Árvíz, belvíz, kullancs - Isten 3 ostora
Címlap / Szépség-Egészség / Árvíz, belvíz, kullancs - Isten 3 ostora

Árvíz, belvíz, kullancs - Isten 3 ostora

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Az elmúlt évtizedekben évről-évre egyre enyhébbek lettek a telek. Megszűntek a tartósan talaj menti fagyokkal telt napok száma, s ezért is nő folyamatosan a kullancsok létszáma. Sajnálatosan idén az országban ár-, és belvízzel sújtott területeken óriási károk képződtek. Az ár- és belvíz levonulását követően a volt vizes területeken hirtelen buja növényzet sarjad, ahol a kullancsok lehetnek az új lakók. 

Dr. Kapiller Zoltán, mint a Kullancsszövetség elnöke a következőkre hívja fel az ár- és belvízi kárelhárítási eseményeken dolgozók és országszerte a lakosság figyelmét: 

- Az elmúlt évtizedekben évről-évre egyre enyhébbek lettek a telek. Megszűntek a tartósan talaj menti fagyokkal telt napok száma, s ezért is nő  folyamatosan a kullancsok létszáma. Sajnálatosan idén az országban ár- és belvízzel sújtott területeken óriási károk képződtek.  Az ár- és belvíz levonulását követően a volt vizes területeken hirtelen buja növényzet sarjad. 

E friss, magasba szökő növényzetbe beözönlenek az erdei- és mezei állatok és a bő táplálékforrás okán gyors és nagy utódszámú szaporodásba sodródik a faunát adó állatok száma. A buja növényzetű területeken megsokasodott mezei- és erdei állatokon a kullancsok is logaritmikusan elszaporodnak. Tudjuk, hogy az erdei- mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók (egerek, pockok), rigók, pelék, sünök (de egyéb vadállatok is) fenntartói - hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának és a Lyme-kór baktériumainak. Ezen állatok, mint a kórokozók (vírusok és baktériumok) és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek a nagy számuk és jelentős elterjedésük miatt.

- Emlékeztetőként szólva ma már az erdők, mezők, közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte, tehát nem csak az árvizes területekre vonatkozik a kullancsok elleni védekezés 2P-elvének, azaz a Progresszív Prevenció működtetésének fontossága. Mindenképpen tájékozódjanak orvosuknál lakó-, nyaraló- és munkahelyük (pl. az árvízi területeken dolgozók is) kullancs fertőzöttségéről.

A kullancsbetegség  és a kullancsok elleni védekezés szükséges a gátakon és az árvízi kárelhárításon dolgozókra, magunkra és szeretteinkre egyaránt:Passzív vagy aktív védőoltás

A betegség kialakulása passzív vagy aktív védőoltással megelőzhető. Ez természetesen nem véd meg magától a kullancscsípéstől, csupán a szervezetbe kerülő  vírusfertőzéssel szemben.
A passzív oltás (FSME-bulin) a kullancscsípés után 96 órán belül adható. Hatása csak 70% körüli és a szervezetből kiürülve nem ad tartós védettséget. Ennél hatékonyabb az aktív védőoltás, ami elölt vírust tartalmaz. A tartós védettség eléréséhez aktív, 3 oltásból álló alapimmunizálás, illetve háromévenkénti emlékeztető oltás szükséges. Az oltási sorozatot már a hideg évszakban ajánlott elkezdeni, hogy március-áprilisra megfelelő védettséggel rendelkezzünk. Az első oltás után néhány nappal már jellegzetes ellenanyagok mutathatók ki a vérből, amelyek mennyisége az oltás ismétlésével tovább növekedik.

A leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség, a Lyme-kór szempontjából. Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe, szerencsére azonban nem minden fertőzött kullancs csípése fertőz, és nem minden fertőzésnek van klinikai következménye. Feltételezések szerint Magyarországon évente kb. 10 ezer friss fertőzés fordul elő.

A 2P-elve, azaz a Progresszív Prevenció a kullancsok elleni védekezés egyik stratégiája a következő:

Mielőtt a tartós természetbe menetelt (nyaralást) megkezdenénk oltassuk be magunkat és egy éves kortól gyermekeinket a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen a gyorsított oltási protokoll szerint. Létezik olyan védőoltás, amely csak 2 hét különbséggel akár 97% védelmet nyújt a kórokozok ellen.

Kullancs Szövetség
Szerkesztő: Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7713 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x