Szívjunk minél többet, jól tüdőzzük le! A cigifüggés...
Címlap / Szépség-Egészség / Szívjunk minél többet, jól tüdőzzük le! A cigifüggés

Szívjunk minél többet, jól tüdőzzük le! A cigifüggés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Csak az elején rossz, akkor kiköpöd a tüdődet, később úgy beleszoksz, hogy le se lehet állítani. Mielőtt leszállnál a villamosról, már a kezedben van, a megállóban meggyújtod, és csak a következő átszállásnál taposod el a járdán: ne maradjon szegény csikkszedőknek. 

Azok viszont mit se törődnek taposással, bacilusokkal, vidáman vagy szomorúan zengik: Mink vagyunk a csikkszedők, a csikkszedők, a csikkszedők. Még a villamossínek között is bányásznak. Finom lehet.

Kismama barátnőm még szoptat, ezért vagy az erkélyen, vagy a folyosón dohányzik. Aztán szoptat. A gyerekek még jól vannak. Csak a barátnőm férjének vágták le a lábfejét. De hát nem azzal dohányzik, minek neki lábfej? (Sajnos, igaz történet…)

Aki nem dohányzik, az beszívja
Ez a XXI. század pestise. Ma Magyarországon 3,5 millió ember fújja, 6,5 millió  pedig szívja a cigarettafüstöt. A dohányzás következtében minden 15. percben meghal valaki, így évente 30.000 honfitársunkat veszítjük el értelmetlenül.  


A nikotin alattomos méreg, az egyetlen legális drog, (a cigarettafüstben lévő kátrány pedig bizonyítottan rákkeltő). A „kemény” drogoknál gyorsabban, nagyobb százalékban alakít ki függőséget, amely a biofizikai orvoslás segítségével könnyedén kiküszöbölhető. A leszokás pedig gyakorlatilag a legtöbb embernek „egyedül nem megy”. 

Letenni
Ez lenne a legegyszerűbb. Ámde azt mondják, az tudja csak letenni, aki sose volt igazán dohányos. A másiknak viszont cigaretta nélkül nem élet az élet. Tudja, hogy levágják a lábát, tönkre megy a tüdeje, megoperálják a szívét, már nincs is veséje, mégis rágyújt. 

Persze az lenne a legjobb, ha egyáltalán rá se szokna senki, vagy sokkal kevesebben válnának e szenvedély rabjaivá. A rászokás megelőzése még ma is a hivatalos dohányzásellenes kampányokban háttérbe szorul a leszokás reklámozása mellett. Ez nem jó. Fiatal korban (12-13 évesek között) kellene jobban propagálni, hogy a dohányzástól senki sem lesz előbb felnőtt, divatos, férfias, egyenrangú, csak szenvedélybeteg és 8-10 évvel rövidebb életű! De hát ki tud hatni ma a tizenévesekre? A szüleik nem, a nevelőik nem, ők viszik be egymást mindenféle veszedelmes játékba. Mi lenne, ha rászólnék a házunkban a lépcsőházban üldögélő fiúkra, hogy dobják el a cigarettát? A szüleik, vagy a tanáraik mondanák, hogy mi közöm hozzá.

Dohánymentes Világnap              
A WHO kezdeményezésére május 31. Dohányzásmentes Világnap! Ebből az alkalomból mondjuk el „fűnek-fának", hogy már van kiút a dohányzás rabságából!

A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz. A füst irritálja a légutakat, az állandó fulladásérzés, köhögés rontja a mindennapi teljesítményt. A dohányosoknál jellemző a hörgőgyulladás, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás, ezen felül pedig 33 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata náluk a nemdohányzókhoz képest.

Mind a cukorbetegség, mind a füstölgés önmagában is növeli az érelmeszesedés kockázatát. Ha a kettő egymással társul, a következmények még súlyosabbak lehetnek. A 60 éves kor alatt végtag-amputációra kényszerült cukorbetegek döntő többsége cigarettázik. 

COPD korai kezelésének előnyei – akár 4 éven át tartó javulás
A hörgőtágítót kapó betegeknél 18 százalékkal kisebb volt a betegség akut fellángolásának a kockázata, és 20 százalékkal kevesebbszer fordult elő, mint a kontrollcsoport tagjainál. A kezelésben résztvevők életminősége a tanulmány egész ideje alatt javult, a halálozás pedig csökkenő tendenciát mutatott. A kezelés napi egyszeri használat mellett jótékony hatással van a COPD klinikai lefolyására, és javítja a betegek életminőségét. Ez az újfajta terápia a COPD egyik fő visszafordítható mechanizmusát célozza meg, a hörgő-összehúzódást. Ennek segítségével a betegek könnyebben lélegeznek, mert megnyílnak a beszűkült légutak, és 24 órán át nyitva is maradnak.Ez egy progresszív, ugyanakkor kezelhető betegség, amely idővel korlátokat szab a beteg életlehetőségeinek
, és az egész világon a vezető  halálokok között tartják számon. A csökkent munkaképességű  emberek jelentős részének állapotáért is ez a betegség felelős. A tünetek közé tartozik a köhögés, a fokozott köpettermelés és a fizikai terhelés hatására jelentkező nehézlégzés.

A COPD egyre növekvő társadalmi és gazdasági terhet jelent, a páciensek a betegség rosszabbodásával egyre inkább elveszítik a függetlenségüket. A betegség előrehaladtával a tüdőfunkció tovább romlik, a fizikai aktivitás korlátozódik.

A II. stádiumú  betegek vizsgálati eredményei módfelett reménykeltőek. Világosan mutatják, hogy amennyiben a betegek hamarabb kérnek segítséget a háziorvostól, az hatással lehet a betegségük klinikai lefolyására, és javíthatja az életminőségüket.

Nem vagy egyedül!
Sem a méreg kibocsátásában, sem a káros szenvedélyek leküzdésében. Nagyon nehéz segítséget kérni, az ember mindig azzal áltatja magát, hogy egyedül is megoldja a problémáit, de kár lenne reszkírozni, hogy a gyermekeink ne ismerjék a szüleiket. A gyerekeknek egészséges, okos szülőkre van szüksége.

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Knipsermann - Ohne Kommentar!
piqs.de: shadow_876 - vergessen und abgebrannt
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6388 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x