünetek csökkentésére sokféle alternatív megoldás létezik. Dr. Gálffy Gabriella pulmonológus, allergológus szerint a különböző otthoni praktikák, vagy éppen a homeopátia, kineziológia, akupunktúra, immun,- és fényterápia, sókamra ugyan nagyon népszerűek, ám ezeket nem javasolják, mert ugyan ideig-óráig hatékonynak mutatkozhatnak, ám a probléma forrását nem szüntetik meg. A hibás kezelés még súlyosbíthatja is a problémát.

A szénanátha hatékony kezelése szakmai ajánlások szerint gyógyszeres terápiával történik. Az allergiára való gyógyszerek egy része már recept nélkül elérhetők, de azokat csak rövid ideig ajánlott szedni/alkalmazni. Az allergiára való gyógyszerkészítményeknek több generációja létezik. Érdemes tájékozódni, mert a régi gyógyszerek ma már ellenjavalltak! Mivel az allergiás betegek száma folyamatosan növekszik, kiemelt fontosságú a lakosság releváns, szakmailag hiteles információkkal való ellátása, a tévhitek eloszlatása, így az öngyógyításhoz a megfelelő kezelés kiválasztásának elősegítése a gyógyszerész vagy a kezelőorvos segítségével.

Szöveg és kép: Zemlényi-Kovács Zoltán

Kép: piqs.de: canonier - Bitte husten
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4319 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x