Árvíz után káros UV! (Videóval!)
Címlap / Szépség-Egészség / Árvíz után káros UV! (Videóval!)

Árvíz után káros UV! (Videóval!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-09

Alig múltak el a hatalmas tavaszi esők, még levonulóban a zöldár, és máris megérkezett a kánikula. Mi ez, ha nem az anyatermészet válaszreakciója kizsigerelésére? A szinte téli 10 Celsius fokokból egyből a 35 fokos nyári forróságba érkeztünk. Árvízi helyzetkép, és védekezés a napégés ellen. Így csináld! 

Elvitte az ár
Az árvíz sajnos gyakorta jár együtt penészedéssel és fertőzéses betegségekkel. Különösen kedvez a helyzetnek, hogyha a még vizes, nyirkos területek körül forró napsütést tapasztalunk.  A növények elgombásodásának is ez az egyik fő jellemzője.
Az árvízi védekezéshez a homokzsákok pakolásán túl hozzátartozik a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása, valamint az azt követő helyreállítás is.

Nap

Amennyiben az árvízkárosultakon több alkalommal is tudunk személyesen vagy anyagilag segíteni fontoljuk meg, mikor mire lehet a legnagyobb szükség és segítsünk okosan!

 1. Emelkedő vízszintnél és újabb esőzéseknél: Homokzsákokra és emberi erőre van szükség. Állj fel a székből és indulás!
 2. A második fázisban a védekezés közben ivóvízre és tápláló élelemre, meleg készételre van a legnagyobb szükség.
 3. Ezt követően kannás vízre, a napi higiénia megteremtésére van szükség.
 4. A visszaköltözés után tisztítószerek lehetnek szükségesek a fertőtlenítéshez. A penészgomba ellen igen hatékony az ecet és a grapefruitmag kivonat – mindkettő allergén lehet azonban, bánjunk vele óvatosan!
 5. Ezt követően az elázott tárgyak, ruhák pótlása lehet szükséges. (Csak tiszta, fertőtlenített ruhát küldjünk! Gondoljunk arra, mi mibe bújnánk szívesen egy ilyen kellemetlen helyzetben...)
 6. Végül az épületek helyreállításához, ha már megfelelő az infrastruktúra építőanyagok kellenek. Ennek megfelelőn adományozzunk vagy segítsünk. Különös odafigyelést igényelnek az elektromos eszközök.

Amennyiben lehetőségünk van a helyszínen részt venni a munkálatokban kérjük ki az Országos Katasztrófavédelem tanácsát, miben segíthetünk mi, személy szerint a leghatékonyabban. Pl. egy 50 kilós hölgy Zalaegerszegről jobban teszi, ha helyszínre utazásának költségeit inkább egy összegben elutalja a károsultaknak és ruhagyűjtést szervez településén. Tehát csak okosan!

Ha melegételosztásban segítenél: KHB 10201006-50280678 az Ételt az Életért Alapítvány(megjegyzésbe: Árvíz)

UV-sugárzás
Az árvíz után sajnos a kánikula azonnal érkezett. Az apadáshoz természetesen nagy segítség a nap hevítése, szárító ereje. A tárgyak, ruhák fertőtlenítéséhez árvíz után is a legjobb mód a Nap erejét használni. Afrikai kutatók vették észre, hogy a bennszülöttek egyes csoportjai fa és fémedényekben napra helyezik ki átmenetileg az ivóvizet, mivel a Nap fénye képes bizonyos kórokozókat pl. a gombafélék egy részét megölni. A vizet ez után visszahűtik: természetesen az ivóvíz fertőtlenítéséhez ez még nem elég. De használati tárgyak renoválásához a természet ereje nagy segítség lehet.

A kánikula egyik velejárója a káros UV-sugárzás. A Nap hevítése által 15-40 perc alatt pecsenye pirosra éghetünk – ma délben ez pl. Békéscsabán erős 8,0 UV-t jelent és 10 perces leégést. Érdemes ezért figyelni az UV térképeket meteorológiai oldalakon.

Napégés helyett >>

A Nap ráadásul 11,1 éves periódusában aktívabb korszakát kezdi élni. Napkitörésekre és az ebből fakadó időjárási szélsőségekre számítanak kutatók. A Napkitörések gyakorisága 2013-ig fokozódik, majd számuk ismét csökken a nyugvó periódusban.

A Nap hevessége minden nap 10 és 16 óra között éri el maximumát. A 80-as években javasolt 11-15-ig tartó napozás-kerülés már sajnos a múlté (bár gyakran találkozunk ezen ajánlással), óvatosabban szabad csak napra merészkednünk. A legjobb, ha napozáskor megfelelő napvédő tejet használunk, ezek közül is pedig igyekszünk a természetes alapanyagúakat kikeresni. A napégés elleni legjobb védekezés, ha a kritikus órákban vállunkat, nyakunkat, és a csupasz felületeket fehér pamut vagy géz, illetve hozzá hasonló vékony, szellős textíliákkal terítjük le.

Nap

A nap fényének leginkább kitett testrészek:

 • szemek alatti rész, arccsont
 • orrnyereg
 • vállak, felsőkar
 • alsókar kívül, főként csukló, vezetés közben
 • csuklyaizom
 • hölgyeknél mellkas, a mellek fölött
 • térdkalács
 • lábfej

Természetes bőrvédő tippeket ismersz? Tudod hol van szükség még mindig segítségre az árvízi védekezésben? Írd meg nekünk hozzászólásodban!

(Fotó: piqs.de - maf04 summer; sunrise at lake mucquire)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3122 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x