Létfontosságú élelmiszerbiztonsági előírások árvíz...
Címlap / Szépség-Egészség / Létfontosságú élelmiszerbiztonsági előírások árvíz idején!

Létfontosságú élelmiszerbiztonsági előírások árvíz idején!

Forrás: MÉBiH
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer-biztonsági kérdéseket is felvetnek. Szennyezett víz lepheti el a kertekben, a földeken megtermelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, és az alacsonyabban fekvő területeken szennyeződhetnek a háztartások élelmiszer-készletei. A szennyezett vízben étel-fertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat.  

Az alábbiakban összegyűjtött legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályokat az ártereken élő magánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánljuk.

Árvíz előtt
Ha lakását, házát árvíz, feljövő talajvíz fenyegeti, lehetőleg helyezze az élelmiszereket, ételkészítéshez használt eszközöket, hűtőszekrényt biztonságba, olyan magasra, amit az emelkedő vízszint valószínűleg nem ér majd el. A tartós, nem konzerv élelmiszereket tegye még külön vízzáró csomagolásba is. A hűtőszekrény tovább megtartja a hideget, ha tesznek bele előzetesen a mélyhűtőben jéggé fagyott termékeket, pl. lefagyasztott dobozos, műanyag flakonos üdítőt, vagy jégakut. Tegyen hőmérőt is a hűtőbe, mélyhűtőbe, hogy később a hőmérsékletet ellenőrizni tudja.

Árvíz alatt
Fordítson fokozott figyelmet az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és alapos hőkezelésére. Az ételeket alaposan süsse, főzze át fogyasztás előtt. A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, és belseje is eléri a 75 ˚C fokot (ételhőmérővel is ellenőrizhető). Fontos a gyakori kézmosás is!

Ne fogyasszon olyan élelmiszert, amelyet az árvíz, feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha kétségei vannak, dobja ki!

Ne igyon bizonytalan tisztaságú vizet! Ha lakhelyén nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz, fogyasszon palackozott vizet, vagy főzzön teát. Sütéshez, főzéshez, konyhai munkához is csak tiszta ivóvizet használjon. Ha más lehetőség nincs, forralja a vizet legalább egy percig, majd hűtse le.

Ivóvíz?

Az árvíz áram-kimaradást okozhat. Ne nyitogassa szükségtelenül a hűtőszekrény ajtaját. Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmérséklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmelegedni, ami lehetőséget ad a kórokozóknak az elszaporodáshoz. Az áramellátás rendeződését követően hőmérővel ellenőrizze a hűtőszekrény belső hőmérsékletét, ami még akkor elfogadható, ha nem haladta meg a 8 ˚C fokot

A mélyhűtőben tárolt élelmiszerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhetően jég-kristályok vannak. Azok a termékek, amelyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett, vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket nem szabad felhasználni.

Árvíz után
Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan - az ár levonulása után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertárolás, ételkészítés helyszínéül. A takarítást kesztyűben végezze, és utána mosson kezet.

Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le, fertőtlenítse. A tisztításhoz használjon ivóvíz minőségű vizet és zsíroldó szert, fertőtlenítéshez hypós oldatot (10 liter vízhez 2 dl háztartási hypo, 5 perc behatási idő) vagy egyéb fertőtlenítőszert, a használati utasítás szerinti mennyiségben. A konyhai eszközök forralással, kifőzéssel is fertőtleníthetők. Azokat az eszközöket, amelyek biztonságosan nem fertőtleníthetők, vagy nem főzhetők ki, dobja ki.

Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack, stb.) külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók. A fertőtlenítés előtt távolítsa el róla a leváló, átázott címkét. Ha a címkét eltávolította és a terméket csak később fogyasztja el, ne feledje el ráírni, mit tartalmaz, és meddig fogyasztható.

Az árvíz által érintett kartondobozos, papírcsomagolású, celofánnal, fóliával fedett élelmiszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel. Ez vonatkozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.

Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, amelynek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni. Ha a termék az árvíz idején még éretlen, beérés után (ha az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható) alaposan tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz által érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon. A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg.

Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek biztonságos élelmiszerrel történő ellátására. Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!

MÉBiH >>

(Fotó: piqs.de - FZ18 Tropfen Reworked)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x